Svadobné tradície: Prečo sa snubný prsteň nosí na ľavej ruke?

Svadobné tradície: Prečo sa snubný prsteň nosí na ľavej ruke?

Na akom prste nosíte zásnubný prsteň? Myslíme, že odpoveď veľmi dobre poznáme – je to ľavý prstenník. Už od detstva každé dievča vie, že práve na tomto prste sa nosí zásnubný prsteň, preto pri žiadosti o ruku hneď vieme, na aký prst si ho nasadiť. Na tomto prste sa však nosí aj snubný prsteň. Prečo je to tak?

V mnohých kultúrach je prstenník označovaný ako štvrtý prst na ľavej ruke. Tradícia nosenia snubného prsteňa na tomto prste vznikla z presvedčenia, že na tomto prste vedie žila priamo k srdcu. No ak by sme nazreli do histórie, mohli by sme sa stretnúť s dokumentmi, podľa ktorých sa snubné prstene nosili na každom prste bez rozdielu. Dnes sa však verí práve spojeniu prstenníka so srdcom. Avšak, nie úplne v každej krajine. Napríklad v Nórsku, Rusku či Španielsku nosia snubné prstene na pravej ruke. Záleží teda od kultúry národa, na ktorý prst sa snubný prsteň nasadzuje. A že je to rôzne už asi viete.

snubný a zásnubný prsteň

Zdroj: Shutterstock®

História nosenia snubného prsteňa na ľavej ruke

Tradícia a symbolika prstenníka siaha až do staroveku. Podľa legendy sa verilo, že prstenník je žilou spojený priamo so srdcom. Verilo sa teda, že takto symbolicky budú spojené srdcia milencov prsteňmi. Prvý Rimania túto žilu označovali ako „vena amoris“ alebo žila lásky. Aby sa teda upevnil zväzok medzi milencami, nasadzovali si na tento prst prsteň, ktorý v podstate spájal ich srdcia a nekonečnú lásku.

Dnes je však všetko inak. Vďaka vede a poznatkom o ľudskom tele vieme, že všetky prsty majú žilové spojenie so srdcom, čo teda narúša túto symboliku a tradíciu. Napriek tomu ostávame verní tejto tradícii a snubný prsteň nosíme práve na ľavom prstenníku. Obrúčka vyjadruje vzájomný zväzok párov, ktoré sa rozhodli zosobášiť a vstúpiť do zväzku manželského.

Ako nosiť snubný a zásnubný prsteň?

Popravde, nad týmto sa zamýšľa len málokto. Ak nosíte oba prstene na ľavom prstenníku, môžete tápať v tom, ktorý dať na vrch a ktorý na spodok. Bežne sa obrúčky nosia čo najbližšie k srdcu, čo znamená, že snubný prsteň by mal byť na spodku (bližšie k spodnej časti kĺbu), teda pod zásnubným prsteňom.

No, samozrejme, snubný a zásnubný prsteň môžete nosiť aj na rôznych prstoch a rovnako aj rukách. Závisí teda len od vašich preferencií. Niektoré ženy nosia snubný prsteň na ľavom prstenníku a zásnubný zase na pravom prstenníku. Či budete dodržiavať tradíciu alebo nie, je len na vás.

Je tu však ešte jedná otázka: Môže sa nosiť prsteň na ľavom prstenníku, aj keď nie je žena zasnúbená alebo vydatá? Podľa tradícii nosenie nezáväzného prsteňa na ľavom prstenníku môže priniesť nešťastie. Ak ste teda poverčivé, tak prstene radšej noste na ostatných prstoch. Ak poverčivé nie ste, tak prsteň noste hoci aj na ľavom prstenníku. Pozor však, aby vás ostatní nevnímali ako zadané – nemuselo by sa vám pošťastiť v hľadaní pravej lásky.

Odporúčame: Svadobný účes DRDOL: Zvládneš ho aj ty v priebehu niekoľkých sekúnd


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní