Myslíš si, že vieš, ako správne jesť? Toto ťa možno prekvapí!

Myslíš si, že vieš, ako správne jesť? Toto ťa možno prekvapí!

Možno sa teraz pýtate - ako správne jesť? Čo už len na tom môže byť za vedu? Ale čudovali by ste sa. Ak človek nekonzumuje jedlo tak úplne v súlade s tým, čo si telo žiada, ako pracuje a ako funguje, vie sa to väčšinou nepekne odraziť na tráviacich ťažkostiach a v neposlednom rade na postave. A to predsa nikto z nás nechce. V skutočnosti stačí naozaj málo – osvojiť si niekoľko pravidiel, ako správne jesť a váš organizmus môže zrazu fungovať ako švajčiarske hodinky. Neveríte? Presvedčte sa o tom!

Dajte zbohom nadváhe a obezite!

Je doslova alarmujúce, koľko ľudí na celom svete, Slovensko nevynímajúc, má nadváhu, prípadne trpí obezitou a to vrátane malých detí! A pritom každý z nás má vo vlastných rukách svoje stravovacie návyky, veď predsa s kilami navyše sa väčšinou nerodíme. V skutočnosti je to celé oveľa jednoduchšie, ako by sa mohlo zdať. Chce to len trochu sebadisciplíny a ide to. Razom je tak človek schopný predchádzať nadváhe, dokonca si opätovne upraviť svoju váhu, rozprúdiť metabolizmus a zlepšiť trávenie. Vďaka správnym stravovacím návykom viete tiež predísť chorobám srdcovo-cievneho systému alebo vysokému krvnému tlaku. A to nie je ani zďaleka všetko, pretože zloženie stravy, ako aj to, kedy, v akom množstve a v akých kombináciách ju prijímame, má obrovský vplyv na našu energiu, náladu, koncentráciu či výkonnosť.

Neprehliadni: Rada nad zlato: Ako naložiť orechy a udržať ich čerstvé po celý rok?

prečo raňajkovať

Zdroj: Shutterstock®

Raňajky ako základ

V prvom rade si osvojte heslo: Bez raňajok ani na krok! Mnohí síce argumentujú tým, že ráno jednoducho necítia hlad, ale vedzte, že aj keď hladné nie ste, vaše telo jedlo potrebuje. Veď čím iným by ste mu chceli dodať energiu, keď nie zdravými raňajkami? Že veľká silná káva stačí? Nie, nestačí! A na prázdny žalúdok obzvlášť nie. Ideálne je preto naštartovať sa pohárom vlažnej vody s citrónom, čím dokonalo rozprúdite svoje trávenie. Ak by ste ráno zostali o hlade (áno áno vieme, vy ráno hlad necítite), váš metabolizmus bude spať až do momentu prvého jedla, čo môže byť pokojne celé dopoludnie.

To sa potom zrazu kilečká naberajú jedna radosť! Nehovoriac o tom, že ľudia, ktorí nezvyknú raňajkovať, bývajú objektívne nervóznejší, než ostatní. Na raňajky si preto môžete dopriať čokoľvek, na čo máte chuť, jediné, čomu sa vyhnite, je priveľa tuku.

ako jesť a nepribrať

Zdroj: Shutterstock®

Snažte sa jesť každé tri až štyri hodiny. Ak holdujete športom, doprajte telu jedlo už do tridsiatich minút od ukončenia pohybovej aktivity. Dopriať si môžete napríklad celozrnné pečivo s arašidovým maslom. Pite dostatok tekutín! Svoj pitný režim však postavte na čistej vode a nesladených čajoch, prípadne čerstvo rozmixovanom ovocí či zelenine. Avšak snažte sa piť pred jedlom, nie po jedle. Okrem iného, aj vďaka vode môžete svoj hlad udržať na uzde a v konečnom dôsledku zjete menej. V prípade, že vykonávate prácu, ktorá si vyžaduje veľa mozgovej aktivity a sústredenia, jedzte čo najviac orechov, ideálne mandlí.

Odporúčame: Najlepšie byliny na tráviace ťažkosti! Ktorá najbližšie pomôže tebe?

prečo jesť mandle

Zdroj: Shutterstock®

Neponáhľajte sa!

Jedzte pomaly! Výhovorky, že žijeme v hektickej dobe, sa zamietajú. Na jedlo si jednoducho treba nájsť dostatok času a to bez debaty. Nejedzte preto popri práci na počítači a už vôbec nie popri šoférovaní. Samy máte určite odskúšané, že čím jete rýchlejšie, tým toho zjete viac. Je to už klišé, ale skutočne to platí – čím pomalšie sa naučíte jesť, pričom jedlu budete venovať plnú svoju pozornosť a nenecháte sa rozptyľovať ničím iným, tým skôr sa dostaví pocit nasýtenia. Pritom je dôležité prestať jesť už pri prvom náznaku nasýtenia. Že ste šetrné a je vám ľúto vyhodiť pol porcie, ktorú ste nedojedli? Žiadny problém – nechajte si ju zabaliť a máte postarané o večeru, prípadne zajtrajší obed.

ako jesť po športe

Zdroj: Shutterstock®

Večerné stravovanie

Minimálne tri hodiny predtým, než si ľahnete do postele, nejedzte. Každé sústo dobre požujte a navlhčite slinami. Ak je to pre vás nedosiahnuteľná méta, vyskúšajte fintu a po každom súste položte príbor alebo pokrm na tanier. To vám umožní dopriať si dostatok času a nestane sa vám, že ešte do plných úst vložíte ďalšie sústo. Nejedzte v strese! V opačnom prípade bude trpieť nielen váš tráviaci trakt, ale po zvyšok dňa sa môžete pripraviť na plynatosť, pálenie záhy, zápchu či bolesti žalúdka. Preto, keď jete, všetko ostatné musí ísť bokom – problémy kolegyne, smsky, noviny, vtieravé myšlienky, problémy všedného dňa. Tie počkajú. Snažte sa zároveň pri jedle mlčať.

Pozri aj: Čo je bigorexia? Spoznaj odvrátenú stránku dnešnej fitnes doby!

čas na jedlo

Zdroj: Shutterstock®

Zubná hygiena ako užitočná finta

Umyte si po večeri zuby! Možno vás chladnička napriek tomu predsa len „vcucne“, ale je tiež veľká pravdepodobnosť, že práve umyté zuby vám potlačia chuť na ďalšie nezmyselné pojedanie všetkého, čo vám príde pod ruku. To isté platí aj bezprostredne po obede, ak vás zvykne prepadávať chuť na sladké. Skúste si jednoducho umyť zuby! Ale späť k večeri. Tá by určite mala byť úsporná a ľahko stráviteľná. Ak ryby a mäso, tak bez zemiakov a bez pečiva. Snažte sa večer vyhnúť aj surovej strave, nakoľko je pomerne ťažko stráviteľná a kyselinotvorná. Večerajte ideálne ešte pred 18:00. Pite už len vodu a nesladené čaje. Viete, ako sa hovorí: Raňajkuj ako kráľ, obeduj ako pán a večeraj ako žobrák.

Prečítaj si: Cvičenie antigravity: Doslova odľahčí telo aj myseľ. Ako na to?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Lucia Šeptáková 09.11.18 05:41

karma
108.00

S týmto nemám problém a bez raňajok si ani neviem predstaviť deň..

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní