Najlepší recept na rebarborový džem: Jeho neskutočná chuť ťa dostane!

Najlepší recept na rebarborový džem: Jeho neskutočná chuť ťa dostane!
  • 30.06.2018
  • Simona Kostková

Určite si aj vy lámete hlavu nad tým, aký džem spraviť. Marhuľového máte plnú špajzu, ríbezľový je príliš horký, jahodový zas sladký. Poprípade vám zvýšila doma rebarbora, z ktorej ste robili koláč a neviete, čo s ňou. Presne preto vám prinášame neskutočný recept na ešte neskutočnejší džem. Rebarbora je tá pravá zelenina na leto – ani sladká, ani kyslá.

Okrem toho, že obsahuje množstvo vitamínov, je veľmi dobrá pre naše kosti, pre zníženie nášho stresu, ničí zápal a dokonca pomôže aj so zhadzovaním kíl. Samotnú rebarboru si však nikdy nedávajte surovú, pretože obsahuje veľa toxických látok. Doprajte si ju radšej vo forme sladko-kyslého džemu, ktorý vám popletie hlavu!

Budeme potrebovať:

  • 1,5 – 2 kg rebarbory

  • 1 kg kryštálového cukru

  • 1 dcl rumu

  • 1 citrón

Vyskúšaj tiež: Recept na lekvár z muchovníka: Dostane ťa svojou chuťou!

rebarbora

Zdroj: Shutterstock®

Postup:

Rebarboru si očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Vložíme do hrnca a zalejeme vodou tak, aby bola celá ponorená. Varíme dovtedy, dokým nezmäkne a voda nezačne hustnúť. Následne pridáme cukor, rum a šťavu z citróna. A miešame do úplného zhustnutia.

Samozrejme, môžeme to spraviť aj úplne inak. Rebarboru, nakrájanú na kocky, zasypeme cukrom, pridáme citrón a necháme zmäknúť cez noc. Na ďalší deň už len rozvaríme a pridáme rum. Tento variant máme overený a môžeme potvrdiť, že lepší džem sme nikdy nemali! Zaujímavosťou je, že tento džem, ako aj iné, môžete použiť namiesto cukru na dosladenie zálievky na šalát.

džem

Zdroj: Shutterstock®

Ako spraviť džem lepší?

Na osladenie džemu nemusíte vždy použiť iba cukor! Nebojte sa experimentovať, a vyskúšajte cukor nahradiť stéviou, ktorá sa považuje za zdravší a menej sladký variant cukru. Avšak pri jej používaní nesmiete použiť nadmerné množstvo, pretože inak by ste vo výsledku mohli mať doma poháre s trpkým džemom. Vyskúšať tiež môžete kokosový cukor, ktorý dodá vášmu džemu jemne karamelový nádych a je vhodný aj pre diabetikov. Použiť môžete aj rôzne sirupy, ako je datľový, javorový či agávový.

Ďalším super nápadom je kombinácia ovocia, v našom prípade zeleniny a ďalšieho ovocia či zeleniny. Konkrétne k rebarborovému džemu sa veľmi hodí zázvor, pomaranč, jahoda alebo hrozno. Okrem toho si ho môžete osladiť škoricou či okoreniť chilli korením. Vytvorte z jednoduchého receptu majstrovské dielo, vďaka ktorému sa budete cítiť ako v luxusnej reštaurácii. Dobrú chuť!

Mrkni sem: Recept na čerešňový džem: Lepší nikde nenájdeš!

- Anketa

MÁTE RADI REBARBORU?

Odpovedalo 519 ľudí  

Áno
97%
Nie
1%
Nikdy som ju neskúšala
2%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Soňa Horáčková 26.07.18 14:41

SH
karma
123.00

rebarborový džem som nikdy neskúšala, zaujímavé...

  • 0
Odpovedať

Robert Jurčák 06.08.18 07:38

RJ
karma
100.00

rebarboru som zatiaľ poznal len ako prísadu do koláčov....oplatí sa vyskúšať aj toto...

  • 0
Odpovedať

Jana Dz 06.08.18 20:11

JD
karma
108.00

peciem len rebarborovy kolac, u nas doma sme ju v kuchyni nepouzivali, az manzel ma priviedol k reberbore, lebo je prijemne kyselkava a kolacik z nej mu velmi chuti. neviem si velmi predstavit dzem, ale preco nie.

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 14.08.18 13:18

MB
karma
98.00

My z nej robievame puding, alebo kolac, ale mozno vyskusam aj dzem, mame ju velmi radi, pre jej kyslastu chut.

  • 0
Odpovedať

Zdenka Slahučková 11.09.18 23:18

ZS
karma
100.00

Raz ho vyskúšam, rebarbora je skvelá.

  • 0
Odpovedať

Vlasta Mäsiarová 19.07.21 19:19

karma
100.00

Určite si tento výborný džemik uvarim.. Ďakujem

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 08.11.21 14:40

KS
karma
133.00

O rebarborovom džeme som ešte nepočula a ani som ho neskúšala, ale musí byť určite super kyslý, také mám najradšej :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní