Najlepšie bylinky na zvýšenie libida: Ktoré pomôžu ženám i mužom?

Najlepšie bylinky na zvýšenie libida: Ktoré pomôžu ženám i mužom?

Libido je v podstate pohlavný pud, respektíve sexuálna túžba. Hovoríme pritom o súhrne rôznych dejov a procesov, ktoré môžeme zaradiť medzi vrodené reflexy. Ide o prirodzený pud človeka, ktorého zmyslom je v prvom rade stimulácia pohlavnej aktivity s cieľom rozmnožovania sa a zachovania potomstva.

V súvislosti s libidom sa však u žien i mužov vyskytujú viaceré problémy. Problematické môže byť nadmerne vysoké libido, no mnoho jedincov tiež trápi zníženie libida alebo jeho úplná strata. 

Príčiny takýchto problémov môžu byť rôzne, aj keď v mnohých prípadoch súvisia najmä s hormonálnou sústavou a jej činnosťou, ktorá na pohlavný pud výrazne vplýva.

Poruchy libida a znížené libido – možné príčiny a rizikové faktory:

  • hormonálne zmeny a hormonálna nerovnováha (pokles estrogénu, pokles testosterónu),
  • psychické problémy,
  • nadmerný stres, 
  • mnohé choroby (chronické ochorenia, obezita, diabetes, hypotyreóza),
  • problémy vo vzťahu, nedostatok intímnej komunikácie s partnerom,
  • stúpajúci vek,
  • užívané lieky (napr. antidepresíva, antikoncepcia),
  • nadmerná konzumácia alkoholu,
  • nedostatok spánku.

Účinky byliniek na zvýšenie libida

A čo sa dá so zníženým sexuálnym apetítom robiť? Čo tak zvýšiť libido prirodzene? Veľkým pomocníkom môžu byť mnohé bylinky, ktoré podporujú prirodzenú tvorbu a hladinu pohlavných hormónov (hladinu testosterónu, hladiny estrogénov), zvyšujú vzrušivosť alebo podporujú lepšie prekrvenie pohlavnej sústavy.

Dnes sa dajú bez problémov zohnať v lekárni či na internete, a to vo forme sušenej drogy na prípravu čaju, taktiež vo forme tinktúr, kvapiek, tabliet či iných výživových doplnkov. A ktoré byliny pomôžu zvýšiť libido a podporia komplexné sexuálne zdravie? Ktoré byliny podporujú ženské libido a ktoré sú záchranou pre mužské libido?

Odporúčame: Prečo jesť kuskus? Vďaka jeho účinkom si ho zamilujete aj vy!

damiána

Zdroj: Shutterstock®

Prírodné prostriedky na zvýšenie libida:

1. Damiána – pre ňu

Medzi najznámejšie afrodiziakálne bylinky a bylinky na zvýšenie libida radíme v prvom rade damiánu, známu aj ako pastala rozprestretá, latinsky Turnera diffusa. Ide primárne o prírodné afrodiziakum pre ženy, ktoré bolo ako sexuálne tonikum využívané už za pradávnych čias. Damiána má priaznivý vplyv na hladinu ženských pohlavných hormónov, teda estrogénu a progesterónu.

Taktiež podporuje zvýšenie sexuálnej túžby a sexuálnej aktivity a prekrvenie v genitálnej oblasti, čím zlepšuje citlivosť a sexuálne vzrušenie. Damiána však vo všeobecnosti patrí medzi skvelé bylinky pre ženy.

Môže totiž pomôcť aj pri hormonálnych výkyvoch počas menštruácie či menopauzy. Má priaznivý vplyv na menštruačný cyklus, okrem toho prispieva k lepšej nálade a upokojuje nervový systém.

2. Kotvičník zemný – pre neho

Pre mužov je v tomto smere veľkým pomocníkom zase kotvičník zemný, latinsky Tribulus terrestris, ktorý zabezpečuje účinné zvýšenie sexuálneho apetítu. Ide o silné prírodné afrodiziakum, ktoré podporuje zvýšenie hladiny mužských pohlavných hormónov. Priaznivo vplýva na produkciu testosterónu. Je využívaný na zvýšenie libida a podporu potencie.

Kotvičník podporuje plodnosť a má pozitívny vplyv na erekciu a tvorbu či pohyblivosť spermií. Taktiež predstavuje podporu zdravia prostaty a močových ciest. Táto bylinka pôsobí antisepticky, antioxidačne aj antimikrobiálne. Môže pomôcť zlepšiť športové výkony a tvorbu svalovej hmoty. Okrem toho má blahodarný vplyv aj na krvný obeh, hladinu cholesterolu v krvi či činnosť pečene.

Odporúčame: Zdraviu prospešný medvedí cesnak – ako využiť jeho silu mimo sezóny

krpčiarka

Zdroj: Shutterstock®

3. Krpčiarka šípolistá – pre ňu aj pre neho

Ktorá ďalšia bylina zatočí so zníženou sexuálnou túžbou? Medzi bylinky na úpravu libida patrí aj krpčiarka šípolistá, latinsky Epimedium sagittatum. Ide o veľmi silnú bylinu na podporu potencie a zvýšenie libida u mužov i žien.

Krpčiarka zvyšuje sexuálnu aktivitu a túžbu, prináša viac chuti na sex. Prispieva k lepšiemu prekrveniu pohlavných orgánov, taktiež k stimulácii tvorby pohlavných hormónov.

Ženám napomáha mierniť príznaky predmenštruačného syndrómu či menopauzy. Mužom zase pomôže pri problémoch s prostatou či predčasnou ejakuláciou. Okrem toho táto bylinka upokojuje nervový systém, pomáha pri pocitoch podráždenia či úzkosti. 

4. Muira puama – pre oboch

Medzi bylinkami na zlepšenie libida nesmie chýbať ani brazílska rastlina s názvom Muira puama, latinsky Ptychopetalum olacoides. Ide v podstate o drevinu, respektíve strom nižšieho vzrastu, z ktorého sa na liečebné účely používa kôra i korene. Rastlina je súčasťou tradičnej juhoamerickej ľudovej medicíny, no toto mocné prírodné afrodiziakum sa dnes využíva naprieč celým svetom.

Hovorí sa o ňom ako o dreve potencie. Mužom i ženám pomáha pri nedostatku libida, celkovo zlepšuje sexuálny život a zintenzívňuje prežívaniu sexuálnej stimulácie. Ženám tiež pomôže pri nepravidelnej či ťažkej menštruácii. Okrem toho podporuje duševné zdravie a celkovú vitalitu. 

Odporúčame: Vyskúšajte zelené jarné recepty: Hlavné slovo má pažítka a špenát

serenoa

Zdroj: Shutterstock®

5. Serenoa plazivá – pre neho

Serenoa plazivá, latinsky Serenoa repens, je nízka palmovitá rastlina, ktorá vyzerá ako krík. Jej domovinou je Severná Amerika. Na liečebné účely sa využívajú primárne tmavé bobuľovité plody rastliny. Serenoa je rovnako silné prírodné afrodiziakum, ktoré je využívané hlavne mužmi. Rastlina zvyšuje libido, sexuálnu energiu aj tvorbu spermií.

Pomôže taktiež pri zväčšení prostaty. Pozitívne vplýva na celé pohlavné ústrojenstvo, taktiež na močové cesty či kvalitu spánku. Má antioxidačné účinky, posilňuje organizmus a zlepšuje vitalitu. Serenoa však môže byť prínosnou aj pre ženy, pričom napomáha najmä mierniť negatívne prejavy menštruácie. 

6. Žerucha peruánska – pre oboch

Nakoniec ešte spomenieme žeruchu peruánsku, latinsky Lepidium meyenii. Je známa aj ako maca a je rozšírená v juhoamerických peruánskych Andách. Z rastliny sa na rôzne účely využíva koreň. Táto rastlina podporuje sexuálnu túžbu mužov i žien a má priaznivý vplyv na reprodukčné orgány. Zvyšuje fyzickú výkonnosť aj psychickú odolnosť.

U mužov blahodarne vplýva na prostatu, u žien zase napravuje poruchy menštruácie. Rovnako môže pomôcť pri prejavoch predmenštruačného syndrómu. Jej použitie je vhodné pri neplodnosti či rôznych reprodukčných a sexuálnych poruchách.

Maca okrem toho telu dopĺňa energiu, znižuje únavu, potláča stres a zlepšuje spánok. Výťažok z koreňa je možné zohnať vo forme prášku, sušenej mletej drogy či kapsúl. 

7. Vitánia opojná – pre oboch

Withania somnifera je trváca subtropická až tropická rastlina z čeľade ľuľkovité, ktoré je súčasťou ajurvédskej medicíny. Známa je hlavne pod názvom Ashwagandha (Ašvaganda). Táto bylinka má rôznorodé účinky. Pomáha libidu. Zlepšuje sexuálny apetít a podporuje plodnosť. Pôsobí afrodiziákálne u oboch pohlaví.

Okrem toho zmierňuje pocity psychického vyčerpania, stresu a úzkosti. Prináša uvoľnenie a relax. Ide o účinné nervové toniku, ktoré osoží aj pri depresívnych stavoch. 

Ostatné bylinky na zvýšenie libida:

  • Všehoj ázijský (Panax ginseng)
  • Ginko dvojlaločné (Ginkgo biloba)
  • Tongkat ali (Eurycoma longifolia)
  • Schizandra čínska (Schizandra chinensis)
  • Vitex jahňací (Vitex agnus-castus)

Článok aktualizovaný 21.3.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní