Najlepšie recepty z lístkového cesta: TOP pochúťky do vašej kuchárky

Najlepšie recepty z lístkového cesta: TOP pochúťky do vašej kuchárky

Na slano či na sladko, lístkové cesto chutí dokonale jednoducho vo všetkých kombináciách. Stačí kúpiť plát do chladničky či mrazničky a vyťahovať v prípade potreby.

Nečakaná návšteva? Rodinný obed a vy nemáte dezert? Nič nie je stratené, ak máte po ruke jedno či dve lístkové cestá a rýchle slané alebo sladké dobroty sú na svete. Zbožňujete slané rolády alebo mini slané chuťovky z lístkového cesta? Alebo na slané pečivo skôr nie ste a preferujete sladké dobroty z lístkového cesta?

Prinášame vám skvelé a jednoduché recepty z lístkového cesta, ktoré si zamilujete vy aj vaša rodina, a čo je najlepšie, sú na stole expresne rýchlo. 

Klasické pizzové slimáky – TOP slané chuťovky

Slimáky z lístkového cesta vie pripraviť azda každý. Sú veľmi vďačné a milujú ich ako deti, tak aj dospelí. Nikdy nepripravujte len z jednej dávky cesta, tá bude preč, ani sa nenazdáte.

Skúste namiesto klasickej šunkovej verzie taliansku. Ako na to? Rozložíme si cesto, potrieme ho osoleným paradajkovým pretlakom s rozmiešanou polovicou lyžičky sušeného oregana, na to dáme strúhanú goudu a plátky proscuitta alebo inej šunky tohto typu. Cesto zavinieme ako štrúdľu a nakrájame asi na 3-centimetrové slimáčiky.

Poukladáme na plech s papierom na pečenie. Na vrch dáme olivu a kúsok mozzarelly. Potrieme žĺtkom a pečieme na 180 stupňov asi 20 minút pekne dohneda. Bon apetit!

TIP: Pripraviť si môžete akýkoľvek slaný závin, napríklad aj plnený šunkou, slaninou, klobáskou, tofu, párkami a inými surovinami. Ako základ môžete použiť nielen kečup, ale aj nátierkový syr alebo pesto. Takto si môžete urobiť pizza trojuholníčky a pizza slimáky rôznych chutí. A keď chcete rýchlu pizzu a nemáte poruke pizza cesto, stačí použiť lístkové cesto, ktoré obložíte klasicky ako to pizzové.

Pozri aj: Dokonalé jedlo pre návštevu: Vyskúšaj chutné zapekané nachos!

slimáky z lístkového cesta

Zdroj: Shutterstock®

Plnené taštičky s džemom alebo tvarohom

Sú tak dokonalé a nič jednoduchšie na svete ani nie je. Taštičky alebo šatôčky z lístkového cesta sú jednoducho vynikajúce. Náplň je na vás, podľa chuti si do nich dajte obľúbený džem, alebo tvaroh, alebo oboje.

Cesto si rozkrájajte na rovnaké štvorčeky, pozor, musia byť dostatočne veľké, aby sa vám po naplnení neroztrhali, asi 7,5x7,5 centimetra. Do rožku dajte džem, preložte a popritláčajte vidličkou po okrajoch. Pečte potreté vajíčkom na 170 °C do zlatista, pred podávaním posypte práškovým cukrom. Páči sa vám táto rýchla chuťovka?

Odporúčame: Rutín – zázrak pre cievny systém. V ktorých potravinách ho hľadať?

šatôčky z lístkového cesta

Zdroj: Shutterstock®

Slané pečivo s paradajkami

Ak chcete skúsiť niečo netradičné, no zároveň úplne najjednoduchšie, skúste tento recept. Cesto rozkrojte na rovnaké štvorčeky tak, aby sa vám naň zmestilo koliesko paradajky (ak máte menšiu paradajku, spravíte pochúťok viac).

Cesnak si prelisujte a zmiešajte s troškou olivového oleja. Kúsky cesta potrite zmesou, potom na vrch položte paradajku a pečte na 180 stupňov 15-20 minút. Ak chcete mať na koláčikoch aj niečo zelené, inšpirujte sa týmto podobným video receptom. 

TIP: Podobne môžete pripraviť lístkové cesto aj na sladko, keď dáte navrch napríklad jahôdky či iné ovocie a na záver pred podávaním posypete cukrom. Skvelým doplnením je aj tvaroh či krémový syr. Takto si môžete pripraviť vynikajúce zákusky.

Zaujme ťa: Už žiadne počítanie ovečiek: Nauč sa najlepšie triky ako zaspať!

Rýchle croissanty s čokoládovou nátierkou

  • 1 rozvaľkané lístkové cesto
  • čokoládová nátierka (Nutella, alebo iná podľa chuti)
  • 1 vajce
  • práškov cukor

Rozvaľkajte cesto na ľahko pomúčenej pracovnej ploche na hrúbku asi 4-5 mm. Cesto rozrežte na trojuholníky. Veľkosť závisí na tom, aké veľké croissanty chcete. Na širší koniec každého trojuholníka nanesie čokoládovú nátierku. Zrolujte trojuholník od širšieho konca k špičke, aby sa čokoládová nátierka zabalovala vnútri. Konce môžete mierne ohnúť do tvaru croissantu.

Croissanty položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Vajce rozšľahajte a potrite ním povrch croissantov. To im dodá krásny lesk a zlatavú farbu. Pečte 15-20 minút pri teplote 200 °C alebo kým nie sú croissanty nádherne zlatavé a chrumkavé. Pred podávaním môžete croissanty posypať práškovým cukrom.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

315 komentárov

Soňa Kelemenová 02.01.18 08:19

SK
karma
86.00

vyzerajú veľmi lákavo...... robievam z lístkového cesta podobné recepty.... sú najrýchlejšie a chutia výborne....

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 02.01.18 08:20

SK
karma
114.00

super, slimáky a plneneé taštičky robievam, je to vďačná pochúťka

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 02.01.18 11:24

MZ
karma
92.00

takéto recepty sú rýchle a chutné... u nás veľmi obľúbené na rôzne spôsoby

  • 0
Odpovedať

Katarina S 02.01.18 11:50

KS
karma
-1.00

Slimáky robievam, zjedia sa okamžite.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 02.01.18 12:35

MC
karma
109.00

Rada robím z lístkového cesta s tvarohovou náplňov.

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 02.01.18 14:09

ĽŠ
karma
100.00

Slimáky i taštičky robievam, no s paradajkami musím vyskúšať.

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 02.01.18 18:11

MD
karma
132.00

Tiež máme radi takéto chuťovky :) mňam :)

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 02.01.18 18:16

karma
109.00

výborné...lístkové cesto mám stále v mrazničke,aby bolo po ruke,keby bolo treba.

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 02.01.18 19:25

MF
karma
100.00

z lístkového cesta pečiem rôzne výborné chuťovky...aj sladké aj slané vždy stoja za to...

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 02.01.18 19:28

MB
karma
98.00

milujeme listkove pecivo, najme na slano.

  • 0
Odpovedať

Jana Hlubeňová 02.01.18 21:22

JH
karma
-1.00

Tie s paradajkami musim urcite vyskusat :)

  • 0
Odpovedať

Ján Kováčik 03.01.18 14:03

JK
karma
-1.00

K tomu ti doporučujem natrieť plochu pod paradajku pretlačeným cesnakom, máličko osoleným, rozmiešaným v ttoche oleja na kašičku...papenka jedna radosť, ba aj dve radosti...

  • 2
Odpovedať

Monika Červinková 02.01.18 21:35

karma
87.00

mňam mňam a ešte raz mňam :) lístkové cesto na hocijaký spôsob :)

  • 0
Odpovedať

Soňa Horáčková 02.01.18 22:11

SH
karma
123.00

slimáky sú u nás obľúbené, sú výborné... z lístkového cesta robievam aj sladké koláčiky ...

  • 0
Odpovedať

Anna Bútorová 03.01.18 07:22

AB
karma
100.00

slané šunkové a syrové lístkové slimáky u nás doma frčia...miznú z plechu rekordnou rýchlosťou

  • 0
Odpovedať

Ján Kováčik 03.01.18 14:00

JK
karma
-1.00

Tiež pochúťka a rýchliková...chladené lístkové cesto natrieť po celej ploche vajíčkom, rozrezať po dĺžke na 5 pásov, po šírke na 3 pásy, do narezaného dať mesiačik mandarínky predtým namočený v práškovom cukre na výrezok, zatvoriť, vidličkou pritlačiť kraje dať na plech papier na pečenie, poukladať taščičky na plech, potrieť zostatkom vajíčka, posypať sezamovým semienkom, ale poriadne, a dať piecť na 15 - 20 min. do rozohriatej rúry na ca 180 st.C....po upečení nechať vychladnúť a samo, že zjesť...maličká rada, mesiačik mandarínky dajte kolmo do stredu výrezku širšou plochou a prstami zdvihnite k nemu kraje, mierne pritlačte...a je to...:-)...potreba surovín: jedno chladené lístkové cesto, 1 vajíčko, práškového cukru podľa potreby, sezamového semienka podľa potreby...ak mám, tak tam dávam namiesto mesiačika mandarínky sušenú slivku...a doporučujem vybrať z mesiačika mandarínky kôstku, netreba toto prekvápko pre konzumenta...:-)

  • 1
Odpovedať

Marianna Rajniaková 03.01.18 18:16

MR
karma
109.00

robievam pizzové, chutia mi aj na sladko..

  • 0
Odpovedať

Ria Petrová 04.01.18 23:38

RP
karma
-1.00

Ani mne nikdy nechýba lístkové cesto v mrazničke. Najviac ho spotrebujem na nivové "slimáky", ktoré sú u nás doma už neodmysliteľnou súčasťou každej oslavy. Často ich nosím aj na rodinné oslavy - na výslovnú žiadosť oslávenca.

  • 0
Odpovedať

Marie Gutmannová 05.01.18 16:33

MG
karma
104.00

lístkové cesto som pripravovala zatiaľ vždy na sladko, no určite vyskúšam slimáky a neskutočne lákavé je aj s paradajkami, ďakujem za tip:)

  • 0
Odpovedať

Ľubica Križanová 06.01.18 21:09

ĽK
karma
106.00

Milujem chrumkavučké lístkové cesto :-)

  • 0
Odpovedať

Tatiana Husárová 08.01.18 11:17

TH
karma
-1.00

Slimakov robim, su skveli

  • 0
Odpovedať

Natália Homolová 08.01.18 15:02

NH
karma
91.00

Lístkové cesto milujem hlavne na sladko, taštičky vyzerajú skvelo mňam.

  • 0
Odpovedať

rudolf pothe 09.01.18 13:43

RP
karma
-1.00

chutné!

  • 0
Odpovedať

Katarína Gašová 09.01.18 17:56

karma
91.00

Milujem lístkové cesto. Okrem spomenutých slimákov robím slané tyčinky so semienkami: nakrájam si cesto na tyčinky, dám na plech, potriem vajíčkom a posypem sezamovými, ľanovými a slnečnicovými semienkami. Pečiem do zlatista pri 200°C. Tyčinky sú veľmi chutné a príprava netrvá dlho, sú ideálne pre nečakanú návštevu :D

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 25.01.18 21:18

JK
karma
100.00

Robievam často mňamkýýý

  • 0
Odpovedať

Patrícia Paškanová 12.03.18 21:26

PP
karma
91.00

Casto nieco robime z listkoveho cesta, takze fajn napady na dalsie pecenie :)

  • 0
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 24.04.18 08:45

karma
74.00

joj vyskúšam ,lístkové cesto je super vec... raz dva sa dá vykúzliť maškrta

  • 0
Odpovedať

Blažena Sádovská 19.06.18 21:17

BS
karma
100.00

Lístkové cesto mám vždy v mrazničke, pre prípad, že by som chcela niečo narýchlo upiecť:))

  • 0
Odpovedať

Anna Vargová 29.12.18 10:42

AV
karma
100.00

Normalne nepečiem ale toto sa mi páči.Je to skutočne rýchle

  • 0
Odpovedať

Lenka Beranová 05.02.19 16:25

LB
karma
-1.00

Slimáčiky robím aj ja.

  • 0
Odpovedať

Alena Hocková 13.08.19 13:16

AH
karma
-1.00

Tieto recepty sa mi veľmi pozdávajú. Skúsim.

  • 0
Odpovedať

Jana Brezovská 20.08.19 12:51

JB
karma
-1.00

lístkové cesto je super výmysel a keď si ho netreba dlho pripravovať, tak je to ozaj rýchlovka

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 20.11.20 23:10

MK
karma
100.00

Výborný je aj syr s bielou plesňou, šunkou - zapečený v lístkovom ceste

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní