Najväčšie kávové mýty: 7 faktov, ktoré musí poznať každý kávičkár!

Najväčšie kávové mýty: 7 faktov, ktoré musí poznať každý kávičkár!
  • 12.02.2020
  • Monika Matúšová

S internetovými článkami je to tak, ako keď sme sa v detstve hrali telefón. Jeden niečo napíše, druhý to pochopí po svojom a na konci sa šíria informácie, ktoré majú od pravdy ďaleko. V iných prípadoch sú informácie zo starých výskumov pozmenené alebo už úplne vyvrátené, ale napriek tomu sa šíria ďalej, pretože internet automaticky nevymazáva zastarané informácie a články. Internet je preto zahltený dezinformáciami o tom, ako káva pôsobí na ľudské telo, ako by sa káva mala piť, odkiaľ by mala pochádzať a ako by mala chutiť. Tu je 7 najčastejších mýtov o káve, o ktorých sa ešte stále dočítate na internete.

Pozri aj: Ako zistiť, koľko kofeínu obsahuje šálka kávy?

účinky kávy

Zdroj: Shutterstock®

1. Káva dehydruje

V minulom storočí sa ešte písalo o tom, že káva dehydruje. Ide o konkrétny výskum jedného odborníka. Odvtedy až doteraz bolo vykonaných niekoľko výskumov a ani raz sa nepotvrdilo, že by pitie kávy malo nejaký dopad na zvýšené odvodňovanie organizmu. Práve naopak, v súčastnosti sa hovorí o tom, že sa môže pokojne zarátať ako tekutina v rámci pitného režimu. Samozrejme s tým, že čistá voda je stále, čo sa týka hydratácie, najefektívnejšia. Prečo ale potom po káve potrebujeme na záchod? Nuž, môže to byť kvôli tomu, že káva uvoľňuje hladké svalstvo, to je to, ktoré vôľou nevieme ovládať a ktoré tvorí zvierač močového mechúra. Aha, a prečo dostávame v kaviarni k espressu pohár vody? No je to preto, aby sme si prepláchli chuťové poháriky a mohli vychutnať chuť kávy bez toho, aby sa nám do nej miešala chuť mastného chleba s cibuľou, čo sme mali na raňajky :).

káva s mliekom

Zdroj: Shutterstock®

2. Káva s mliekom škodí nášmu zdraviu

V tomto prípade ide o nešťastne publikovaný článok istého doktora. V ňom sa uvádzalo, že kombinácia kávy a tuku z mlieka je škodlivá pre dvanástnik, ktorý v kŕčoch stiahne svoju svalovinu a následne vyradí z funkcie pankreas a zablokuje žlčník. Na vine je údajne betalaktoglobulín, s ktorým kofeín tvorí zlúčeninu. Akurát že betalaktoglobulín nie je mliečny tuk, ale srvátková bielkovina a kofeín s betalaktoglobulínom nevytvára žiadne zlúčeniny. Jeho text tiež upozorňuje na „veľmi agresívnu“ kyselinu šťavelovú. Soli kyseliny šťavelovej, nazývané aj oxaláty, môžu spôsobiť vznik močových kameňov. Káva však nie je tak významným zdrojom oxalátov ako iné potraviny, napr. špenát, cvikla, mandle a iné orechy. Žiadne z jeho už na pohľad zvláštnych tvrdení sa nikdy nepodarilo dokázať.

Odporúčame: Ako si pripraviť skvelú kávu aj doma a hlavne bez drahého vybavenia?

kofeín v káve

Zdroj: Shutterstock®

3. Čím má káva výraznejšiu chuť, tým viac kofeínu obsahuje

Tu nás väčšinou klame naše vlastné vnímanie, pretože podľa chuti automaticky vyhodnocujeme takzvanú „silu“ kávy. Poďme si teda povedať pár faktov.

  • Kofeín si tvorí rastlina kávovníka ako ochranu proti škodcom.
  • Kofeín sám osebe nemá žiadnu chuť.
  • Nepražené zrnko kávy, ktoré ešte nemá takmer žiadnu chuť, má v podstate rovnaké množstvo kofeínu ako to pražené.

Z toho nám vyplýva, že chuť alebo intenzita chuti kávy nemá s obsahom kofeínu nič spoločné. Množstvo kofeínu ovplyvňuje iba dĺžka lúhovania kávového zrna vo vode. Ak pripravujeme kávu cez espresso kávovar, tak čím menej kávy bude v šálke, tým bude chuťovo výraznejšia a tým menej kofeínu bude obsahovať. Do šálky sa v prípade espressa dostáva najprv chuť a až potom kofeín a nakoniec triesloviny.

Pozri tiež: Ako si pripraviť espresso? Bude lepšie ako z tej najprestížnejšej kaviarne!

aká je denná dávka kávy

Zdroj: Shutterstock®

4. Kofeín je droga

Kofeín je STIMULANT, avšak nie je považovaný za drogu, nakoľko v tele pôsobí úplne inak ako bežne známe drogy. O tom, či je kofeín návykový, vieme povedať toto. Keď sa kofeín v pravidelnom množstve a v pravidelnom čase dostáva do tela, telo sa mu prispôsobí. Keď potom pravidelné dávkovanie stopneme, začne telu chýbať. Ale tak rýchlo, ako sa telo samo prispôsobilo na jeho príjem, tak rýchlo sa začne prispôsobovať aj na jeho deficit. 

5. Kofeín znižuje stres

Opäť začnime pár faktami o tom, ako pôsobí kofeín v našom tele.

  • Kofeín zabraňuje rozpadu endorfínov v tele. Endorfíny spôsobujú ľahkú eufóriu.
  • Kofeín stimuluje nielen centrálnu nervovú, ale tiež aj obehovú sústavu.

Keď zažívame stres, naše telo od mozgu po srdce pracuje na plné obrátky. Vtedy kašľať na endorfíny. Nepotrebujeme telo podnecovať k žiadnemu výkonu, preto je konzumácia kávy v stresových situáciach úplne kontraproduktívna a môže mať skôr negatívne účinky. To isté platí, ak vypijeme viac kávy, než naše telo potrebuje.

účinky kofeínu

Zdroj: Shutterstock®

6. Lekári tvrdia, že človek môže piť 4 šálky kávy denne

Dobre, v prvom rade nevieme, či ide o 4 šálky zalievanej kávy, espressa alebo ristreta, pretože množstvo kofeínu vieme ovplyvniť spôsobom prípravy kávy. Ďalej nevieme, či ide o kávu, ktorá rastie vo vyšších nadmorských výškach alebo v nižších nadmorských výškach, pretože to zase ovplyvňuje množstvo kofeínu v samotnom zrnku kávy. Ale hlavne, každý človek reaguje rôzne na rozličné množstvo kofeínu. Niekto môže piť denne osem káv, niekto vypije jednu a má dosť. Čiže priemer sa v tomto prípade robiť NEMÔŽE. Reakcia človeka na kofeín závisí od jeho výšky, váhy, životosprávy, pohybu, dennej pracovnej vyťaženosti...

Nevynechaj: Ako vybrať kávu a dopriať si to najlepšie: Radí odborníčka baristka!

káva arabica

Zdroj: Shutterstock®

7. Arabika je kvalitnejšia ako robusta

Na svete rastú rôzne druhy kávovníka, avšak len dva sú vhodné na praženie a prípravu kávy. Sú to arabika a robusta. Rozdiel medzi nimi je radikálny.

Robusta rastie v nižších nadmorských výškach a môže obsahovať až dvakrát viac kofeínu ako arabika. Má výrazne silnú, ťažkú a horkú chuť (niektorí ľudia jej trpkú horkosť môžu vnímať ako kyslosť). Z genetického hľadiska má iba 22 chromozómov a má oveľa jednoduchšiu chuť ako arabika. Robusta sa lepšie pripravuje v kávovare, pretože jej jednoduchá chuť sa rôznou extrakciou dá iba zvýrazniť alebo zjemniť, ale nie úplne zmeniť.

Arabika rastie vo vyšších nadmorských výškach, obsahuje menej kofeínu, má pestrejšiu a jemnejšiu chuť. Je náročnejšia na prípravu, pretože rôznym spôsobom extrakcie sa môžu extrahovať rôzne chute, aj tie ovocnejšie alebo acidnejšie.

Kombinácia arabiky a robusty mnohokrát spája výhody oboch druhov. Odborníci preferujú degustácie arabiky z vyšších nadmorských výšok a radi objavujú mnohé zaujímavé chute, ktoré káva môže mať. Bežný konzument si môže vybrať, čo jemu vyhovuje najviac.

Vychutnajte si lahodnú kávu, ktorú môžete na e-shope www.zlatezrnko.sk získať s 10 % zľavou, a to vďaka kódu „kzk"! Doprajte si aj vy ten najlepší životabudič :).


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Katarína Konečná 12.02.20 11:13

KK
karma
105.00

bez kávy si neviem predstaviť ani jeden deň

  • 1
Odpovedať

Anna Tlachova 13.02.20 09:48

AT
karma
118.00

Káva je močopudná, odporúča sa pohár vody po jej vypití

  • 1
Odpovedať

Monika Slovakia 13.02.20 11:12

MS
karma
-1.00

Anna Tlachova, Káva môže mať na niektorých ľudí za istých okolností močopudné účinky ( jeden z možných dôvodov som spomínala už v článku) , ale nakoľko sa vedecky podarilo dokázať že káva nedehydruje, nie je potrebné po jej konzumácii vypiť pohár vody. Je to už viackrát potvrdený mýtus :)
Monika

  • 0
Odpovedať

Dominik Polc 13.02.20 21:25

DP
karma
-1.00

Kava je v mojom pripade velmi navykova :-) pijem denne minimalne 2 a ked si jeden den nedam, prichadza strasna bolest hlavy

  • 2
Odpovedať

Mária Slováková 13.02.20 22:12

MS
karma
118.00

Bez kávy si neviem predstaviť deň ani prácu.Priznávam, že niektorým mýtom o káve som aj ja uverila.

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 13.02.20 23:03

karma
109.00

Kávu pijem každý deň,pijem ju s mliekom...netreba veriť všetkému,čo sa kde napíše.Som rada,že niektoré zaručene pravdivé informácie sú mýty.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní