Najznečistenejšie pláže na svete: Kedy sa spamätáme?!

Najznečistenejšie pláže na svete: Kedy sa spamätáme?!
  • 05.09.2019
  • Michaela Kožáková

Predstavte si slané vlny divoko narážajúce na skalnaté útesy a spenené vracajúce sa späť. Započúvajte sa do škrekotu hladných čajok. Zahľaďte sa na hladinu neposedného mora a na tenké zelené riasy tancujúce v rytme morskej muziky. A tie farebné roztopašné rybky naháňajúce sa v húfoch za priesvitným planktónom. Zatvorte oči a zhlboka sa nadýchnite.

A teraz ich otvorte. Obzrite sa okolo seba. Vidíte tú hŕbu plastových fliaš, ktoré sa váľajú v tieni vysokej palmy? A tie vrecká a plastové poháre? Vidíte kraby a ryby? Nevidíte, pretože uhynuli. Koho vinou?

Naša bezohľadná ľudská existencia, masový turizmus, nenásytná konzumná spoločnosť a sebeckosť spôsobili, že tie najkrajšie pláže sa stali doslova smetiskami. Veď je to len jeden sáčok, povieme si. A z tohoto nášho jedného mikroténového vrecka sa stane hŕba odpadu rozkladajúca sa stovky rokov. Uvedomujeme si, že ničíme samých seba? A čo naše deti? Ostane tu niečo pre nich?

Pozri aj: Turistické atrakcie, ktoré sú v ohrození: Pozri, čo sme zničili!

Znečisťovanie

Zdroj: pinterest.com

Na telefóne je pláž – zdvihnúť, odmietnuť, pripomenúť neskôr

Dokedy? Ako dlho ešte budeme môcť dýchať, jesť a piť pitnú vodu? V správach o ôsmej hovorili, že za sto rokov planéta skolabuje, ľudstvo ledva prežije. Sto rokov? Veď to tu už nebudem, nevadí.

Veľakrát sa tvárime, že sa nás to netýka. Že som to nebola ja, čo nechala na pláži pocikanú plienku a nevyhodila žuvačku na chodník. Ja som predsa na tej pláži nikdy nebola, moja chyba to nie je. Obviňujeme spoločnosť, ale uvedomujeme si, že MY sme tá spoločnosť? Každý z nás je zodpovedný a mal by ísť príkladom. Nech zdvihne ruku ten, čo ani raz nezahodil obal z čokolády na zem alebo sa znova zohol po fľašu, ktorú na prvý pokus netrafil do koša.

Ako to napraviť? Dá sa to ešte napraviť? Pri pohľade na tie obrovské kopy odpadu a špiny sa to možno zdá nemožné. Ale nikdy nie je neskoro. Treba však začať dnes. Napríklad taký hostel na Jamajke ponúka cigaretu z marihuany za jedno vedro vyzbieraných odpadkov. Pre niekoho skvelá motivácia. V prvom rade by sme to však mali robiť nie za niečo, ale pre seba samých a pre budúce generácie.

Mnohé spoločnosti a výmyselníci prichádzajú s nápadmi, ako sú ekologické slamky, tašky, papierové poháre na kávu. Je však slamka naozaj nevyhnutná pre našu existenciu? Je naozaj smutné, ako pomaly ničíme svoju planétu. Pri pohľade na niektoré pláže, ktoré zruinovali zvedaví turisti v opojení instagramových fotiek, je nám naozaj do plaču.

Poďte sa s nami pozrieť na tie najznečistenejšie pláže na svete. Spolu sa zamyslime. A zdvihnime to plastové vrecko pred susedovými dverami. 

1 z 7

Pláž Kamilo, Havaj 

Pláž Kamilo na Havaji, ktorá dostala prezývku „Plastová pláž“, patrí medzi najznečistenejšie miesta na našej planéte. Tisíce kilogramov odpadu (od kief na vlasy, plastových fliaš až po plastové nádoby) sú každý rok vyplavené na pláž až zo vzdialenosti Ruska a Japonska. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 05.09.19 06:21

ĽŠ
karma
100.00

Bezohľadné, kruté, smutné,....!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní