Pracovné rukavice: Ako vybrať tie najvhodnejšie?

Pracovné rukavice: Ako vybrať tie najvhodnejšie?
  • 18.08.2022
  • Michaela Kožáková

Správne a kvalitné záhradné náradie predstavuje základné vybavenie každého kutila či záhradkára, a takisto je kľúčom k úspešnému vykonaniu práce. Od záhradnej kosačky cez nožnice na živý plot až po ručné náradie – bez niektorých nástrojov a pomôcok sa jednoducho na chalupe, chate či záhrade nezaobídete.

Jedným, často podceňovaným prvkom, sú aj pracovné rukavice. Pre pohodlnú a bezpečnú prácu sú nevyhnutným pomocníkom. Výber správnych a kvalitných pracovných rukavíc nie je žiadna veda. Záleží od toho, akú prácu sa s nimi chystáte vykonávať.

Aké druhy rukavíc máte na výber? Ktoré sú tie najvhodnejšie?

Pozri aj: Záhradná hadica: Na čo si dať pri jej výbere pozor a ako sa o ňu starať?

Rukavice

Zdroj: shutterstock

Ako vybrať pracovné rukavice?

Práca v záhrade, na chalupe či pri dome je často namáhavá a náročná a môže si vypýtať svoju daň na vašich rukách, ak nie sú dostatočne chránené. Bolestivé mozole, škrabance či rezné rany sa hoja i niekoľko dní. Je dôležité svoje ruky chrániť počas vykonávania záhradných prác, vysádzania, presádzania, strihania, rezania, hobľovania, vŕtania, prenášania rôzneho stavebného materiálu alebo pri práci s náradím. Investujte preto do kvalitných pracovných rukavíc, ktoré ochránia vaše ruky a vydržia celú sezónu. 

Pracovné rukavice si môžete zakúpiť v rôznych predajniach, záhradníctvach, železiarstvach či hobby obchodoch. I na e-shopoch nájdete pomerne širokú ponuku. Je však lepšie si pred kúpou rukavice vyskúšať. Takto zistíte, či vám veľkostne dobre sadnú a aká ostáva citlivosť vašej ruky. Skúste v nich tiež uchopiť nejaké predmety.

Záhradné rukavice

Zdroj: shutterstock

Pracovné rukavice podľa účelu

Na čo presne potrebujete rukavice? Chcete v nich vykonávať určitý druh práce alebo skôr hľadáte dobré univerzálne pracovné rukavice? 

Záhradné rukavice, ktoré vám budú nápomocné pri vytrhávaní buriny, sadení či okopávaní sú jemnejšie. Mali by byť odolné, ale nie príliš objemné, najmä tie, ktoré potrebujete pri práci so semenami alebo presádzaní sadeníc. Pri práci v mäkkej pôde a starostlivosti o zeleninovú záhradu vám postačia ľahké a cenovo dostupné rukavice. Záhradné rukavice sa väčšinou vyrábajú z tkaniny alebo latexu. Kožené rukavice dobre chránia pred pichľavými malinami, ružami či inými tŕnistými kríkmi a rastlinami. 

Pri ťažkých prácach na záhrade s nástrojmi používajte kožené dlaňové pracovné rukavice, aby ste zabránili vzniku nepríjemných mozoľov.

Hrubé rukavice z odolných materiálov sú vhodnejšie napríklad k pokladaniu izolácie. Pri práci s tupými predmetmi sú najlepšou voľbou bezšvíkové pracovné rukavice máčané v nitrile, polyuretáne, PVC alebo latexe. Bavlnené rukavice máčané v nitrile sú ideálne aj na prácu v olejnatom prostredí.

Rukavice odolné voči teplu vyrobené z kevlaru a z aramidového vlákna oceníte pri práci s horúcimi alebo studenými predmetmi. 

Na manipuláciu s chemickými látkami si zaobstarajte rukavice, ktoré sú presne určené na tento druh práce. Na výber máte jednorázové, využívané najmä vo farmaceutickom a tlačiarenskom priemysle, alebo chemicky odolné rukavice typu A, B, C. Jednotlivé typy sa odlišujú v počte druhov chemikálii a čase, počas ktorého vás ochránia. 

„Strechári" zase uprednostňujú mäkké materiály chrániace pred trieskami a zranením na plechu. Zváračom najviac vyhovujú ťažké rukavice a pracovníkom s asfaltom odolné tvrdé rukavice.

Antivibračné rukavice znižujú riziko vzniku únavového syndrómu kĺbov z vibrácií. Protirezné rukavice vás ochránia pred mechanickým poranením ostrými nástrojmi. Oceníte ich pri práci s motorovými pílami, vŕtačkami alebo elektrickým náradím. Púdrované rukavice sa ľahšie navliekajú. Nepúdrované si zaobstarajte vtedy, ak nesmie dôjsť ku kontaminácii produktu. Ich vlastnosti oceníte aj ak máte citlivú pokožku.

Neprehliadni: Záhradný fúrik: Podľa čoho sa riadiť pri jeho kúpe?

Rukavice do dielne

Zdroj: shutterstock

Pri výbere rukavíc nebuďte unáhlení a nekupujte hneď tie najlacnejšie. Zainvestujte do kvalitných a trochu drahších modelov, ktoré vás spoľahlivo ochránia, bude sa vám v nich pohodlne pracovať, dlhšie vám poslúžia a prinesú vám lepší pocit z práce. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní