Záhradný fúrik: Podľa čoho sa riadiť pri jeho kúpe?

Záhradný fúrik: Podľa čoho sa riadiť pri jeho kúpe?
  • 30.06.2022
  • Michaela Kožáková

Žiadny dvor, záhrada, chata či chalupa sa nezaobíde bez záhradného náradia. Motyka, hrable, vedrá na burinu, kosačka, záhradné nožnice – toto je len zlomok toho, čo by nemalo chýbať žiadnemu záhradkárovi. Každá záhrada či chata si predsa vyžaduje úpravu, starostlivosť či menšie drobné opravy. 

Pri práci v záhrade musíme často zdvíhať a prenášať ťažký materiál. Skvelým viacúčelovým pomocníkom je záhradný fúrik. Vďaka nemu hravo presuniete kamene, štrk, pôdu, mulč, tehly, kompost, pokosenú trávu či palivové drevo presne tam, kam potrebujete. Fúrik vám ušetri námahu i čas. 

Ako vybrať ten správny záhradný fúrik? Čím sa pri jeho kúpe riadiť?

Pozri aj: Vyvýšené záhony: Inšpirujte sa, ako si ich vyrobiť doma

Fúrik

Zdroj: INSTAGRAM/walespressphoto

Ktorý fúrik je ten správny?

Všetky záhradné fúriky majú veľmi podobný dizajn. Tvorí ich veľká plytká vaňa s dvoma rukoväťami a kolesom. Fúriky majú rôzne kapacity nákladu, hmotnostné limity, štýly rukovätí a pneumatík. 

Výber je skutočne široký. Záleží len na tom, na čo plánujete fúrik využívať. Máte malý pozemok a chcete ho používať iba príležitostne? Alebo máte záhradu väčších rozmerov a záhradný fúrik bude vaším verným spoločníkom? To, čo vyhovuje vám, nemusí vyhovovať vášmu susedovi. Preto si dobre premyslite, čo od záhradného fúrika očakávate. 

Pri výbere a kúpe záhradného fúrika zvážte jeho hmotnosť, objem a záťaž, ktorú je schopný preniesť, jeho veľkosť a takisto veľkosť vašich priestorov – napríklad šírka brány na záhrade. 

Záhradný fúrik

Zdroj: INSTAGRAM/marleens.moestuin.en.bloemen

Materiál záhradného fúrika

Existujú dva druhy fúrikov. Oceľové fúriky zvládnu hravo väčšiu váhu. Používajú sa na ťažké práce, ako je premiestňovanie kameňov, tehál, dlažby či veľkých rastlín. Ich nevýhodou však je, že môžu zhrdzavieť, preto je potrebné chrániť ich pred výkyvmi počasia a radšej ich skladovať napríklad v záhradnom domčeku. S oceľovými fúrikmi sa i ťažšie manipuluje kvôli ich váhe. 

Plastové fúriky sú ľahšie a zvyčajne aj lacnejšie ako oceľové. Je tu však riziko prasknutia v dôsledku príliš veľkej hmotnosti, nesprávnej manipulácie či extrémnych teplotných výkyvov. Plastové fúriky sa používajú na premiestňovanie mulču, rastlinného odpadu, kompostu a menších rastlín. Plast je tiež vhodnejší na prenášanie kravského hnoja či miešanie betónu, pretože tieto látky by mohli oceľ poškodiť.

Dnes dokonca ešte stále nájdete aj drevené fúriky. Tie však radšej používajte ako zaujímavú dekoráciu vo vašej záhrade. 

Rukoväte záhradného fúrika

Tradičné rovné rukoväte poskytujú najväčšiu manévrovateľnosť. Umožňujú tiež veľmi ľahké nakláňanie, vyklápanie a preklápanie. Vyžadujú si však väčšiu silu ruky. 

Klasický dvojdržadlový fúrik je navrhnutý a zostrojený tak, aby využíval pákový efekt. Tieto držadlá sú zvyčajne kovové a keď ich náhodou necháte dlhšie na slnku, môžu sa veľmi zahriať. Takýto tradičný fúrik s dvoma rukoväťami je pre ľudí s úzkymi ramenami trochu ťažšie zvládnuteľný.

Niektoré novšie typy fúrikov majú ergonomické držadlá, ktoré sú podobné tým na kosačke na trávu. Sú navrhnuté tak, aby vytvárali menšie napätie v ramenách. Môžu však spôsobiť väčšiu bolesť chrbta tým, že pri vyklopení bremena majú menší pákový efekt.

Kolesá na fúriku

Zdroj: INSTAGRAM/great4garden

Kolesá na záhradnom fúriku

Väčšina z nás asi pozná fúriky s jedným kolesom, ktoré je umiestnené vpredu uprostred, a s dvoma nohami, ktoré zabezpečujú stabilitu. Táto konštrukcia umožňuje fúrik ľahko ovládať, vykladať, manévrovať v kopcoch a na rôznorodom teréne. Vyžaduje si však väčšiu silu pri ovládaní.

Jednokolesové fúriky sú výborné na navigáciu v stiesnených priestoroch. Ich nevýhodou je, že pri prevážaní ťažších materiálov môžu byť nestabilné a ťažšie ovládateľné.

Dvojkolesové fúriky sú menej bežné. Sú výborne vyvážené a mimoriadne stabilné. V tesných a úzkych priestoroch sa otáčajú a pohybujú ťažšie, preto sú vhodné pre väčšie priestory. 

Pneumatické kolesá na fúriku dokážu absorbovať nerovnosti v teréne, vďaka čomu je jazda plynulejšia a riadenie jednoduchšie. Treba však dávať pozor na tlak vzduchu v pneumatike a defekty. 

Kolesá z pevnej gumy síce defekt dostať nemôžu, ale jazda na nich nebude až taká hladká. 

Fúrik ako dekorácia

Zdroj: INSTAGRAM/recyclepointsbh, INSTAGRAM/sacovalleyfarm

Záhradný fúrik ako dekorácia

Ak máte niekde na záhrade odložený starý fúrik, ktorý už doslúžil, nevyhadzujte ho. Premeňte ho na pôsobivú dekoráciu, ktorou skrášlite svoju záhradu. Môžete doň nasadiť kvety alebo v jeho vaničke vytvoriť mini záhradku. Môžete mu ponechať jeho pôvodný vzhľad. Veľmi pekne vynikne i keď mu doprajete nový farebný náter.

Ak organizujete záhradné párty a grilovačky, využite fúrik na chladenie nápojov. Fúrik naplňte ľadom a umiestnite doň fľaše s nápojmi.

Oprite váš zhrdzavený fúrik o stenu. Na koleso dajte starý klobúk, na nohy navlečte pracovné rukavice a na rúčky topánky. Táto vtipná dekorácia pobaví všetkých okoloidúcich. 

Neprehliadni: Terasa pri dome: Ako ju postaviť, zatieniť a aké materiály voliť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní