Nástrahy kúpania v jazerách, mori aj bazéne: Ako sa vyvarovať intímnym problémom?

Nástrahy kúpania v jazerách, mori aj bazéne: Ako sa vyvarovať intímnym problémom?

Elegantné bazénové párty, na vode so šialenou nafukovačkou, chytanie letného bronzu – leto je plné zábavy a zábavných aktivít, ktoré môžeme robiť. Veď predsa je teplo, voda láka, tak prečo sedieť doma, keď si môžeme užívať slnečné lúče niekde pri vode? Leto má však aj odvrátenú stránku, na ktorú z nás nik nemyslí pred tým, než sa vrhá do prírodného jazera a ani po tom, čo sa po kúpaní rozhodne slniť na deke. Obzvlášť dámy by si mali dávať v lete najväčší pozor. Pretože za všetkým dobrým je niekedy aj niečo zlé, čo môže prísť o niečo neskôr.

Pálenie. Svrbenie. Výtok. Zlomok toho, s čím mnoho žien počas leta alebo po lete bojuje. Síce ste si dovolenku užili plnými dúškami, vykúpali ste sa do sýtosti a krásne ste sa opálili, ale po príjemných chvíľkach môžu prísť aj nepríjemné. Čo by ste mali vedieť o starostlivosti o intímne partie a na čo všetko by ste mali počas leta a kúpania sa, či už v mori, verejnom bazéne alebo prírodnom jazere, myslieť? V tomto prípade rozhodne platí, že by ste nemali podceňovať názory a odporúčania odborníkov.

Testovali sme: Bella Ideale StayDrai Regular a Bella Ideale StaySofti Normal

intímne problémy

Zdroj: Shutterstock®

Infekcie, mykóza, vaginóza...

Ženské intímne partie by sme mohli nazvať samostatným „ekosytémom“, ktorý pozostáva z baktérií a kvasiniek. Samozrejme, tie sú potrebné pre zdravie vagíny. Ak však dôjde k nerovnováhe medzi dobrými a zlými baktériami či kvasinkami, môžu u vás nastať zdravotné problémy. Zjednodušene povedané, ak sa kvasinky začnú rozmnožovať a baktérie šíriť, môže dôjsť k páleniu alebo pocitu svrbenia v intímnych partiách. Práve spomínané kvasinky sú najčastejšou príčinou mykózy, ktorú si môžete priniesť ako suvenír z dovolenky.

Na to, aby sa baktérie a kvasinky šírili, potrebujú ideálne prostredie. V tomto prípade to sú mokré plavky a vo všeobecnosti syntetická bielizeň, ktorá je rajom pre baktérie. Samozrejme, aby sme to uviedli na pravú mieru, tak baktérie a kvasinky sa prirodzene nachádzajú aj priamo vo vode. Práve preto odborníci upozorňujú, že po každom pobyte vo vode by ste si mali plavky vyzliecť a nechať ich vysušiť. V žiadnom prípade by ste sa v mokrých plavkách nemali opaľovať. Pretože pôsobiace slnečné žiarenie urýchľuje celý proces rozmnožovania mikroorganizmov.

prečo sa nekúpať v prírodnom jazere

Zdroj: Shutterstock®

Pozor na to, kde sa kúpete

Nie je dôležité len to, ako sa opaľujete, ale aj to, kde chytáte letný bronz, respektíve kde sa kúpete. Zo všetkých možností je najmenej nebezpečné kúpanie sa v morskej vode. Slané more totižto predstavuje najmenšie riziko pre vznik infekcií. Naopak, vyhýbať by ste sa mali prírodným jazerám, ktoré neboli schválené Úradom verejného zdravotníctva Slovenskej republiky ako vhodné na kúpanie. Tiež podľa gynekológov by ste sa mali veľkým oblúkom vyhýbať verejným bazénom, pretože (nebudeme si klamať) ich navštevuje príliš veľké množstvo ľudí a častokrát aj tí, ktorí majú rôzne zdravotné problémy.

Neprehliadni: Výber správnych plienok pre bábätko je dôležitý! Aké by mali mať vlastnosti?

starostlivosť o intímne partie

Zdroj: Shutterstock®

Čo radia gynekológovia?

Ak sú horúce dni pre vás náročné a neviete, ako ich zvládať bez toho, aby ste sa neosviežili niekde vo vode, tak to robte správne a starajte sa o svoje intímne partie.

  1. Ak ste sa kúpali v jazere, nezabúdajte na očistenie svojej pokožky a hlavne intímnych partií. V tomto prípade si odpustite vaňu a doprajte si len sprchu.
  2. Nikdy sa neslňte v mokrých plavkách. Pred opaľovaním si ich vyzlečte a poriadne poutierajte svoje intímne partie.
  3. Skôr ako obtiahnuté oblečenie preferujte voľné odevy zo vzdušných materiálov, ktoré dovolia vašej pokožke a intímnym partiám „dýchať“.
  4. Spodnú bielizeň by ste mali prať pri teplote viac ako 30 °C! Nízke teploty totižto nedokážu zabiť všetky baktérie a kvasinky, ktoré sú zdrojom mykotických ochorení.
  5. Počas menštruácie uprednostnite hygienické vložky pred tampónmi. Avšak, keď už sa rozhodnete pre tampón (z osobných dôvodov), tak nezabúdajte na jeho pravidelné vymieňanie.
dámsky hygienické potreby

Zdroj: Shutterstock®

Keď si zle načasujete dovolenku

Načasovať si dovolenku na správny termín môže dať niekedy poriadne zabrať. A hlavne v prípade, ak cestujete s celou partiou, v ktorej sa nachádza niekoľko žien. Veď každá z nás má iný menštruačný cyklus. Síce sa nástup menštruácie dá oddialiť prostredníctvom rôznych babských trikov (napr. popíjanie šťavy z citróna), ale tiež privolať prostredníctvom jednej injekcie. Síce to je riešenie, ale následkom toho môžu byť výkyvy hormónov, v dôsledku čoho si menštruačný cyklus budete dávať do poriadku aj niekoľko nasledujúcich mesiacov.

Síce to môže byť pre niekoho nepríjemné, ale dovolenku si môžete užiť aj s menštruáciou, a to v prípade, že si do kufra pribalíte hygienické tampóny Tampo Bella. Hygienické tampóny sú pokryté jemnou vlákninou, ktorá chráni pred prípadným oddeľovaním jednotlivých vlákien. Tampóny zaisťujú komfort a ochranu počas celej doby, čo ich nosíte. Rozhodne však nepodceňujte ich pravidelnú výmenu.

Na druhej strane, ak v lete dbáte na prirodzenosť a ste zástankyňami vložiek, tak je vhodné siahnuť po slipových vložkách z prírodných materiálov Bella Panty Intima. Sú vyrobené zo 100 % bavlny, spodná vrstva z priedušnej fólie, vďaka čomu môže pokožka voľne dýchať. Navyše, ultra tenké dámske vložky Bella Panty Intima Plus obsahujú naviac extrakt z bielych kvetov – ruže, jazmínu a sedmokrásky pre jemnosť a sviežosť. Vďaka ich hrúbke 1 mm sú neviditeľné pod oblečením.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Lucia Šintálová 23.08.19 22:47

karma
100.00

U mňa je to samozrejmosť, vždy mokré plavky dole.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní