Návod, ako sa stať ranným vtáčaťom: Vstávanie budeš milovať!

Návod, ako sa stať ranným vtáčaťom: Vstávanie budeš milovať!

„Ranní ptáče dál doskáče.” Nepochybujeme, že ste sa s týmto českým príslovím už vo svojom živote stretli. V podstate vyjadruje to, že ak svoj deň začínate skoro ráno, budete produktívnejší, čas využijete efektívnejšie a popri tom všetkom sa budete ešte aj lepšie cítiť. Tieto teórie potvrdzuje mnoho slávnych osobností, ktoré práve zavčas ráno nezaháľajú a ešte keď je vonku tma, začínajú deň zväčša cvičením či inými nabudzujúcimi aktivitami. Chcete vedieť, ako sa stať ranným vtáčaťom? Skúste dať na tieto rady!

Správne načasovanie je všetkým

Slávni miliardári, ktorí holdujú rannému životnému štýlu, nikdy nezanevreli na kvalitný a dostatočne dlhý oddych, nech sa deje čo sa deje. To znamená, že ak sa chcete stať ranným vtáčaťom, musíte opustiť život nočnej sovy. Spať by ste mali nie menej ako 7 hodín denne, inak riskujete spánkový deficit a s ním aj neproduktívne dni. Áno, niektoré slávne osobnosti síce tvrdia, že spia 2 až 3 hodiny denne, týmto príkladom sa však riadiť neodporúčame. Pred spaním tiež dodržujte niekoľko pravidiel – nejedzte ťažké jedlá, nepite alkohol, nehrajte sa s mobilom a radšej si prečítajte motivačnú knihu.

Zaujme ťa: Je sa čoho obávať pri materstve? Dámy, takáto je skutočnosť!

prečo nevypínať budík

Zdroj: Shutterstock®

Budík ako kulisa

Najlepší spôsob, ako sa zmeniť na ranné vtáča, je mať taký dostatok spánku, vďaka ktorému sa budete ráno prebúdzať na prirodzené ruchy vonkajšieho prostredia, na svetlo prenikajúce do spálne, alebo na pocit, že ste dokonale oddýchnutí. Budík v tomto prípade slúži už len ako kulisa. Najúčinnejšie je telo naučiť na skoré vstávanie, a to sa stane jeho alfou aj omegou, pričom žiadne nepríjemné pípanie nebudete potrebovať. Ak sa neviete predsa len prebudiť sami, skúste si nainštalovať aplikáciu, ktorá vás bude budiť svetlom alebo jemným šumom. V žiadnom prípade si nezvykajte na odkladanie budíka – tlačidlo „snooze”.

Náš tip! Aby ste sa vyhli zbytočnému zdržiavaniu, pripravte si všetko, čo budete v daný deň potrebovať ešte večer pred spaním. To platí aj pre oblečenie.

výhody ranného cvičenia

Zdroj: Shutterstock®

Produktivita hneď po prebudení

Je dôležité, aby ste nevstávali skoro len tak – pre nič za nič, ale aby ste mali istý cieľ. Vstávam kvôli práci, stretnutiu, športovej aktivite, alebo jednoducho preto, aby som všetko počas dňa stihla s predstihom a mohla sa tak venovať rodine. Je to len na vás a motivácia je nesmierne dôležitá. Aby ste po prebudení vykročili z postele tou správnou nohou, buďte produktívni hneď po zobudení. Dajte si rannú jogu, krátky beh alebo prechádzku so psom, potom raňajky a na ceste do práce v autobuse taktiež nezaháľajte: prečítajte si úryvok z knihy, vypočujte si zaujímavý podcast, prípadne začnite s pracovnou administratívou.

Inšpiruj sa: Návod, ako rýchlo zaspať: Osvoj si nenáročné dýchacie techniky

- Anketa

STE RANNÝM VTÁČAŤOM?

Odpovedalo 155 ľudí  

Úplným! Ráno vstávam veľmi skoro.
23%
Len čiastočným, niekedy si rada pospím.
14%
Ani nie, vstávam tak normálne.
17%
Neznášam vstávanie!
45%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 04.02.19 06:42

ĽŠ
karma
100.00

Dobré tipy!

  • 0
Odpovedať

Lenka Čajová 04.02.19 07:40

karma
97.00

Musím vyskúšať :)

  • 0
Odpovedať

Tomáš Kamenár 05.02.19 08:46

TK
karma
105.00

Toto dám prečítať priateľke :D

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 05.02.19 18:08

MM
karma
100.00

sme aj s manželom ranné vtáčatá, ale ako sa hovorí - ranné vtáče dál doskáče, ale aj scípne :-)

  • 0
Odpovedať

Martin Benetin 11.02.19 19:24

MB
karma
-1.00

Ranné vtáča už dávno som, zrejme aj kvôli veku, aj keď by som až tak často byť nemusel... kto mi teraz pomôže s dostatkom spánku?

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní