Nechty varujú: Tieto signály ti prezradia šokujúce fakty o zdraví!

Nechty varujú: Tieto signály ti prezradia šokujúce fakty o zdraví!
  • 05.09.2023
  • Nikola Benkovská

Nechty dokážu o našom zdravotnom stave prezradiť skutočne veľa. Rôzne infekcie, nedostatok železa, tekutín alebo stres – to všetko sa môže odzrkadliť na ich vzhľade. Nechty majú v sebe zaznamenanú históriu nášho aktuálneho zdravotného stavu a rôznych fyziologických problémov.

Vieš, čo všetko sa ti snažia tvoje nechty povedať? Rozpoznaj varovné signály na nechtoch rúk včas! Ak sa pozrieš na svoje nechty, ihneď vieš zistiť, či sú v poriadku.

Zdravé nechty majú ružové zafarbenie. Mesiačiky pri ich koreni sú svetloružové až biele. Sú hladké, bez hrebeňov, drážok, škvŕn, či straty pigmentu. Kožička okolo nechtov slúži na ich ochranu. Akákoľvek zmena môže charakterizovať nielen estetický, ale i zdravotný problém. 

1. Krehké a lámavé nechty

Môžu byť podmienené starnutím alebo častému lakovaniu nechtov. Inokedy to zase môže byť znak hubovitej infekcie.

Ďalšími príčinami krehkých nechtov sú napríklad psoriáza, ochorenie štítnej žľazy alebo plochý lišaj (ochorenie spôsobujúce svrbenie na koži a ústach). Uisti sa, či tvoje telo neprechádza rôznymi hormonálnymi zmenami, ktoré lámavosti nechtov dopomáhajú. Taktiež je vhodné doplniť vitamín C alebo vitamín A, ktoré krehké a lámavé nechty posilnia.

Odporúčame: ​Cesnakový čaj a jeho účinky: Neuveriteľné, čo všetko dokáže!

skarede nechty

Zdroj: Shutterstock®

2. Žlté nechty

Majú tvoje nechty jemný alebo výrazný žltý nádych? Mohlo by to znamenať pleseň v nechtoch alebo nadmerné fajčenie. Žlté sfarbenie dokonca spôsobujú aj niektoré tmavé laky na nechty.

Žltnutie je pozorované aj u pacientov so psoriázou ako vedľajší účinok niektorých liekov a v dôsledku vzácneho ochorenia, tzv. syndrómu žltého nechtu. Sfarbenie nechtov do žlto-zelena môže byť aj pri ochoreniach pľúc a u HIV pozitívnych osôb.

3. Vrúbkované nechty

Tento typ nechtov by sme mohli prirovnať k vráskam na pleti. Pravdepodobne ide o diabetes alebo stres. Môžu byť spôsobené i Raynaudovou chorobou, cukrovkou alebo ochorením ciev. Skús tiež upraviť svoju životosprávu, jedálniček a životný štýl.

Menej častou príčinou býva aj lupus a artritída (zápal kĺbov). Ak na nechtoch spozoruješ ryhy, najlepšie je čím skôr navštíviť svojho lekára.

Pozri aj: Gýč alebo umenie? Najnovšie trendy nechty vzbudzujú pohoršenie!

choroba nechtov

Zdroj: Shutterstock®

4. Zvláštne sfarbené nechty

Modré nechty sú znakom slabého prekysličenia krvi. Zelená farba symbolizuje bakteriálnu infekciu. Príliš biele nechty sú znakom nedostatku vitamínov. Červené šmuhy pod nechtami patria medzi prvé príznaky infekcie srdcových chlopní.

Hnedé nechty indikujú ochorenie štítnej žľazy a podvýživy. Nechty, ktoré sú spolovice hnedé pri končekoch a spolovice biele pri koreni, môžu znamenať zlyhávanie obličiek.

5. Nechty v tvare lyžičky

Zakrivujú sa tvoje nechty smerom dovnútra? Majú miskovitý tvar, ktorý by sa dal označiť za nechty v tvare lyžice? Môže ísť o anémiu, ochorenie srdca či ochorenie pečene. Väčšinou ide predovšetkým o nedostatok železa. V tomto prípade ti pomôže lekár, ktorý môže predpísať výživové doplnky. Poprípade endokrinológ, ktorý vyrieši problém so štítnou žľazou.

Pozri aj: Neuveríš, čo dokáže voda z uvarenej ryže: Odteraz ju už nevylievaj!

fungal nails

Zdroj: Shutterstock®

6. Trhanie nechtov

Trhanie nechtov znamená, že sa rozdvojujú nie na koncoch, ale po celej svojej dĺžke alebo šírke nad lôžkom. Môžu sa štiepiť a odlamovať. Vo väčšine prípadov je to spôsobené podvýživou.

Tiež sa berie do úvahy chronický nedostatok niektorých živín, ako napríklad kyselina listová, vitamín C alebo zinok. Je dôležité dbať na svoj životný štýl a nepodceňovať tento signál, ktorým nechty volajú o pomoc.

Vyskúšaj: Portulaka zeleninová: Liečivá burina, ktorá s telom dokáže zázraky

trhanie nechtov

Zdroj: Shutterstock®

7. Zhrubnuté nechty

Nechty by mali byť primerane hrubé, hladké a silné. Nikdy však nie tak hrubé, aby ich bolo ťažké ostrihať. Zhrubnuté nechty naznačujú problém s cirkuláciou krvi, hubovité infekcie (mykózy), psoriázu alebo problémy so štítnou žľazou. Žlté, zhrubnuté a pomaly rastúce nechty poukazujú na ochorenie pľúc.

Tipy, čo robiť pre zdravo vyzerajúce nechty:

  • nosiť gumené rukavice, ktoré majú bavlnenú vnútornú stranu,
  • nikdy si nelúpať a neškriabať lak z nechtov,
  • prestať si obhrýzať nechty,
  • nepoužívať na zatlačenie kožtičky na nechtoch kovové nástroje,
  • udržiavať si nechty krátke so zaoblenými špičkami,
  • minimalizovať používanie odlakovaču na nechty.

TIP redakcie – ošetrite nechty rastlinným olejom

Rastlinné oleje sú plné cenných látok, vrátane vitamínov a minerálov, pričom majú blahodarný vplyv nielen na pokožku či vlasy, ale aj nechty. Vhodným olejom môžete nechtové lôžko aj kožtičku masírovať niekoľkokrát týždenne. A ktoré oleje sú vhodné na ošetrovanie nechtov? Napríklad arganový olej zatočí s ich lámaním a olupovaním a podporí ich správny rast.

Výborný je aj jojobový olej, ktorý nechty krásne zhydratuje, čím zabráni ich štiepeniu. Suchej kožtičke v okolí nechtov pomôže napríklad aj mandľový olej. Ak vás trápia zádery, vyskúšajte ho. Rast zdravých nechtov taktiež môžete podporiť olejom z hroznových jadierok. Nezabúdajte na to, že výsledky sa dostavia len pri pravidelnom používaní. 

Aktualizovaný článok: 5.9.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Monika Červinková 22.09.17 20:57

karma
87.00

pravidelná starostlivosť o nechty je dôležitá!

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 24.09.17 07:18

MR
karma
109.00

mne sa to strieda, niekedy ich mám celkom pekné inokedy sa mi nejaký čas lámu a štiepia asi to bude stravou a vitamínmi..

  • 0
Odpovedať

Ján Komada 19.10.17 16:15

JK
karma
103.00

mám podobný problém rad som si článok prečítal

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 12.12.17 21:15

karma
106.00

Veľmi zaujímavý a poučný článok. Na nechtoch sa nám zobrazia naše choroby, nemali by sme tieto príznaky ignorovať.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 14.12.17 09:52

SK
karma
114.00

treba sa o seba starať

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 06.09.23 08:00

ĽŠ
karma
100.00

Nechty dokážu o našom zdravotnom stave prezradiť skutočne veľa.

  • 0
Odpovedať

Naty Polcová 07.09.23 08:46

NP
karma
-1.00

Ďakujem za článok, konečne poznám spojitosť medzi mojimi vrúbkovanými nechtami a zdravotným stavom.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní