Darujte svadobnú partu, ktorá sa bude dediť v rodine generácie

Darujte svadobnú partu, ktorá sa bude dediť v rodine generácie
  • 20.05.2022
  • Zuzana Andrášová

Po svojich rodičoch či starých rodičoch môžeme zdediť mnohé. Od pozitívnych a negatívnych vlastností cez rôzne ochorenia až po krásne darčeky, ktoré sa vo vašej rodine dedia z generácie na generáciu. Príkladom krásneho dedičstva je drevená vyrezávaná kolíska pre vaše bábätko. Takáto kolíska má v sebe veľkú umeleckú hodnotu a je cenným dedičstvom.

Ak vaša rodina zatiaľ nemá kolísku alebo iný odkaz po starej mame či otcovi, nezúfajte. Buďte vy tvorkyňou a darujte svojej dcére, sesternici, kamarátke či budúcej neveste krásnu svadobnú partu, ktorá bude súčasťou svadieb vo vašej rodine generácie a generácie.

Pozri aj: Svadba v sobotu alebo cez týždeň? Dnes je možné všetko!

svadobná parta

Zdroj: Instagram/_vlkolinec_

Parta ako súčasť kroja

Parta je tradičná súčasť ľudového krojového odevu v podobe čelenky, ktorú nosili dospelé slobodné dievčatá počas sviatkov a veselíc.

Parta bola tiež súčasťou odevu nevesty počas sobáša. Po začepčení ich už však nemohli vydaté ženy nosiť. Partu totiž nahradil čepiec.

svadobná parta

Zdroj: Instagram/folklore_kvetinarstvo

svadobná parta

Zdroj: Instagram/md.dielna.radosti

Svadobná parta ako dedičstvo vo vašej rodine

Krásny moderný svadobný darček s nádychom tradície dala svojej sesternici aj kaderníčka Monika. Obdarovala ju svadobnou partou a keďže sesternica má už aj dcérku, parta sa určite stane krásnym dedičstvom v jej svadobný deň.

Hoci je dievčatko zatiaľ ešte malinké, už teraz sa môže tešiť na krásnu výzdobu svojich vlasov počas svadobného čepčenia, ktoré je stále súčasťou väčšiny slovenských svadieb. Po rokoch môže opäť tento krásny a vzácny darček darovať svojej dcére alebo neveste.

Na výber máte z rôznych motívov párt – od jednoduchých (minimalistických) cez s kvetmi a stužkami, partu s hrubou stuhou, partu v podobe čepca či partu k svadobným šatám a šatám pre družičky.

svadobná parta

Zdroj: Instagram/svadobny_salon_fairytaile

Jednoduchá minimalistká parta

Ak vaša dcéra, sesternica, kamarátka má rada jednoduchosť a minimalizmus, môžete jej vybrať jemnú kvetinkovú partu.

Tieto minimalistické party sú zdobené malým množstvom jednoduchých kvetiniek a stužiek. 

svadobná parta

Zdroj: Instagram/lineckovo

Parta s kvetmi a stužkami

Ak žena, ktorú chcete obdarovať miluje krásnu výzdobu, na výber sú party využívajúce nielen kvety, ale aj rôzne ďalšie prírodne materiály. Súčasťou party sú veľké kvety dozdobené menšími kvetmi či bielymi perličkami alebo ozdobnými kamienkami.

K výzdobe patria aj žlté klasy, zelené lístky rôznych tvarov, červené i zelené šípky, makovice maku či iné ďalšie plody prírody.

Pozri aj: Svadba v sobotu alebo cez týždeň? Dnes je možné všetko!

svadobná parta

Zdroj: Instagram/ml_crown

Krásne bohato zdobené party sa stali súčasťou aj jednej časti známej tanečnej show Let's dance.

svadobná parta

Zdroj: Instagram/parta.slu

Parta s hrubou stuhou

Mnohé svadobné party majú nielen bohatú výzdobu, ktorá je na hornej časti hlavy nevesty, ale bohatosťou sa vyznačuje aj zadná časť. Tvorí ju hrubá stuha s folklórnymi motívmi.

svadobná parta

Zdroj: Instagram/slavic_aura

Parta v podobe čepca

„Nevestička, dáš si vienok sňať alebo hlávku sťať?“ Súčasťou mnohých svadieb je aj tzv. čepčenie nevesty, kedy ide o tradičné snímanie vienka ako symbolu dievčaťa a zakladania čepca ako symbolu ženy. Práve k tomuto obradu môžete darovať partu v podobe čepca.

Tieto party patria tiež k partám s bohatou výzdobou nielen kvetov, ale najme perličiek, kamienkov a stúh.

svadobná parta

Zdroj: Instagram/slavic_aura

svadobná parta

Zdroj: Instagram/slavic_aura

Parta pre družičky

Partu nemusí dostať len nevesta ako dar. Partu môže aj samotná nevesta darovať svojim družičkám. 

Ak sa pripravujete na svoju vlastnú svadbu môžete potešiť a obdarovať svoje kamarátky. Určite budú veľmi rady, ak dostanú krásny darček, ktorý dotvorí ich celkový výzor. Výber je už len na vás. Od tých najjednoduchších až po štedro zdobené. 

svadobná parta

Zdroj: Instagram/lineckovo

Či sa už rozhodnete pre jednoduchú – minimalistickú partu, bohato zdobenú, s hrubou stuhou či v podobe čepca, určite vám blízku dcéru, budúcu nevestu, sesternicu či kamarátku veľmi poteší a stane sa cenným darom aj pre ďalšie ženy v jej rodine.

Bude ťa zaujímať: Čepčenie nevesty: Originálny zvyk, ktorý nesmie chýbať na svadbe!

Zdroj foto - úvodná foto: Instagram/Parta_slu, ml_crown, kvetinovadielnicka, blonde_brunette_store


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Svadba

Čo čítajú ostatní