Neviditeľná rana: Trauma z detstva či z nehody môže byť poruchou!

Neviditeľná rana: Trauma z detstva či z nehody môže byť poruchou!

Počuli ste už o diagmóze Posttraumatická stresová porucha (PTSP), v angličtine známej ako Posttraumatic stress disorder (PTSD)? Ide o psychickú poruchu, pri ktorej hrajú hlavnú úlohu pretrvávajúce traumy, ktoré vznikli za extrémne stresových až traumatických udalostí v živote človeka. Trauma z detstva, z nehody, zo zneužitia, z vojny, ale i z prežitej prírodnej katastrofy. Všetky tieto udalosti môžu spôsobiť PTSP. Aké sú príznaky tejto psychickej poruchy a ako s ňou bojovať?

Symptómy PTSP

Človeka, ktorý trpí z hocijakého dôvodu PTSP, trápi najmä pretrvávajúci strach prelínajúci sa so zvýšenou hladinou stresu. Symptómom môže byť nepríjemný pocit, veľmi presné spomienky, nočné mory, a to všetko v súvislosti s danou príhodou, ktorá traumu spôsobila. Spomienky na ňu môžu vyvolávať zvuky alebo iné podnety súvisiace s odžitou traumou. 

Ľudia s PTSP majú často problém s koncentráciou, vyhýbajú sa ľuďom a určitým miestam, sú ľahko vyprovokateľný a ich reakcie sú často prehnané až nebezpečné a agresívne. Možno u nich pozorovať konštantné podráždenie, pokles záujmu o koníčky a aktivity, ktoré predtým milovali aj pokles vlastného sebavedomia. Pacienti s PTSP sa často obviňujú, nepamätajú si mnohé udalosti a často u nich prepukajú symptómy záchvatu paniky – dezorientácia, bolesť hlavy, dýchavičnosť, pocit na odpadnutie či agitácia. 

Inšpiruj sa: TOP bylinky na stres či úzkosť: Ktoré rýchlo upokoja našu myseľ?

ako sa prejavujú traumy

Zdroj: Shutterstock®

Ženy ju prežívajú inak

Podľa štatistík psychiatrických ambulancií, ktoré pacienti s PTSP navštevujú, prežívajú jednotlivé pohlavia túto poruchu inak. V prvom rade sú na túto giagnózu ženy náchylnejšie až dvakrát viac ako muži a precítenie jednotlivých príznakov je iné, viac emociálne.  PTSP u žien sprevádza často úzkosť alebo depresia, no porucha sa môže prejaviť aj ako úplný deficit, teda postrádanie akýchkoľvek pocitov, čo je zasa opačný extrém. Ženy sú ďalej pri tejto diagnóze náchylnejšie na vydesenie a tiež sú citlivé na podnety priamo pripomínajúce traumatickú udalosť. Štatisticky ženy čakajú oveľa dlhšie, kým navštívia s príznakmi odborníka, a to v priemere až 4 roky, čo znamená, že symptómy u nich zvyčajne pretrvávajú oveľa dlhšie ako u opačného pohlavia.

Ako prebieha PTSP u mužov? U mužov často symptómy nastupujú skoro, do mesiaca po prežití traumy a lekársku pomoc vyhľadajú štatisticky už do roka od začiatku prejavov ochorenia. Muži zväčša prežívajú traumatickú udalosť stále dookola, majú problémy s kognitívnym myslením, prejavujú sa u nich zmeny nálad a problémy s hnevom a výbuchmi hnevu. Každý jedinec však PTSP prežíva po svojom – vzhľadom na svoj vek, povahu a samozrejme druh traumatickej udalosti, ktorej sa diagnóza týka.

čo je posttraumatic stress disorder

Zdroj: Shutterstock®

Spôsobí ju pôrod aj choroba

Vlastné znásilnenie, pravidelné zneužívanie či prežitie ničivého zemetrasenia, smrteľnej autonehody a prežitie traumatických udalostí vo vojnovom prostredí. Podľa štatistík majú s PTSP problém najmä vojnoví vetráni, no vojna nie je jediné, čo môže diagnózu navodiť. PTSP sa môže objaviť aj u žien po pôrode ako forma popôrodnej rekonvalescencie. Štatisticky zažijú popôrodnú PTSP 4 percentá čerstvých mamičiek, najčastejšie ide o ženy s komplikovaným tehotenstvom či ženy, ktoré dieťatko na svet priviedli predčasne. V takomto prípade by mali ženy s PTSP po pôrode vyhľadať lekársku pomoc okamžite, nakoľko to môže ohroziť starostlivosť o novonarodené dieťatko. PTSP môže ďalej trápiť aj pacientov, ktorí prekonali životohrozujúce ochorenie, napríklad infarkt.

Liečba je kľúčová

Prvým krokom k zlepšeniu stavu pacienta s PTSP je návšteva odborníka. Ten zváži, či pacient potrebuje liečbu pomocou liekov alebo psychoterapie, alebo naordinuje ich vhodnú kombináciu. V bežnom živote môžete nasledovať príkladný život – vynechať alkohol, ktorý môže PTSP a jej príznaky zhoršovať a naopak, jesť zdravo, cvičiť a veľa oddychovať. Vyhýbajte sa stresovým situáciám a spúšťačom vašej PTSP a dôkladne dodržiavajte nasadenú liečbu. 

Ak žijete s pacientom s PTSP, táto diagnóza nepochybne ovplyvňuje vás i celú domácnosť. S ochorením by ste sa mali zoznámiť čo najlepšie, aby ste dokázali zvládať možné situácie, ktoré skôr či neskôr prídu. Dohliadnite na to, aby pacient s PTSP vo vašej domácnosti dodržiaval liečbu a v prípade, že je toho na vás veľa sa nebojte vyhľadať pomoc aj vy sami.

Zaujme ťa: Aké sú prejavy dyslexie? Tieto náznaky si u dieťaťa treba všímať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní