Registrácia Prihlásenie

Nevieš, čo s ňou? Tu je 5 spôsobov, ako si vychutnať tekvicu!


  • 21
  • 4

Tekvicu radíme medzi úžasné, chutné a najmä zdravé jesenné potraviny, ktoré jednoducho musíte zaradiť aj do svojho jedálnička. Existujú rozličné druhy tekvice, ktoré vás dostanú svojou jedinečnou chuťou. Pripraviť si z nich pritom môžete množstvo rôznych pokrmov. Verte alebo nie, no tekvica nie je vhodná len na prípravu polievky. I keď aj tú dnes spomenieme. Tekvicu je možné skombinovať napríklad i s ryžou, dá sa z nej uvariť chutný nápoj a dokonca ju môžete využiť aj v sladkých pokrmoch. V článku nájdete hneď 5 spôsobov, ako si dokonale vychutnať zdravé tekvice.

Čo tekvice ponúkajú?

Rôzne druhy tekvíc sú vítanou súčasťou každého jedálnička. Pýtate sa prečo? Z 90 percent sú tvorené len vodou, sú nízkokalorické, no zato majú vysoký podiel živín a dôležitých látok. Sú zdrojom bielkovín a vlákniny, vitamínov C, E aj K a mnohých vitamínov skupiny B. Okrem toho ukrývajú viacero minerálnych látok a stopových prvkov, a to hlavne železo, vápnik, draslík či zinok. Konzumáciou tekvice podporíte svoje trávenie a posilníte imunitu. Vďaka obsahu luteínu a zeaxantínu podporuje i zdravie očí. Dokonca prispieva k udržiavaniu dobrej hladiny krvného tlaku a peknej pokožky.

Pozri aj: Prečo konzumovať sušené slivky? Ženy aj muži by sa v nich mali topiť

- Galéria
1 z 5

1. Pečená alebo grilovaná tekvica

Náš prvý tip je úplne jednoduchý a neskrýva sa v ňom pravdepodobne žiadne kulinárske majstrovstvo. No i napriek tomu ide o skvelý spôsob, ako si ľahko a rýchlo vychutnať tekvicu. Nech už máte doma akúkoľvek tekvicu, maslovú či hokkaido, stačí, ak ju nakrájate a ugrilujete alebo upečiete. Kocky či pásiky potrite olivovým olejom, osoľte a okoreňte. Použiť môžete aj obľúbené bylinky. Grilovaná alebo pečená tekvica je hotová raz-dva a vy ju môžete využiť napríklad ako prílohu k mäsu. Na menšie kúsky nakrájaná tekvica je však i skvelou prísadou do čerstvého zeleninového šalátu, ktorý je priam nabitý vitamínmi. Ak teda neviete, čo s tekvicou a nemáte chuť na dlhé varenie, šup s ňou rúry!

Zdroj: Shutterstock®


  • 21
  • 4
Návrat hore
Autor článku

4 komentáre

Ľubica Šťastná 14.10.19 06:54

ĽŠ
karma
106.00

Rady pripravujeme všetky, až na latté, ktoré sme ešte neskúšali.

  • 0
Odpovedať

Anna Bútorová 15.10.19 11:33

AB
karma
75.00

Tekvicu môžem, pripravujem ju na všetky možné spôsoby, mňam

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 15.10.19 12:53

MM
karma
115.00

Najviac nám z tekvice chutí krémová polievka

  • 0
Odpovedať

Martina Varhaníková 28.10.19 15:42

karma
114.00

konečne som ochutnala hokaido, upiekla som ho na cesnaku a oliv. oleji...dobrota chuilo to ako sladké zemiaky.

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Aká je správna aplikácia lícenky? Pozor, môžeš ňou všetko pokaziť!
Líčenie

Aká je správna aplikácia lícenky? Pozor, môžeš ňou všetko pokaziť!

  • 58
  • 8
  • 29.01.2020
Poznáš pupalkový olej? Je neuveriteľné, čo dokáže zvonka i zvnútra!
Zdravie

Poznáš pupalkový olej? Je neuveriteľné, čo dokáže zvonka i zvnútra!

  • 70
  • 3
  • 03.02.2020
Teaology TEA GLOW: Exfoliačné tonikum s infúziou zeleného čaju
Kozmetické novinky

Teaology TEA GLOW: Exfoliačné tonikum s infúziou zeleného čaju

  • 41
  • 0
  • 16.03.2020
TOPlist