Nitriansky kraj: Kam sa vybrať na výlet a čo určite nevynechať?

Nitriansky kraj: Kam sa vybrať na výlet a čo určite nevynechať?
  • 18.06.2020
  • Michaela Kožáková

Nitra. Socha mocného Corgoňa, Kalvária, Nitriansky hrad, Pribina a Nitrianske kniežatstvo, sídlo prvej diecézy na Slovensku, prestupovanie v Leopoldove, výstavisko Agrokomplex. Možno aj vy si teraz nostalgicky spomínate na vysokoškolské časy, internát pod Zoborom a nočné potulky centrom mesta. Alebo ste sa aspoň boli okúpať v Podhájskej či vzali na výlet deti do zubrej zvernice v Topoľčiankach. 

Mesto Nitra a Nitriansky kraj zohrali v dejinách slovenského národa i Slovenska, v jeho rozvoji kultúry a vzdelanosti, mimoriadne významnú úlohu. Pozdĺž rieky Nitra sa formovala najstaršia obchodná cesta do Poľska, ktorú využívali už v pred rímskom období. Táto cesta spájala Podunajsko s Baltickou oblasťou. V Nitre sa križovala s obchodnou cestou, ktorá zase spájala veľké mestá – Viedeň a Bratislavu so stredným a východným Slovenskom. V druhej polovici 13. storočia  získala značný význam i Česká cesta, ktorá prechádzala z Ostrihomu cez trhovú osadu Ňárhíd (teraz Nové Zámky), ktorá smerovala na Trnavu a popri Skalici na Moravu.

Svätý Cyril a Metod, tvorcovia hlaholiky, sa aktívne podieľali na rozvoji cirkvi a prvej známej diecézy na území Slovenska. Bazilika z roku 828, ktorá bola objavená pod Nitrianskym hradom, je pravdepodobne prvým kresťanským kostolom západných a východných Slovanov. Kláštory, cirkevné stavby, kaplnky, zvyšky osád a trhovísk sú dôkazom toho, ako mesto Nitra a jej okolie v minulosti prekvitalo. 

Pre každého niečo

Nitriansky kraj však neponúka len hodnotné historické a kultúrne pamiatky. Malý či veľký výletník, milovníci prírody i letnej pohody v bazéne si určite prídu na svoje. Zaujímavé visiace skaly v Nitrianskej Blatnici, chránený areál – kultúrna step Dropie v Zemianskej Olči, najväčší súvislí komplex trstinových močiarov na Slovensku s názvom Parížske močiare v obci Gbelce, vrch Veľký Lysec v pohorí Tríbeč, hrady Gýmeš, Hrušov, Levický hrad, slovenské Pamukale v Santovke, vodná nádrž Duchonka.  A to nie je ani zďaleka všetko. Kúpaliská, múzeá, prírodné galérie, ranče, pevnosti, náučné chodníky. Je toho naozaj dosť.

Čo by ste si nemali nechať ujsť v Nitrianskom kraji? Kam by ste sa mali vybrať a čo vidieť? Nech sa páči.

Neprehliadni: Krásy Žilinského kraja: Čo by si určite nemala vynechať?

- Čo nevynechať v Nitrianskom kraji?
1 z 5

Skalné obydlia v Brhlovciach

Unikátny skalný komplex obydlí vtesaných do tufu, je slovenským klenotom a vzácnou pamiatkou, o ktorej popri takých pamiatkách a atrakciách ako sú Čičmany či Terchová vie len málo ľudí. Táto pamiatková rezervácia ľudovej architektúry leží niekoľko kilometrov od Levíc. Pôvod týchto tajomných stavieb nie je celkom jednoznačný. Niektorí tvrdia, že obydlia slúžili ako ochrana pred Turkami, iní ich zase spájajú s významom hospodárskych budov, ktoré slúžili na uskladenie hrozna a produktov z neho pochádzajúcich zo zaniknutých viníc. Niekoľko z nich dodnes slúžia ako domy alebo pivnice. 

Tieto skalné obydlia nie sú len na prvý pohľad výnimočné. Majú aj jednu dômyselnú výhodu – v lete udržujú chlad a v zime zase teplo. Tekovské múzeum v Leviciach tu zriadilo expozíciu, ktorá predstavuje exponáty ako ľudový nábytok, kamenárske nástroje, hrnčiarske výrobky, kuchynský inventár. Dvor číslo 142 obdržal medzinárodné ocenenie za záchranu a obnovu architektonickej pamiatky Europa Nostra 1993.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Katarína Konečná 18.06.20 09:31

KK
karma
109.00

V Nitre som už dávno nebola, je to pekné mesto a určite sa oplatí pozrieť si aj okolie

  • 2
Odpovedať

Mária Reibergerová 19.06.20 09:10

MR
karma
104.00

Skvelý nápad na výlet, v Nitre som ešte nebola len sme ňou prechádzali

  • 2
Odpovedať

Alica Mareková 04.08.20 11:52

AM
karma
-1.00

odporúčam navštíviť Komárno

  • 0
Odpovedať

Jozef Ibolya 03.01.21 22:47

JI
karma
-1.00

naozaj pekné miesta, ak budeme mať možnosť, navštívime niektoré z nich...

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 28.02.21 10:47

KS
karma
133.00

Proste raz vidieť je lepšie ako sto krát počuť :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní