Nitriansky kraj: Kam sa vybrať na výlet a čo určite nevynechať?

    • Zdieľaj:
- Čo nevynechať v Nitrianskom kraji?
2 z 5

Komárno

Čarovné mesto Komárno ponúka niekoľko atrakcií, ktoré stoja za pozretie. Európske námestie v Komárne je európskym architektonickým unikátom, ktorý každoročne navštevujú turisti z celého sveta. Tento jedinečný komplex budov sa vyznačuje bohatou škálou architektúr, ktoré sú typické až pre 45 európskych krajín a regiónov. Nemusíte teda cestovať krížom krážom po celej Európe. Práve tu v Komárne môžete obdivovať krásy napríklad grónskej, fínskej, islandskej, poľskej či ukrajinskej architektúry. Budovy sú tiež zdobené veľkolepými sochami uhorských kráľov.

Zaujímavosťou je tiež komárňanská pevnosť, ktorá je jednou z najväčších a najvýznamnejších pamiatok svojho druhu na Slovensku. Objekt bol postupne postavený v dvoch obdobiach, odkiaľ aj pochádza jej názov Stará pevnosť a Nová pevnosť. Oboje pevnosti sú súčasťou bastiónového, fortového a polygonálneho systému pevností. V bastióne IV. je inštalovaná expozícia Podunajského múzea s názvom Rímske lapidárium, ktoré prezentuje rímske náhrobné kamene a ich fragmenty, oltárne kamene, dedikačné dosky a sarkofágy. Väčšina exponátov pochádza z druhého až štvrtého storočia nášho letopočtu z rímskych hraničných opevnení Brigetio a Celemantia, ktoré boli vybudované v blízkosti mesta.

Ak si chcete váš výlet v Komárne trochu spestriť, navštívte miestne termálne kúpalisko, kúpalisko Patince, Nesvady s geotermálnou vodou alebo hvezdáreň v Hurbanove.

2 z 5