Obaľovač jablčný – vyhubiť ho je možné jediným spôsobom. Viete akým?

Obaľovač jablčný – vyhubiť ho je možné jediným spôsobom. Viete akým?

Jablká patria u nás k tradičnému a veľmi chutnému sezónnemu ovociu. Šťavnaté a osviežujúce si ich viete vychutnať, len dokým sa v nich „nezavŕta“ červík. Jedným z takýchto škodcov je aj obaľovač jablčný. Mnohí pestovatelia ho považujú za absolútnu „špičku“ v stopercentnej červivosti jabĺk. O čo konkrétne ide? Dočítate sa už v tomto článku.

Charakteristika a jeho životný cyklus

Obaľovač jablčný (cydia pomonella) je sivastý motýľ s úžasným rozpätím krídel do 20 mm. Charakterizuje ho typická hnedá škvrna približne na koncoch oboch krídel. Patrí k nočným letcom. V oblastiach, kde každoročne napadajú jablká, je ich o to náročné dopestovať v zdravej kondícii.

Ich životný cyklus významne ovplyvňujú podmienky na prezimovanie lariev. Tie sa v tom čase nachádzajú pod kôrou alebo v lístí. Začiatkom jari sa larvy zakuklia a prvé imága sa liahnu v máji a júni. Tu hovoríme o ich prvej generácii. Druhá sa objavuje v júli až v auguste. Väčšinou sa aj ošetrovanie stromov vykonáva v dvoch termínoch.

Varovným dátumom je priaznivé obdobie na párenie a kladenie vajíčok. Je to v čase kvitnutia jabloní, pričom jedna samička dokáže naklásť 120 až 150 vajíčok. Tento proces však prebieha v podvečerných hodinách. Vyhovujúca teplota vzduchu je pre ne minimálne 16°C.  

Pozri aj: Ako si šetriť oči pri práci s počítačom? Tu sú užitočné tipy!

napadnuté jablká obaľovačom jablčným

Zdroj: istockphoto.com

Pozor! Keď sa larvy vyliahnu, sú len veľmi krátky čas na listoch. Kŕmenie lariev trvá približne 3 týždne, potom sa začnú zavrtávať do vnútra plodov. Vyžierajú si chodbičky a zanechávajú po sebe množstvo výlučkov. Takto postupujú až k jadrovníku. Ich prítomnosť v jablkách prezrádza jemne hrdzavý trus. Taktiež jablká nie sú ich jediným hostiteľským druhom. Napádajú aj odrody hrušiek, marhúľ, dúl a orechov.

Chemická ochrana, najúčinnejšia ochrana

Štandardne sa jablone ošetrujú v dvoch termínoch. Pre prvú generáciu je najlepšie zasiahnuť približne v posledných májových a prvých júnových dňoch. Pri druhej generácii ide o ochranu jesenných a neskorých zimných odrôd. Vhodný termín je v poslednom júlovom a prvých augustových týždňoch.  

Rozdiel je aj v tom, či používate silnejšie inhibítory alebo klasické prípravky. Prvú skupinu aplikujeme počas kladenia vajíčok, ostatné počas hromadného liahnutia malých húseníc.

ako chrániť jablka pred škodcami

Zdroj: istockphoto.com

Odporúčaný insekticíd má mať voči ostatným minimálne tieto výhody:

  • Progresívnu úpravu vo vhodnej kapsulátovej forme  - ničivé látky sa tak po aplikácii uvoľňujú buď pukaním, alebo zostávajú neporušené, no stále pôsobia ako efektívny kontaktný jed.
  • Pri použití postrekových insekticídov je dôležitá vysoká adhézia (priľnavosť k povrchu rastliny). Zvyšujú ju najmä prídavné olejové zložky. 
  • Sú odolné voči teplotným výkyvom, najmä mrazuvzdorné (keďže ide o ničenie nočného hmyzu)
  • Nedráždia ľudskú pokožku ani oči

Tradičným spôsobom na včasné ošetrenie insekticídom je aj používanie feromónových lapačov. Pomáhajú lepšie určiť dobu náletu, a tak aj čas párenia a ten čo najlepšie obmedziť. Upozorňujeme, že po zavŕtaní obaľovača do jablka, už žiadny prípravok ani insekticíd nemá voči nemu ničivú účinnosť.

Iné spôsoby ochrany a prevencie

Vhodnou alternatívou medzi typickou chemickou a bio ochranou proti škodcovi jabĺk je používanie prípravkov získavaných fermentačnou činnosťou účinných baktérií. Medzi také zaraďujeme napríklad baktériu Saccharopolysporu. Nezabúdajte ani na nevyhnutnú prevenciu, na zoškrabanie uvoľnenej kôry stromov. Tým znemožníte prístup pod ňu a na týchto miestach zabránite obaľovačom prezimovať.

napadnuté jablka

Zdroj: istockphoto.com

Zberajte a okamžite likvidujte napadnuté ovocie, obaľovače neraz spôsobujú moníliovú hnilobu, a to už na stromoch! 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní