Omega-6 mastné kyseliny: Kedy ich potrebujeme a kedy nám škodia?

Omega-6 mastné kyseliny: Kedy ich potrebujeme a kedy nám škodia?

Mastné kyseliny zaraďujeme medzi veľmi dôležité látky, bez ktorých by ľudský organizmus nemohol správne fungovať. Ich nedostatok v tele môže viesť  k viacerým zdravotným ťažkostiam. Dnes sa zameriame na jednu konkrétnu skupinu týchto látok a povieme si o nej množstvo užitočných informácií. Omega-6 mastné kyseliny majú pre nás význam, no pri ich príjme by sme mali byť na pozore. V článku vám prezradíme, ako vplývajú na ľudský organizmus a v ktorých potravinách by sme ich mali prijímať.  

Aký je význam omega-6 mastných kyselín?

Nenasýtené mastné kyseliny (MK) sú dôležitou a nevyhnutnou zložkou našej stravy. Mnohé z nich sú esenciálne, čo znamená, že ľudský organizmus si ich sám nevie vytvoriť. Je teda odkázaný na ich príjem v potrave. Vo všeobecnosti sa mastné kyseliny podieľajú na správnej funkcii mozgu aj metabolizmu. Taktiež sú dôležité pre kardiovaskulárny, imunitný či reprodukčný systém človeka. Dostatočný príjem jednotlivých nenasýtených MK predstavuje vhodnú prevenciu pred mnohými často sa vyskytujúcimi ochoreniami. Podieľajú sa napríklad na ochrane tela pred chorobami srdca a ciev.

Do skupiny takzvaných omega-6 nenasýtených mastných kyselín zaraďujeme, okrem iných, aj významnú kyselinu linolovú, gama-linolenovú alebo arachidonovú. Tieto látky sú súčasťou bunkových membrán. Kyselina linolová má blahodarný vplyv na hladinu cholesterolu a z kyseliny arachidonovej zase vznikajú dôležité eikosanoidy. Nedostatok omega-6 mastných kyselín sa odzrkadľuje na zdraví človeka. Prejaviť sa môže napríklad vo forme vysušovania a vypadávania vlasov, kožných ochorení aj zhoršeného hojenia rán.

Odporúčame: Recept na hubovú paštétu: Staň sa vďaka nej kráľovnou večierkov!

význam omega 6 mastných kyselín

Zdroj: Shutterstock®

Čo ich spája s omega-3 mastnými kyselinami?

Omega-6 mastné kyseliny môžu mať na náš organizmus i nežiadúci vplyv a to najmä v prípade, ak ich prijímame vo vysokých dávkach. Ich nadbytočný príjem môže viesť napríklad k tvorbe zápalov. Pre telo je však nevhodné najmä nadmerné konzumovanie omega-6 MK na úkor omega-3 MK. Tieto dve skupiny látok by sa totiž mali v našom organizme nachádzať v akejsi rovnováhe. Odborníci udávajú rozličné pomery, v akých by sme tieto mastné kyseliny mali konzumovať. Zvyčajne ide o pomery od 1:3 až 1:5, či dokonca 1:9 v prospech omega-3 mastných kyselín. 

Niektoré zdroje uvádzajú, že by sme mali omega-3 MK konzumovať ešte viac. Vo všeobecnosti však môžeme povedať, že čím viac potravinových zdrojov, bohatých na omega-6 mastné kyseliny sa v našom jedálničku nachádza, o to viac by sme mali dbať na dostatočný príjem omega-3 mastných kyselín. V súčasnosti je mimoriadne rozšírený západný typ stravy, pre ktorý sú typické vyprážané pokrmy, polotovary a nedostatok zeleniny či ovocia. Takéto stravovanie však môže viesť k nadbytočnému príjmu omega-6 mastných kyselín a nedostatku omega-3 mastných kyselín. Vzniknutá nerovnováha medzi omega-3 a -6 MK môže hrať práve v neprospech nášho zdravia.  

zdroje omega 6 mastných kyselín

Zdroj: Shutterstock®

Na ktoré potravinové zdroje sa spoľahnúť?

Zistili sme, že by vôbec nemalo byť naším cieľom konzumovať potraviny, bohaté na omega-6 mastné kyseliny. Telo totiž vyžaduje dostatok omega-3 mastných kyselín a k tomu určité množstvo omega-6 mastných kyselín. Poznáme hneď niekoľko potravinových zdrojov, v ktorých sa nachádzajú tieto látky takmer v ideálnom pomere. Ide napríklad o ľanový olej, ktorý môže obsahovať v priemere cez štyrikrát viac omega-3, ako omega-6 MK. Spoľahnúť sa však môžete aj na samotné ľanové semienka. Ďalšími skvelými zdrojmi sú konopné semená a konopný olej alebo chia semená.

Malé množstvá týchto látok v priaznivom pomere obsahuje aj špenát. Vysoké dávky omega-6 mastných kyselín, naopak, nachádzame v slnečnicovom oleji či v arašidoch. Pri udržovaní ideálneho pomeru omega-3 a -6 mastných kyselín v organizme sa však môžeme inšpirovať napríklad stredomorskou kuchyňou, ktorej tradičnou súčasťou sú, okrem iného, aj mimoriadne zdravé ryby. Práve tie sú jedinečným zdrojom cenných omega-3 mastných kyselín. Spomenúť môžeme napríklad lososa, ktorý obsahuje cez 2000 mg týchto látok v stogramovej porcii. Telu však doplní taktiež slušnú dávku omega-6 mastných kyselín.

Pozri aj: Čo jesť pred spaním a nepribrať? Toto si môžeš dať aj o polnoci!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 21.11.18 08:53

ĽŠ
karma
100.00

Veľmi dobré zdroje omega-6 mastných kyselín, radi radíme do jedálnička!

  • 0
Odpovedať

Ján Komada 21.11.18 09:25

JK
karma
103.00

užívam iho v tabletkách no musím zaradiť niac niektoré potraviny do jedálnička

  • 1
Odpovedať

Soňa Krátka 21.11.18 19:13

SK
karma
114.00

tiež aj užívam

  • 0
Odpovedať

Zuzana Szocsova 23.11.18 21:54

ZS
karma
100.00

ja som netusila ze omerga 6 su v tabletkach myslela som ze len omega 3

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní