Ovocie kaki síce neoplýva dvakrát vábivým názvom, ale v skutočnosti lákavé naozaj je. A ak ste aj zarytými lokálpatriotkami, pokiaľ ide o stravovanie, popri domácich jablkách, hruškách a slivkách určite ochutnajte aj kaki! Možno sa vám do uší skôr dostali názvy, ako hurmi, tomel japonský, kakichurma, sharon, churma, Diovo ovocie, ázijské mango, čínska slivka, medové jablko alebo hurmikaki. Neľakajte sa, stále hovoríme o jednom a tom istom druhu ovocia. Tak prečo ho vlastne vyskúšať?
Pripomína paradajku, ale chutí ako ten najlepší ovocný koktejl
Kaki (lat. Diospyros kaki) je ovocie, napohľad pripomínajúce veľkú žltú paradajku. Nie náhodou sa strom, z ktorého pochádza, nazýva ebenovník rajčiakový. Kým nás obdarí prvou úrodou, treba si počkať aj sedem rokov. Dnes sa už tieto stromy pestujú takmer v každej krajine so subtropickým podnebím, hoci v Číne sú známe už neuveriteľné dve tisícročia.
Kaki je v súčasnosti neodmysliteľnou súčasťou japonskej kuchyne. Má hladký povrch, plod meria približne šesť centimetrov (môže byť aj o trochu väčší) a vonia krásne vanilkovo.
Pozri si: Pinguecula: Zisti, aké ochorenie sa skrýva za týmto nevšedným názvom!
Siahajte výlučne po zrelých plodoch!
Pre kaki je typický štvorcípy kalich na povrchu a neobsahuje žiadne jadierka. Kaki môže byť žlté, oranžové alebo červenkasté. Oplýva mimoriadne sviežou chuťou, mierne pripomínajúcou žltý melón, hrušky, broskyne, slivky či marhule – alebo jednoducho exotický mix tých najchutnejších ovocí. V obchode sa nenechajte odradiť povrchom ovocia kaki – ak bude pôsobiť príliš mäkko, znamená to, že je dostatočne zrelé.
Ak sa zahryznete do nezrelého kaki, čakajte mimoriadne trpkú chuť, za ktorú môžu triesloviny. Preto, ak ste si kúpili kaki, ktoré ešte pôsobí tuho, nechajte ho dozrieť pri izbovej teplote.
Bude ťa zaujímať
Ako ho jesť a čo obsahuje?
Konzumujú sa väčšinou plody, ale napríklad zo sušených listov stromu sa bežne pripravuje aj lahodný a zdraviu prospešný čaj. Pokiaľ ide o plody kaki, ideálne je umyť plod, odstrániť spomínaný kalich, rozkrojiť na mesiačiky a vyhrýzť dužinu alebo ju vybrať lyžičkou. Kaki chutí vynikajúco aj pokvapkané citrónovou alebo pomarančovou šťavou.
Je vďačným ovocím do ovocných šalátov, kaše či jogurtu. Ak si trúfate na zakúpenie väčšieho množstva, výbornou voľbou bude tiež príprava džemu. Kaki obsahuje vysoký podiel vitamínu A a C. Za zmienku stojí aj obsah vlákniny, prírodných cukrov, flavonoidov, antioxidantov, draslíka, fosforu, horčíka a vápnika. A toto sú najvýznamnejšie účinky kaki na zdravie: má silné protizápalové a protirakovinové účinky (vďaka kyseline betulinovej), napomáha zdraviu očí a podporuje trávenie – to všetko, samozrejme, pri pravidelnej konzumácii.
- Anketa
JEDLI STE UŽ KAKI?
Odpovedalo 1220 ľudí