Pečená šunka so špenátovým rizotom

Pečená šunka so špenátovým rizotom
  • 30.01.2016
  • Lucia Hausknechtová

Rizoto je talianska klasika, ktorá je skvelá nielen ako hlavné jedlo, ale aj ako príloha.

Na rozdiel od toho slovenského, má však krémovú konzistenciu a pripravuje sa zo špeciálneho druhu ryže arborio. Spoločne so špenátom a pečenou šunkou môže byť toto jedlo zaujímavým a chutným spestrením aj vášho dnešného obeda. 

Ingrediencie:

Odporúčame prečítať: Kuchárska kniha La veganista (recenzia)

Pečená šunka so špenátovým rizotom

Zdroj: Shutterstock®

Odporúčame prečítať: Sladko-kyslá fazuľová polievka

Pečená šunka so špenátovým rizotom

Zdroj: Shutterstock®

Príprava:

Najskôr pripravíme špenátové rizoto. Na 50 g masla opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Potom pridáme ryžu (ideálne arborio, ale môžete použiť aj obyčajnú), ktorú pár minút pražíme spoločne s cibuľou. Dávame však pozor na to, aby ryža nezhnedla alebo sa nepripálila na dno hrnca. Horúci slepačí vývar prilievame po menších množstvách do ryže a pravidelne na slabom ohni miešame. Ak bude mať ryža ideálnu krémovitú konzistenciu prestaneme prilievať vývar a odstavíme z ohňa. Tento proces trvá približne 20 – 25 minút.

Medzitým umyjeme čerstvý špenát a dáme ho na 2 minúty do vriacej vody. Potom ho precedíme cez sitko, aby sme sa zbavili nadbytočnej vody. Uvarený špenát pokrájame na menšie kúsky a primiešame ho do uvarenej ryže. Pre jemnejšiu chuť primiešame zvyšných 20 g masla.

Špenátové rizoto podávame s pečenou šunkou, ktorú pokrájame na 1 cm hrubé plátky a opekáme 3 minúty z každej strany. Na záver môžeme dozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.

Dobrú chuť!

Pečená šunka so špenátovým rizotom

Zdroj: Shutterstock®

Odporúčame prečítať: Kakaovo-mandľová torta

Pečená šunka so špenátovým rizotom

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.luci.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Erika Špacírová 30.01.16 13:44

karma
93.00

to špenátové rizoto, určite vyskúšam :) a fotky sú krásne

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 30.01.16 16:55

SK
karma
114.00

dobra pochutka

  • 0
Odpovedať

Mária Sedláková 01.02.16 15:06

MS
karma
73.00

stačilo by mi to špenátové rizoto :-)

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 15.07.16 22:38

MZ
karma
-1.00

To rizoto zaujalo aj mňa.. mám rada takéto kombinácie :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní