Poznáš exotický tamarind? Pozri, aké má účinky a ako sa konzumuje!

Poznáš exotický tamarind? Pozri, aké má účinky a ako sa konzumuje!

V našom podnebnom pásme je možné vypestovať veľké množstvo rozličných druhov ovocia. Do jedálnička však často zaraďujeme i cudzokrajné plody, napríklad banány či citrusy. Ak chcete vyskúšať niečo skutočne netradičné, správnou voľbou bude jednoznačne exotický tamarind. Niekedy naň narazíte dokonca aj v našich obchodných reťazcoch. O jeho účinkoch na zdravie a možnostiach konzumácie sa dozviete v nasledujúcom článku.

Odkiaľ tamarind pochádza?

Tamarind indický je vždy zelený alebo poloopadavý strom, dorastajúci do výšky okolo 10 až 15 metrov. Pochádza z Afriky, odkiaľ sa ďalej rozšíril do Ázie i ďalších území. Poznali ho dokonca starí Gréci či Egypťania. V súčasnosti sa pestuje prevažne v tropických oblastiach po celom svete. Vo zvýšenej miere sa však vyskytuje najmä v Indii. Nepotrebuje pravidelnú zálievku, no prospieva mu dostatok svetla a tepla.

Tamarind je dlhoveký strom. Charakteristický je perovito zloženými listami, ktoré sú podobné listom agátu. Má tmavošedú, nepravidelne popukanú kôru a previsnuté konáre, na konci ktorých rastú menšie kvety žltej alebo červenkastej farby. Plodom je hnedý struk, podobný arašidu, ktorý podľa stromu volajú tamarind. Zvyčajne dorastá do dĺžky 12 až 20 centimetrov. Vo vnútri sa nachádza niekoľko semien, obalených v tmavej dužine, ktorá sa konzumuje. Tamarind tiež často nazývajú aj indická datľa.  

Odporúčame: RECEPT: Priprav si obľúbené a chutné Oreo cupcakes

účinky tamarindu

Zdroj: Shutterstock®

Presvedčte sa o jeho pozitívnych účinkoch!

Ako mnohé iné exotické plody, tak aj tamarind vás prekvapí množstvom blahodarných účinkov na ľudský organizmus. Ukrýva sa v ňom malé množstvo bielkovín i slušná dávka potrebnej vlákniny. Taktiež je zdrojom omega-6 mastných kyselín, betakaroténu a vitamínov C, E aj K. Z minerálnych látok vám tamarind doplní vápnik, horčík, zinok či meď. Tento netradičný plod má výrazné antiseptické i detoxikačné účinky. Účinne potláča v tele zápaly a odstraňuje z neho zvyšky mnohých škodlivých látok, napríklad nikotínu či alkoholu.

Taktiež vám pomôže prečistiť pečeň. V krajinách, kde sa tamarind pestuje, ho často využívajú ako liek pri poruchách činnosti žlčníka. Okrem toho napomáha zlepšovať trávenie a eliminovať zápchu. Rovnako v organizme bojuje s vysokým krvným tlakom aj cholesterolom. Tamarind podporuje zdravie kardiovaskulárneho systému i dýchacích ciest a tvorbu kostného aj kĺbového tkaniva. Dokonca je účinný pri migrénach.

nápoj z tamarindu

Zdroj: Shutterstock®

Ako tento netradičný plod chutí?

Z tamarindu sa konzumuje predovšetkým jeho tmavá dužina, ktorá je lepkavá a má výrazne sladkokyslú chuť. Použiť sa dá rozličnými spôsobmi. V prvom rade ju môžete po rozlomení struku jesť surovú. Oveľa častejšie sa však používa na dochutenie jedál. Napríklad v juhovýchodnej Ázii často využívajú tamarind ako kysliaci prostriedkoch. Týmto plodom môžete ochutiť tvaroh, omáčky aj smoothie nápoje či koktaily. Taktiež sa hodí do koláčov či ovocných šalátov.

Z tamarindu si tiež môžete pripraviť nápoj, ktorý podporí vaše trávenie. Hrsť ošúpaného plodu zalejte pol litrom vody, dobre rozmixujte a sceďte. V prípade potreby doslaďte cukrom a pridajte ľad. Počas leta vás tento nápoj príjemne osvieži. Známy je tiež tamarindový sirup. Pripravte si naň dužinu a semená z niekoľkých strukov, 5 lyžíc trstinového cukru, šálku vody a trochu citrónovej šťavy. Zmes chvíľu prevarte a následne ju môžete použiť do koktailov či dezertov.

V prípade, že si tamarind prinesiete domov z obchodu, dajte pozor na jeho uskladnenie. Zrelé ovocie je totiž citlivejšie na svetlo. Jeho pôsobením sa môže dužina vysušiť, čím sa aj znehodnotí chuť plodu. Uschovávajte ho preto na chladnejšom mieste.

Pozri aj: Žerucha: Vypestuj si ju rýchlo a jednoducho do dvoch dní!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Daniela Bieliková 21.06.18 11:28

DB
karma
117.00

toto ovocie je pre mňa novinka...

  • 0
Odpovedať

Martina Varhaníková 21.06.18 11:33

karma
110.00

Tiež som o ňom ešte nepočula, ale keď ho prirovnávajú k ďatlám, tak asi chutí podobne .

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 21.06.18 14:02

MB
karma
98.00

ešte som ho v obchodoch nevidela

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 21.06.18 21:07

karma
109.00

Tamarind nepoznám a ani som si nevšimla,žeby ho mali niekde v obchode.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní