Poznáš korenie sumac? Zisti, aké má účinky a ako ho používať!

Poznáš korenie sumac? Zisti, aké má účinky a ako ho používať!

Koreniny predstavujú niečo, čo dokáže chuť pokrmu dotiahnuť do dokonalosti. Na svete ich je skutočne neúrekom a snáď každá väčšia svetová kuchyňa má tie svoje špecifické. Množstvo korenín sa v tých našich kuchyniach ešte len udomácňuje, no práve v skúšaní nových chutí je to čaro. Medzi menej bežné koreniny u nás môžeme zaradiť kardamom, amchoor či čertovo lajno, nazývané aj asafoetida. Dnes si niečo povieme o korení, ktoré je obľúbené v kuchyniach Stredného východu. Zistite, z čoho sa korenie sumac vyrába, ako vplýva na ľudský organizmus a ako ho používať v kuchyni.

Z čoho sa korenie vyrába?

Korenie sumac, nazývané i sumah či sumak, sa pripravuje mletím sušených plodových palíc sumachu garbiarskeho. Ide o strom, respektíve ker s latinským názvom Rhus coriaria, ktorý dorastá do výšky 2 až 5 metrov. Radíme ho do čeľade obličkovcovité. Domovinou sumachu je Ázia aj juh Európy. Dnes je rozšírený najmä na Strednom východe, juhu Ázie aj v okolí Stredozemného mora. Charakteristický je perovitými listami, ktoré sú zložené z 11 až 15 vajcovitých a na rube chlpatých lístkov.

Kvety sú biele až zelenkasté, drobné a usporiadané v koncových súkvetiach. Z nich sa neskôr vyvíjajú červené plody. Tie sú na jeseň zberané a následne sušené. Využívajú sa na prípravu spomínaného korenia. Melú sa na prášok. Sumac korenie je typické sýto červenou až červenofialovou farbou. Je tradičnou súčasťou najmä rôznorodej orientálnej kuchyne.

Odporúčame: Vieš, ako vyčistiť kozmetiku, štetce a hubku? Rozhodne to nezanedbávaj!

strom sumach

Zdroj: Shutterstock®

Je to len korenie?

Mnohé koreniny dokážu nielen obohatiť a vylepšiť chuť pokrmu, ale majú i blahodarný vplyv na zdravie človeka. A korenie sumac v tomto smere nie je žiadnou výnimkou. Údajne ho kedysi dávno na liečebné účely využívali napríklad aj rímski legionári, ktorí tento prášok používali na zastavenie krvácania. Taktiež našiel uplatnenie pri príprave záparu na ťažkosti s tráviacim ústrojenstvom. Tradične sa ním liečili hnačky i žalúdočné problémy.

Sumac korenie má skutočne pozitívny vplyv na tráviaci trakt človeka. Oplatí sa ho pridávať do ťažších a mastnejších jedál, pretože účinne podporuje proces trávenia a metabolizmus. Okrem toho má antiseptické účinky, pozitívne vplýva na cholesterol a taktiež pomáha pri liečbe zápalov ústnej dutiny.

použitie korenia sumac

Zdroj: Shutterstock®

Ako ho využiť v kuchyni?

Po korení sumac sa môžete poobzerať na internete aj v predajniach s exotickými a orientálnymi potravinami. Charakteristické je najmä svojou kyslastou až citrónovou chuťou, takže jedlu dodá nádych sviežosti. Použiť ho v prvom rade môžete pri príprave rozličných arabských pochúťok, respektíve vo všeobecnosti v rozličných ázijských pokrmoch. Dokonale sa hodí do domáceho kebabu aj humusu. Nemusíte sa však báť po ňom siahnuť aj pri príprave oveľa bežnejších a u nás tradičnejších jedál.

Vďaka jeho kyslastej chuti vám môže v recepte nahradiť ocot či citrónovú šťavu. Dobre sa kombinuje s rôznymi druhmi mäsa. Hodí sa ku kuracine, jahňacine, hovädziemu mäsu, rybám aj plodom mora. Neváhajte po ňom siahnuť napríklad pri grilovaní. Sumac korenie môžete pridať do polievok, omáčok, nátierok, marinád či šalátových zálievok. Uplatnenie nájde aj pri príprave pečenej zeleniny. Dokonalá je kombinácia s baklažánom či paprikou.

Pozri aj: Čo spôsobuje albinizmus? Prejavom nie je len svetlá pokožka!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 12.09.19 05:51

ĽŠ
karma
100.00

Zaujímavé korenie, vďaka za článok!

  • 1
Odpovedať

Marta Bujdošová 18.01.22 11:01

MB
karma
98.00

Dostala som do daru sumac, netusila som, ze nahradza citron, skusim ho skombinovat s cicerom.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní