Poznáš rôzne druhy múky, ktoré zdravo a hravo nahradia tú klasickú?

Poznáš rôzne druhy múky, ktoré zdravo a hravo nahradia tú klasickú?

Biela múka je klasika, ale čo tie ostatné? Múka – najpoužívanejšia ingrediencia pri pečení. Či už pečiete domáce koláče, kváskujete, alebo robíte iba palacinky, viete, že každá múka je iná. Nenechajte sa odradiť tým, že sú to zdravé alternatívy a určite nechutia dobre. Majú síce iné vlastnosti, no na chuti neuberajú, rovnako ako nepridávajú. V dnešnej dobe máme na výber z veľkého množstva múk. Ktorá je tá najlepšia? Pozrieme sa, ako sú na tom rôzne múky a ich použiteľnosť v kuchyni.

Odporúčame: Rôzne druhy vločiek - ako si vybrať tie najlepšie? Zabudni na otrepanú klasiku!

tá správna múka pre moje trávenie

Zdroj: Shutterstock®

Pšeničná múka

Začnime klasikou. Hladká, polohrubá a hrubá. Základné rozdelenie múk, na ktoré sme zvyknuté už od malička. Je to najpoužívanejšia múka vôbec. Typ špeciál sa hodí na chlieb, 00 extra na pečenie pečiva, polohrubá výberová do hladkých, kysnutých ciest a na zápražky polievok. A nakoniec hrubá múka sa skôr hodí na varenie cestovín, halušiek a knedieľ.

Celozrnná múka

Keď nesiahnete po tradičnej pšeničnej, určite siahnete po celozrnnej. Je to veľmi populárna alternatíva bielej múky. Je vyrobená z väčšej časti zo zŕn, ktoré sú bohaté na minerálne látky, vitamíny a vlákninu. Niet divu, že je taká obľúbená v zdravej strave. Musíte si však na ňu dávať pozor. Síce znižuje glykemický index, ale výživové hodnoty (rovnako ako kalórie) idú nahor. Celozrnná múka je vhodná na prípravu akéhokoľvek pokrmu.

akú múku vybraŤ

Zdroj: Shutterstock®

Špaldová múka

Tento zázrak zo špaldy obsahuje veľa bielkovín. To málo tuku, čo obsahuje, má vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín. Tiež je bohatá na minerály, ako sú horčík, vápnik, draslík, fosfor, zinok a vitamíny B. Táto múka kysne výborne a práve preto sa často používa na pečivo, buchty či na zahusťovanie jedál.

Ražná múka

Ražná múka je bohatá na vitamíny B a E, železo a iné minerálne látky. Vaše trávenie sa vám poďakuje. Vďaka vysokému obsahu vlákniny pôsobí priaznivo na trávenie a vyprázdňovanie. Vhodná je na varenie a rovnako na pečenie. Robíte si domáci chlieb? Skúste doň pridať ražnú múku! Rozdiel nespoznáte.

amarantová múka

Zdroj: Shutterstock®

Kukuričná múka

Používa sa tam, kde potrebujeme dosiahnuť to, aby sa nám cesto lepilo. Väčšinou sa z nej pečú placky a múčniky. Pripravíte si z nej okrem iného aj kašu a taktiež veľmi dobre zahusťuje.

Amarantová múka

Táto múka tiež obsahuje veľké množstvo bielkovín. Ak ju chcete použiť, určite nenahraďte všetku pšeničnú múku tou amarantovou. Odporúča sa použiť približne 10 % amarantovej a zvyšok pšeničnej múky. Tým zvýšite nutričnú hodnotu pečiva, koláča či chlebíka.

Banánová múka

Banánová múka je prekvapivo vhodná na akékoľvek použitie. Zahustenie omáčok, krémov, ale dobrá je aj na koláče, sladké pečivo a chleba. Banán je bohatý na draslík a minerálne látky. To isté obsahuje aj banánová múka.

na čo použiť kukuričnú múku

Zdroj: Shutterstock®

Mandľová múka

Ako ďalšiu si rozoberieme mandľovú múku. S tou sa stretol na regáloch supermarketu už azda každý. Mandle sú bohaté na minerálne látky: horčík, vápnik, draslík, železo a zinok. Znie to ako superpotravina. Mandle tiež pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi a znižujú krvný tlak. Múka z nich sa však nehodí na bežné pečenie. Najviac sa používa na pečenie sladkých pokrmov či ako korpus cheesecakov. Môže sa tiež kombinovať s inými múkami a rovnako sa môže použiť aj samotná.

Kokosová múka

Rovnako ako mandľová, tak aj kokosová múka je bohatá na tuky. To by ste mali brať do úvahy vždy, keď s ňou budete piecť či variť. Má však vysoký obsah vlákniny, ktorým vyniká. Je to až 39 %. Obsahuje málo jednoduchých cukrov a má vysoký obsah bielkovín. Kokosová múka je vhodná aj pre celiatikov. Môžete ju pridať do smoothie, jogurtu, polievok, pudingov či želé.

Zaujme ťa: Najlepšie náhrady masla pri varení a pečení: Poznáš tieto zdravé alternatívy?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní