Prečo je žuvačka zdravá? Zlepší ti pamäť, zbaví ťa stresu aj úzkosti

Prečo je žuvačka zdravá? Zlepší ti pamäť, zbaví ťa stresu aj úzkosti

Možno si ju dávate každý deň a vôbec nerozmýšľate o tom, či je to pre zdravie dobré alebo nie. Jednoducho ju vyberiete z balíčka a vložíte do úst. Vedeli ste ale, že žuvačka má veľa výhod, ktoré vášmu zdraviu skutočne prospievajú? 

Žuvanie zlepšuje koncentráciu a pamäť

Žuvačka zvyšuje duševnú výkonnosť. Ľuďom, ktorí pravidelne žuvali, sa veľmi výrazne zlepšili kognitívne funkcie, ako sú koncentrácia a pamäť. Predpokladá sa, že to súvisí so zvýšeným prietokom krvi do mozgu počas žuvania. Zvýšený prietok krvi zvyšuje prísun kyslíka do mozgu, čo vo finále zlepšuje pamäť a ďalšie kognitívne funkcie.

Zvyšuje bdelosť

Okrem zlepšenej koncentrácie môže žuvačka tiež zvyšovať bdelosť. Za to môže pohyb čela počas žuvania, ktorý stimuluje nervy a časti mozgu, ktoré sú spojené so vzrušením. Takže, ak potrebujete zostať dlhšiu dobu hore, žujte. A najlepšia je vraj žuvačka s mätou!

Prečítaj si: Aké sú účinky mandlí? Je to len zbytočná kalorická bomba pre zdravie?

pozitíva žuvačky

Zdroj: Shutterstock®

Žuvačka pomáha proti stresu a úzkosti

Možno to poznáte sami. Ste v strese a potrebujete sa upokojiť, tak siahnete po žuvačke. Za chvíľu sa vám uľaví. Áno, funguje to. Žuvačka pomáha zmierniť nervozitu a upokojiť vás. Zdá sa, že žuvanie môže byť tiež skvelou náhradou iných zlozvykov, ako sú hryzenie nechtov alebo klepanie nohou vo chvíľach nadmerného stresu. Podľa mnohých štúdií dokáže žuvačka znížiť stresový hormón kortizol.

Chráni zuby

Americká dentálna asociácia odporúča žuť žuvačku bez cukru zhruba 20 minút po jedle, pretože bolo preukázané, že pôsobí profylakticky (teda ochranne) proti vzniku zubného kazu. Platí to najmä v prípade, keď nemáte možnosť vyčistiť si zuby kefkou. Žuvačka by ale rozhodne nemala kefku nahrádzať. Niektorí odborníci ale s ochrannou funkciou žuvačky nesúhlasia a tvrdia, že kvôli kyselinám a konzervantom prispieva k erózii skloviny. Častým žuvaním si vraj tiež môžete poškodiť postavenie zubov.

Znižuje prekyslenie, pálenie záhy a odstraňuje zápach z úst

Niektorým ľuďom, ktorí bojujú s refluxom a pálením záhy, môže práve žuvanie žuvačky pomôcť. Samotné žuvanie zvyšuje produkciu slín v ústach, čo pomôže zmierniť ťažkosti. Odborníci odporúčajú žuvačku s obsahom mäty. Tá totiž pomáha pri nadúvaní, pálení záhy, žalúdočnej nevoľnosti aj zápachu z úst. Na zápach z úst je ale najlepšia žuvačka so škoricovou príchuťou. Škorica totiž znižuje výskyt baktérií v ústnej dutine.

benefity žuvačky

Zdroj: Shutterstock®

Zlepšuje stravovacie návyky a pomáha pri odvykaní od fajčenia

Ak budete žuť žuvačku bez cukru, potom toho podľa mnohých štúdií zjete menej, pretože vďaka žuvaniu budete mať menší apetít. Odborníci zdôrazňujú, že najväčší prínos spočíva v tom, že namiesto toho, aby ste napríklad pri sledovaní televízie siahli po balíčku sušienok, vezmete si do úst žuvačku. Okrem toho môže žuvačka pomôcť v čase odvykania od fajčenia. Efekt však nie je úplne 100-percentný, niekomu ani špeciálne žuvačky nepomôžu.

Zbaví vás suchosti v ústach

A ešte jednu dobrú vlastnosť majú žuvačky. Bolo zistené, že žuvačka bez cukru stimuluje produkciu a vylučovanie slín, čo pomáha udržiavať v ústnej dutine správne pH. Podľa štatistiky trpí suchosťou v ústach každý desiaty človek, pritom sliny dokážu chrániť zuby pred vznikom kazov. Je to vďaka tomu, že sliny obsahujú enzýmy, ktoré napomáhajú tráveniu potravy, rozdrobujú ju a umožňujú jej lepší posun v tráviacom ústrojenstve. Obsahujú tiež takzvané slinné protilátky, ktoré sa práve podieľajú na zdravom pH ústnej dutiny.

Neprehliadni: Prečo sa naučiť odpočívať? Ako vplýva ničnerobenie na naše zdravie?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 25.01.20 06:59

ĽŠ
karma
100.00

Žuvačka má naozaj veľa výhod, rozhodne vy však nemala nahrádzať kefku.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 25.01.20 23:05

karma
109.00

Kedysi som žuvačku žuvala stále,ale potom mi vytiahla plombu,ktorá by mi asi aj tak vypadla a tak som prestala.Ale asi sa k žuvaniu vrátim...po prečítaní článku.

  • 0
Odpovedať

Lenka Šluchová 31.01.20 12:32

karma
-1.00

Veľmi ma prekvapilo, že žuvačka zlepšuje pamäť koncentráciu.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní