Registrácia Prihlásenie

Prečo sa oplatí vyskúšať brezový cukor? Spoznaj jeho nevídané účinky!


Dočítať ste sa mohli u nás už o nejednej náhrade bieleho cukru a dnes vám predstavíme ďalšiu. Ide o brezový cukor, ktorý sa vzhľadom či konzistenciou od toho klasického veľmi neodlišuje. Prekvapiť vás však môžu jeho účinky, pri ktorých rozdiel určite nájdete. Okrem iného má napríklad nízky glykemický index a neprispieva k tvorbe zubného kazu. Jeho výhodou je i všestranné použitie a skvelá chuť. Viac sa o brezovom cukre dozviete v nasledujúcom článku!

Poznáte xylitol?

Xylitol je organická zlúčenina, ktorú mnohí poznajú ako brezový, či dokonca drevný cukor. Radíme ho do skupiny alkoholových cukrov, kam patrí napríklad i sorbitol. Bežne sa vyskytuje v prírode. V menších množstvách sa nachádza v mnohých druhoch ovocia i zeleniny, často v bobuliach. Pre komerčné účely sa však brezový cukor priemyselne vyrába z hemicelulózy, ktorá tvorí rastlinné tkanivá, napríklad i kôru stromov. Ako už názov sladidla napovedá, jedným zdrojom pre jeho výrobu je kôra brezy. Brezový cukor sa však často pripravuje aj spracovaním kukurice. V súčasnosti našiel xylitol uplatnenie najmä v potravinárskom priemysle. Využíva sa ako sladidlo a taktiež je pridávaný do žuvačiek, lízaniek či cukríkov.

Pozri aj: Karobový sirup: V čom je jedinečné toto netradičné sladidlo?

výhody brezového cukru

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú výhody brezového cukru?

Hovorí sa, že pre naše telo a zdravie je najlepšie vôbec nesladiť alebo len vo veľmi obmedzenom množstve. Ak si však z času na čas potrebujete dopriať trochu sladkej chuti, práve brezový cukor môže byť dobrou voľbou. V jeho prospech hovorí nemalý počet jeho účinkov. Prvou výhodou je, že má veľmi nízky glykemický index, teda nemá negatívny vplyv na hladinu cukru v krvi. Taktiež má niekoľkonásobne nižšiu kalorickú hodnotu ako klasický biely cukor. Toto sladidlo je v primeranom množstve vhodné aj pri rozličných redukčných diétach.

Brezový cukor pôsobí v tele skôr zásadito a nepodieľa sa na nebezpečnom prekysľovaní organizmu. Pozitívne vplýva na trávenie a hlavne zdravie ústnej dutiny. Xylitol totiž neprispieva k vytváraniu ideálnej pôdy pre tvorbu zubného kazu. Netvorí v ústach kyslé prostredie, ale naopak prispieva k udržaniu mineralizácie zubov. Pozitívny vplyv na zdravie zubov môže mať i pravidelné žutie xylitolových žuvačiek.

použitie brezového cukru

Zdroj: Shutterstock®

Ako ho používať?

Brezový cukor je možné zakúpiť v lekárňach, na internete aj v špeciálnych predajniach so zdravou výživou. Počítať však musíte s o niečo vyššou cenou. Zvyčajne sa cena za kilogramové balenie pohybuje od 8 eur nahor. Jeho výhodou je, že chutí aj vyzerá ako klasický biely cukor. Používať ho môžu deti i dospelí, diabetici aj osoby na redukčných diétach. Jeho použitie je všestranné. Môžete si ním osladiť rozličné pokrmy aj studené či horúce nápoje. Je vhodný na pečenie, varenie i zaváranie. V súvislosti s používaním xylitolu sú však aj isté obmedzenia, ktoré by ste mali mať na pamäti.

Hoci je brezový cukor takmer všestranným pomocníkom pri sladení, nie je vhodný na prípravu kysnutého cesta. Nevytvára totiž dobré prostredie pre kvasinky, čiže v kombinácii s droždím nebude plniť rovnakú funkciu ako klasický biely cukor. Taktiež dávajte pozor na to, aby so xylitolom neprišiel do kontaktu váš pes, pre ktorého môže byť toxický! Nakoniec nezabúdajte na to, že všetkého veľa škodí a aj zdravý brezový cukor je predsa len sladilo. Jeho denná odporúčaná dávka je okolo 50 gramov. Pri nadmernej konzumácii môže mať u citlivejších jedincov laxatívne účinky.    

Odporúčame: Čo pomáha na pálenie záhy? 7 overených trikov ako prvá pomoc!


Návrat hore
Autor článku

4 komentáre

Daniela Revayová 07.02.19 10:10

DR
karma
104.00

Brezovy cukor sme zatial neskusali, aj ked som o nom uz vela pocula... ako zdravsiu alternativu sladenia pouzivame kokosovy cukor

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 07.02.19 18:20

JK
karma
111.00

Ešte som o ňom ani nepočula

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 07.02.19 23:40

karma
108.00

Snažím sa sladiť čo najmenej,ked už musím niečo osladiť,tak používam trstinový cukor a kde sa dá,tak sladím medom.O brezovom som ešte nepočula.

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 08.02.19 18:58

AK
karma
113.00

žiadne umelé sladidlá nepoužívam len prirodzený cukor

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Vyhraj 4x T-mat Masakï-Paris delikátnu vôňu v hodnote 49 €
SÚŤAŽE

Vyhraj 4x T-mat Masakï-Paris delikátnu vôňu v hodnote 49 €

  • 63
  • 5
  • 18.09.2019
Vyhraj 2x ENVY Therapy® Clearing Gel Cream v hodnote 59 €
SÚŤAŽE

Vyhraj 2x ENVY Therapy® Clearing Gel Cream v hodnote 59 €

  • 10
  • 0
  • 07.11.2019
Vyhraj 4x Eisenberg I AM parfumovanú vodu v hodnote 55 €
SÚŤAŽE

Vyhraj 4x Eisenberg I AM parfumovanú vodu v hodnote 55 €

  • 43
  • 4
  • 18.10.2019
TOPlist