Rada z lekárne: Ako si vybrať opaľovací prípravok na mieru

Rada z lekárne: Ako si vybrať opaľovací prípravok na mieru

Pri pobyte na slnku je dôležité chrániť pokožku pred účinkami ultrafialového (UV) žiarenia a zároveň dodržiavať základné pravidlá správneho slnenia. UV žiarenie je v ­určitej miere pre človeka prospešné, okrem iného napríklad na tvorbu vitamínu D. Nadmerné vystavovanie kože jeho účinkom však môže na organizmus pôsobiť v­ mnohých smeroch negatívne.

Aby bola vaša pokožka počas leta ako v bavlnke, je nesmierne dôležitý správny výber opaľovacieho prípravku. S jeho výberom vám na základe typu pokožky a miesta cestovania pomôže lekárnik či vyškolený dermoporadca. Dôležitá je aj intenzita a­ frekvencia natierania prípravkov chrániacich pred slnečnými lúčmi. „Väčšina ľudí zvyčajne nanáša na kožu výrazne menšie množstvo opaľovacieho prípravku, než aké je potrebné na dosiahnutie deklarovaného stupňa ochrany. Pritom, ak sa na pokožku nanesie nedostatočné (napríklad iba polovičné) množstvo, ochrana sa zníži až o ­dve tretiny. Dospelý človek potrebuje na jedno nanesenie na celé telo približne dve polievkové lyžice opaľovacieho prípravku. Na tvár je to zhruba množstvo, ktoré zodpovedá objemu jednej kávovej lyžičky. Dôležité je ale pamätať na to, že­ žiadny opaľovací prípravok neposkytuje 100 % ochranu pred slnečným žiarením,“ radí farmaceutka Jana Varsová.

Odporúčame: Ak spoznáš višňový olej, hneď si ho zamiluješ. V čom je prospešný?

ako sa chrániť pred slnkom

Zdroj: Shutterstock®

Každý z ­nás má určitú vrodenú odolnosť kože proti ­slnečnému žiareniu, ide ­o ­takzvaný fototyp.

  • Určuje sa podľa citlivosti kože na slnečné žiarenie.
  • Rozlišujeme šesť fototypov podľa typu pleti, farby vlasov, sklonu k vzniku pigmentových škvŕn a pieh, ako aj­ podľa toho, či sa naša pokožka ľahko spáli, alebo sa, práve naopak, rýchlo opaľujeme dohneda.
  • Každý fototyp reaguje na slnko inak a ­so stúpajúcim číslom fototypu odolnosť kože proti slnečnému žiareniu rastie.
  • Od toho, aký sme fototyp, sa, samozrejme, odvíja výber správneho opaľovacieho prípravku, ako aj ideálne ošetrenie pokožky po ­opaľovaní.

„Venujte svojej pokožke pozornosť, ktorú si zaslúži. Sledujte jej stav a pravidelne kontrolujte všetky znamienka, pigmentové škvrny, ako aj výrastky, ktoré na tele máte. Ak objavíte akékoľvek neprirodzené zmeny, navštívte čo najskôr kožného lekára,“ dodáva odborníčka z lekárne Dr.Max.

ochrana deti pred slnkom

Zdroj: Shutterstock®

ŠPECIFICKÁ OCHRANA DETÍ

Pokožka dieťaťa je na pôsobenie slnečných lúčov oveľa citlivejšia ako pokožka dospelého človeka. Je tenšia, na slnečné žiarenie nie je zvyknutá a až do puberty nemá úplne vyvinutú obrannú schopnosť.  Aby nebolo potrebné utekať s vaším drobcom k lekárovi so spálenou pokožkou, úpalom či dehydratáciou, majte počas slnenia na pamäti základné zásady správnej slnečnej ochrany.

Zásady bezpečného pobytu na slnku pre deti:

  • Deti do 6 mesiacov je ideálne priamemu slnku vôbec nevystavovať. Pri každom pobyte vonku chráňte dieťa pred priamym slnkom.
  • Deti do 3 rokov by sa nemali cielene opaľovať. Sledujte čas strávený na slnku a dbajte na dôsledné a pravidelné natieranie opaľovacím prípravkom.
  • U detí používajte opaľovacie prípravky s vysokým ochranným faktorom (bez rozdielu fototypu a vo všetkých pásmach UV indexu).
  • Deti v kočiariku chráňte na odkrytých častiach tela vhodným opaľovacím prípravkom.
  • Dieťa chráňte opaľovacím prípravkom aj v prípade, ak sa kúpe v šatách. Po kúpaní ho nenechávajte vo vlhkom odeve.
  • Dbajte na dodržiavanie pitného režimu.
  • Nezabúdajte na pokrývku hlavy a slnečné okuliare.
  • Majte na pamäti, že deti sú na pôsobenie slnka citlivejšie ako dospelí.

Aj krátky pobyt na intenzívnom slnku môže mať za následok prehriatie, úpal alebo poškodenie pokožky. A tá si aj v dospelosti pamätá každé spálenie z detského veku. Dlhodobý pobyt malých detí na priamom slnku sa neodporúča, pretože podľa výskumov zvyšuje riziko vzniku rakoviny kože v dospelosti. „Jemná detská pokožka toleruje lepšie prípravky, ktoré neobsahujú farbivá, konzervačné látky (najčastejšie používané parabény) či parfumy. Detské opaľovacie prípravky majú jasné označenie, že sú určené špeciálne pre deti. Pri ich výbere sa obráťte na lekárnika či vyškoleného dermoporadcu, ktorí vám odporučia najvhodnejšie produkty,“ upozorňuje Mgr. Jana Varsová z lekárne Dr.Max.

Neprehliadni: Domáci píling na suchú pokožku: Vyrob si ho sama 3x inak!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Elena Švachová 18.07.20 22:19

karma
109.00

Kedže som blondína,musím používať opaľovacie krémy,oleje,alebo mlieka s vyšším faktorom.

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 05.08.23 00:26

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 05.08.23 00:26

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní