Registrácia Prihlásenie

RECEPT: Bezalergénová sójová omáčka bez sóje - áno, dá sa to!

RECEPT: Bezalergénová sójová omáčka bez sóje - áno, dá sa to!

  • 62
  • 4

Sójová omáčka je vyrábaná fermentovaním sójových bôbov a používa sa v ázijskej kuchyni v takmer všetkých pokrmoch. Je úplne bežné, že v ázijských reštauráciách si namáčame sushi do tejto alergénovej bomby. Síce si ju nedokážeme nahradiť, ak sa stravujeme vonku, ale vieme si ju nahradiť aspoň doma a dopriať si aký-taký gastronomický zážitok. Táto sójová omáčka nebude síce chutiť úplne rovnako, ale jej chuť je veľmi identická a ak ste tú pravú nemali už nejaký ten mesiac,  nespoznáte rozdiel. Táto naša je bez sóje a bez gluténu. Nemáte sa čoho báť, náročnosť je skutočne nízka a zvládne to aj úplný amatér.

Pozri aj: RECEPT: Vegánska omeleta bez vajíčka - chutí takmer ako pravá!

bezalergénová sójová omáčka

Zdroj: Shutterstock®

Čo budeme potrebovať

  • 500 ml vývaru/bujónu
  • 2 pl balzamikového octu
  • 1 pl trstinovej melasy
  • ½ čl mletého zázvoru
  • ½ čl granulovaného cesnaku
  • štipka údenej červenej papriky a štipka cukru
domáca sójová omáčka

Zdroj: Shutterstock®

Postup

V menšom hrnci necháte rozpustiť bujón, alebo si ohrejte (pozor – nepriviesť do varu!) vývar. Keď je už teplota vyššia, pridáte melasu a stlmíte plameň, nech to nezačne vrieť. Ak je už melasa rozpustená, pridáte balzamikový ocot a ostatné koreniny. Nezabúdajte stále miešať a priveďte do varu. Keď vaša „sójová“ omáčka bez fermentovania a bez sóje vrie, za občasného miešania ju varte 4 – 5 minút. Keď vychladne, môžete ju hneď použiť, alebo ju nalejte do zaváraninovej fľaše a skladujte v chladničke. Takto uzavretú omáčku spotrebujte maximálne do 5 dní.

Touto „sójovou“ omáčkou (ale taktiež kokosovou omáčkou, ktorá je vyrobená z kokosovej šťavy, do ktorej sa pridá cukor a nechá sa prirodzene odstáť niekoľko týždňov) sa dá vyhnúť sóji a gluténu a predísť tak neželaným komplikáciám. Dobrú chuť!

Vyskúšaj: Cestoviny so syrovo-smotanovou omáčkou, kukuricou a brokolicou


  • 62
  • 4
Návrat hore
Autor článku

4 komentáre

Ľubica Šťastná 19.01.19 08:43

ĽŠ
karma
121.00

Super, ďakujem za recept!

  • 2
Odpovedať

Marta Mihoková 10.02.19 10:57

MM
karma
106.00

Určite to vyskušam

  • 0
Odpovedať

Blažena Sádovská 13.05.19 21:11

BS
karma
100.00

Výborný recept, pre mňa nový.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 12.07.19 23:46

JK
karma
100.00

Zaujímavý recept

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

RECEPT: Rýchle a chutné bryndzové koláčiky z lístkového cesta
Predjedlá / Jednohubky

RECEPT: Rýchle a chutné bryndzové koláčiky z lístkového cesta

  • 155
  • 3
  • 09.05.2020
Recept na jablkové lievance: Vieš si predstaviť chutnejšie raňajky?!
Raňajky

Recept na jablkové lievance: Vieš si predstaviť chutnejšie raňajky?!

  • 54
  • 3
  • 25.03.2020
RECEPT: Špagety s pestom z medvedieho cesnaku a cuketou
Bezmäsité jedlá

RECEPT: Špagety s pestom z medvedieho cesnaku a cuketou

  • 118
  • 0
  • 30.03.2020
TOPlist