Tento koláč vznikol spontánne, videla som fotografiu na zahraničnom webe a kombinácia oranžovej a modrej ma natoľko uchvátila, že som ho hneď upiekla k nedeľnej káve.
Tak si poďte aj vy spolu s nami pripraviť Broskyňový krehký koláč.
Pochutnajte si na jeho šťavnatej a lahodnej chuti!
Na cesto budete potrebovať:
- 180 g hladkej špaldovej múky
- 100 g studeného dobrého masla
- 40 g trstinového cukru
- štipku soli
- vanilkový extrakt
- 1 žĺtok (bielok použijete na potretie)
- polievkovú lyžicu mlieka
Všetky suroviny (okrem mlieka) rýchlo spracujte na cesto. Ak vám to viac vyhovuje, trstinový cukor si môžete pomlieť v kávovom mlynčeku a vytvoriť si tak trstinový práškový cukor. Ak je cesto drobivé alebo málo elastické, pridajte lyžicu studeného mlieka a zapracujte ho. Odložte cesto do chladu asi na 30 minút.
Pozri aj: Marhuľovo-višňový obrátený koláč bez lepku a laktózy
Na náplň:
- 5 – 6 broskýň
- čučoriedky
- 1 polievkovú lyžicu škrobu (kukuričný alebo zemiakový)
- 1 polievkovú lyžicu trstinového cukru
- mäta na ozdobu
Broskyne ponorte na minútku do vriacej vody a ošúpte ich. Nakrájajte ich na úhľadné dieliky. Zmiešajte škrob s cukrom a nasypte túto zmes na pripravené broskyne a jemne premiešajte.
Cesto rozvaľkajte na hrúbku 3-4 mm, vytvorte kruh, upravte okraje a uložte broskyne. Nechajte voľný okraj asi 3 cm, aby ste mohli preložiť cesto. Preložte cesto po celom obvode tak, aby sa vám nelámalo, lebo vám vytečie šťava z ovocia. Pridajte čučoriedky, alebo iné bobuľové ovocie. Okraje cesta natrite bielkom a posypte jemne trstinovým cukrom. Pečte pri teplote 180°C asi 30 minút.
Odporúčame: Višňovo - mandľové tartaletky bez lepku