Recept: Broskyňový krehký koláč

Recept: Broskyňový krehký koláč
  • 15.08.2017
  • Jarkapecie .sk

Tento koláč vznikol spontánne, videla som fotografiu na zahraničnom webe a kombinácia oranžovej a modrej ma natoľko uchvátila, že som ho hneď upiekla k nedeľnej káve.

Tak si poďte aj vy spolu s nami pripraviť Broskyňový krehký koláč.

Pochutnajte si na jeho šťavnatej a lahodnej chuti!

Na cesto budete potrebovať:

  • 180 g hladkej špaldovej múky
  • 100 g studeného dobrého masla
  • 40 g trstinového cukru
  • štipku soli
  • vanilkový extrakt
  • 1 žĺtok (bielok použijete na potretie)
  • polievkovú lyžicu mlieka


Všetky suroviny (okrem mlieka) rýchlo spracujte na cesto. Ak vám to viac vyhovuje, trstinový cukor si môžete pomlieť v kávovom mlynčeku a vytvoriť si tak trstinový práškový cukor. Ak je cesto drobivé alebo málo elastické, pridajte lyžicu studeného mlieka a zapracujte ho. Odložte cesto do chladu asi na 30 minút.

Pozri aj: Marhuľovo-višňový obrátený koláč bez lepku a laktózy

Krejký koláč s broskyňami

Zdroj: Shutterstock®

Na náplň:

  • 5 – 6 broskýň
  • čučoriedky
  • 1 polievkovú lyžicu škrobu (kukuričný alebo zemiakový)
  • 1 polievkovú lyžicu trstinového cukru
  • mäta na ozdobu


Broskyne ponorte na minútku do vriacej vody a ošúpte ich. Nakrájajte ich na úhľadné dieliky. Zmiešajte škrob s cukrom a nasypte túto zmes na pripravené broskyne a jemne premiešajte.


Cesto rozvaľkajte na hrúbku 3-4 mm, vytvorte kruh, upravte okraje a uložte broskyne. Nechajte voľný okraj asi 3 cm, aby ste mohli preložiť cesto. Preložte cesto po celom obvode tak, aby sa vám nelámalo, lebo vám vytečie šťava z ovocia. Pridajte čučoriedky, alebo iné bobuľové ovocie. Okraje cesta natrite bielkom a posypte jemne trstinovým cukrom. Pečte pri teplote 180°C asi 30 minút.

Odporúčame: Višňovo - mandľové tartaletky bez lepku

Koláč s čučoriedkami a broskyňami

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Soňa Kelemenová 15.08.17 07:36

SK
karma
86.00

mám doma všetky ingrediencie..... cez víkend vyskúšam.... vyzerá lákavo.... teraz by som si tak rada zahryzla do koláčika...Už teraz cítim na jazyku tú božskú chuť broskyn a čučoriedok....MNAM

  • 1
Odpovedať

Soňa Krátka 15.08.17 07:54

SK
karma
114.00

vyzerá fakt dobre

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 15.08.17 08:17

KK
karma
105.00

broskyňové koláče aj zákusky robievam často, u nás doma broskyne chutia všetkým

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 15.08.17 09:19

MC
karma
109.00

Koláč vyzerá dobre ,zaujímavá kombinácia broskyne s čučoriedkami.

  • 0
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 15.08.17 10:57

HZŠ
karma
102.00

Recept ma zaujal, idem vyskúšať

  • 0
Odpovedať

Alena Gudjáková 15.08.17 14:38

AG
karma
91.00

,,broskyňa-čučoriedka"...fakt zaujímavá kombinácia :)

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 15.08.17 15:56

MD
karma
132.00

Už napohľad je koláčik krásny a neodolateľný. A broskyňové koláče my doma nikdy neodmietneme :)

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 15.08.17 19:18

karma
113.00

to bude dobrota

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 16.08.17 09:08

karma
93.00

vyzerá krásne a chutne

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 24.08.17 10:28

MF
karma
100.00

ovocné koláče sú výborné, obľúbené a rýchlo pripravené

  • 0
Odpovedať

Soňa Horáčková 09.11.17 13:26

SH
karma
123.00

krásne nazdobené :) a určite aj výborne chutí

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní