Recept: Domáci chlebík s medvedím cesnakom a bylinkovým maslom

Recept: Domáci chlebík s medvedím cesnakom  a bylinkovým maslom
  • 06.03.2024
  • Medové Motúzy.sk

Medvedí cesnak je gurmánska špecialita a domáca lekárnička v jednom. Sezóna medvedieho cesnaku je už tu a využitie medvedieho cesnaku v kuchyni je na nezaplatenie! Chuť medvedieho cesnaku je totiž fantastická, a preto vám prinášame recepty z medvedieho cesnaku. Dnes to bude domáci čerstvý chlieb s cesnakovým maslom.

Pripravte si z medvedieho cesnaku spolu s nami výborný chlieb! Práve pikantný medvedí cesnak mu dodá neodolateľnú chuť! A ak ste si z lesa doniesli tejto zelenej dobroty navyše, pripravte si z nej aj bylinkové maslo. Vynikajúci tip na horúce hrianky! Príprava receptu je skutočne veľmi jednoduchá.

Výborný chlieb s medvedím cesnakom

Domáci chlebík + bylinkové maslo + medvedí cesnak - čo budeme na túto dokonalú kombináciu potrebovať?

  • 250 g špaldovej celozrnnej múky
  • 250 g špaldovej hladkej múky
  • 1/2 kocky čerstvého droždia
  • 350 ml vlažného kozieho mlieka
  • 1 lyžicu cukru
  • 175 ml olivového oleja
  • 1 lyžicu soli
  • 3 hrste mladých lístkov medvedieho cesnaku

Domáci chlieb s medvedím cesnakom - príprava receptu

Obe múky preosejeme do misky, uprostred urobíme jamku. Je dôležité, aby sa múka prevzdušnila, chlebík bude vláčnejší. Droždie rozdrobíme do 100 ml mlieka s cukrom a vylejeme do jamky v múke. Zakryjeme čistou utierkou a položíme na teplé miesto, necháme 1/2 hodiny kysnúť. Zvyšné mlieko zmiešame so soľou, 2 lyžice oleja, zmes vylejeme k múke s vykysnutým  kváskom a vypracujeme hladké cesto. Umyté lístky medvedieho cesnaku nasekáme nadrobno a zmiešame so zvyšným olejom. Formu na srnčí chrbát vystelieme papierom na pečenie.

Cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú plochu, ešte ho premiesime a rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Potrieme ju olejom zmiešaným s cesnakom, stočíme ako roládu a potom nakrájame asi na 2 cm plátky. Poukladáme do formy každý plátok, presne ako pečené buchty. Potrieme olejom s medvedím cesnakom a necháme ešte asi pol hodinu vykysnúť. Pečieme asi 50 minút dozlatista v rúre predhriatej na 180 °C. Po dopečení vyklopíme a podávame ešte mierne teplý, napríklad s bylinkovým maslom.

Odporúčame prečítať: Domáci škvarkový závin s brusnicami

Domáci chlebík s medvedím cesnakom  a bylinkovým maslom

Zdroj: Jana Štrbková - www.medovemotuzy.sk

Ako pripraviť chutné bylinkové maslo? 

  • 250 g masla
  • 1 hrsť čerstvý medvedí cesnak (potom nasekaný medvedí cesnak)
  • 1 lyžičku nerafinovanej morskej soli

Zmäknuté maslo dôkladne rozmiešame s najemno nakrájaným medvedím cesnakom a soľou. Vytvoríme valček a zabalíme do potravinovej fólie. Dáme do chladničky na dve hodinky stuhnúť. Podávame na čerstvé pečivo alebo na pečené mäsko.

Recepty pripravila, nastajlovala a odfotila: Jana Štrbková

Viac mojich preceptov nájdete na mojom blogu www.medovemotuzy.sk

Domáci chlebík s medvedím cesnakom  a bylinkovým maslom

Zdroj: Jana Štrbková - www.medovemotuzy.sk

medovemotuzy.sk

Zdroj: Jana Štrbková - www.medovemotuzy.sk

Aktualizované na 06.03.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Pavlína Vaksmundská 19.03.17 10:41

PV
karma
113.00

Paráda.. Nie je nad vôňu čerstvého chlebíka..A ešte k tomu takého zdravého..!! Až tu cítim tú úžasnú aromu a tá chrumkavosť - mňaaaaam..

  • 0
Odpovedať

Mária Sedláková 20.03.17 19:55

MS
karma
73.00

môže byť vynikajúci a keďže sa zajtra chystám nazbierať si medvedí cesnak rada cez víkend chlebík vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 18.03.24 16:54

karma
-1.00

Určite skvelá chuť aj vôňa rada vyskúšam

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní