RECEPT: Jablkové pyré so salkom – neprekonateľná pochúťka

RECEPT: Jablkové pyré so salkom – neprekonateľná pochúťka

Tá klasická detská pochúťka, v kombinácii s piškótami, ktorá dokáže zasýtiť a utíšiť každý detský plač. Určite ju poznáme všetci z detstva, poprípade aj v súčasnosti, nakoľko patrí medzi neprekonateľné dobrôtky, ktoré sú dostupné vo viacerých kombináciách. Najlepšia je aj tak jablková!

Tiež si jablkovú výživu alebo aj jablkové pyré pripravujete každý rok sami doma? Mamičky ju oceňujú, pretože je skvelá na desiatu alebo olovrant pre deti. Dospeláci ju oceňujú kvôli jej chuti, no šikovné gazdinky ju oceňujú preto, lebo sa dá použiť aj do zákuskov alebo ako príloha k jedlu.

Ak poznáte cisársky trhanec a už ste ho niekedy ochutnali, tak pevne veríme, že padol za obeť v priebehu niekoľkých minút. V kombinácii s jablkovým pyré predstavuje dokonalú kombináciu pre lahodný obed alebo dezert. No čo keby sme vám povedali, že chuť jablkového pyré a zároveň aj svojich pokrmov môžete vyzdvihnúť o úroveň vyššie? Ak ste za, tak v tom prípade musíte ochutnať jablkové pyré so zahusteným sladeným mliekom, teda salkom!

Vyskúšaj tiež: Kto by ich nemal rád? Toto sú recepty na halušky 5x inak!

lievance s jablkovým pyré

Zdroj: Shutterstock®

Na prípravu sladeného jablkového pyré budete potrebovať:

  • 4 kg jabĺk
  • 1 zahustené mlieko (salko)
  • 1 šálku cukru (nemusí byť)
  • 1 až 2 šálky vody

Najprv si očistíme jablka, zbavíme ich jadierok a nakrájame na kocky, respektíve na menšie časti a vložíme do hrnca. Hrniec dáme na sporák a jablká necháme rozvariť. V závislosti od toho, aké sú jablká šťavnaté, pridáme 1 alebo 2 šálky vody. Ak máte jablká, ktoré sú extra šťavnaté, vodu pridávať nemusíte. Jablká varíme dovtedy, kým úplne nezmäknú a následne rozmixujeme do hladka.

Keď budete mať vytvorené hladké pyré, pridajte salko a v prípade potreby aj cukor. Všetko spolu zmiešajte a nechajte ešte chvíľu povariť, aby sa všetky chute prepojili a aby sa cukor roztopil. Po dovarení naplňte pripravené zaváraninové poháre, zaviečkujte a sterilizujte cca 10 minút.

Takto pripravené jablkové pyré môžete pridať do koláčikov, na palacinky, do raňajkovej kaše alebo jednoducho vyjedať lyžičkou. Poprípade môžete pyré ochutiť aj škoricou a naladiť sa na blížiace adventné obdobie.

Ochutnaj: Tekvicový smoothie nápoj: Dopraj si zdravú tekvicu v tekutej forme!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Ľubica Šťastná 19.11.18 06:15

ĽŠ
karma
100.00

Zaujímavá kombinácia, detskú výživu pripravujem každoročne, rada vyskúšam i túto variáciu.

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 19.11.18 10:32

MM
karma
100.00

robila som takéto pyré, má úspech

  • 1
Odpovedať

Alžbeta Stanková 19.11.18 11:22

AS
karma
108.00

hocikedy spravím pre vnúčika

  • 1
Odpovedať

Soňa Krátka 19.11.18 12:12

SK
karma
114.00

so salkom som ešte nerobila, ale určite vyskúšam....

  • 1
Odpovedať

Lucia Šeptáková 19.11.18 17:40

karma
108.00

Neskúšala som,ale asi bez toho cukru...

  • 1
Odpovedať

Marika Michálková 20.11.18 21:05

MM
karma
107.00

zaujímavá kombinácia. Vyzerá dobre

  • 1
Odpovedať

Ján Komada 23.11.18 16:35

JK
karma
103.00

mňam tak toto určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Anna Bútorová 21.12.18 07:18

AB
karma
76.00

Salko ma fakt nenapadlo pridať do detskej výživy...ale vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 09.01.19 07:44

JK
karma
100.00

Mňam určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní