Recept: Jendoduchá medová roláda s parížskou šľahačkou

Recept: Jendoduchá medová roláda s parížskou šľahačkou
  • 28.08.2017
  • Medové Motúzy.sk

Babičkina medová roláda naplnená parížskou šľahačkou je sladká a ľahká ako sen.

Viete kedy chutí najlepšie? Jednoznačne pri kávičke s kamarátkami smiley. Doprajte si tento neodolateľný zákusok!

Príprava: 20 minút

Pečenie: 10 minút

Chladenie: 12 hodín

Potrebujeme na 1 plech:

  • 4 vajcia
  • 250 g medu
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 150 g hladkej múky
  • Potrebujeme na plnku:
  • 400 ml 33% sladkej smotany
  • 100 g horkej čokolády (aspoň 75 % obsah kakaa)
  • 2 PL cukru

Vyskúšaj tiež: Lahodný a rýchly grilovaný ananás

medová roláda s parížskou šľahačkou

Zdroj: Shutterstock®

Postup:

1. Večer vlajeme smotanu do hrnca, prisypeme cukor a nalámeme do nej čokoládu. Začneme nahrievať na miernom ohni, počkáme, kým sa čokoláda rozpustí a na chvíľu necháme prejsť varom. Necháme vychladnúť a na noc vložíme do chladničky.

2. Na druhý deň upečieme medovú roládu. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme s medom na krémovú svetlú zmes. Múku preosejeme a premiešame so sódou bikarbónou. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Po častiach striedavo pridávame do žĺtkovej masy vyšľahaný sneh a preosiatu múku. Premiešavame metličkou na sneh ale len zľahka. Roláda tak bude obzvlášť nadýchaná.

3. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Na plech vystlaný papierom na pečenie navrstvíme medové cesto a rovnomerne rozotrieme. Pečieme asi 10 až 12 minút. Ale 10 minút by malo byť tak akurát.

4. Na stôl si pripravíme kuchynskú utierku a posypeme ju práškovým cukrom. Upečenú roládu preklopíme na utierku, tak aby bol papier na vrchu. Trochu ho pokvapkáme studenou vodou a opatrne stiahneme. Roládu hneď aj s utierkou zvinieme a necháme vychladnúť.

5. Prevarenú smotanu vyberieme s chladničky a vyšľaháme z nej tuhý krém. Natrieme na vychladnutú roládu zrolujeme a môžem ihneď podávať. Skladujeme v chladničke.

Príprava receptu, foto, text: Jana Štrbková, viac mojich skvelých receptov nájdete na mojej stránke www.medovemotuzy.sk

medovemotuzy.sk

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Soňa Kelemenová 28.08.17 10:49

SK
karma
86.00

Babičkine receptíky sú vždy výborné...čaj o piatej, je rozhodne dámska a hlavne britská záležitosť...... kde sa k čajíku podávajú hlavne koláčiky...... táto medová roláda k nej určite patrí...

  • 0
Odpovedať

Monika Červinková 28.08.17 12:53

karma
87.00

Parížska šľahačka je naj :)

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 28.08.17 15:37

karma
108.00

Vyzerá fantasticky.

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 28.08.17 17:27

MD
karma
132.00

Podľa mňa nevyzerá vôbec fantasticky, ale chutiť tak môže...

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 28.08.17 19:45

MM
karma
100.00

často robím roládu, ale piškótovú, musím vyskúšať aj túto medovú

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 29.08.17 07:15

KK
karma
105.00

rolády pečiem často, určite vyskúšam :)

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 30.08.17 11:07

MF
karma
106.00

jednoduché, rýchle, chutné

  • 0
Odpovedať

janko komada 30.08.17 12:50

JK
karma
-1.00

dal by som si ku káve

  • 0
Odpovedať

Táňa Slahučková 03.09.17 19:17

TS
karma
107.00

Mňam, vyskúšame :)

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 14.12.17 18:42

SK
karma
114.00

teraz na Vianoce ju asi urobím

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní