Či už sú to meniny alebo narodeniny, oslávenca vždy poteší nejaký koláčik alebo torta. Pokiaľ však nemáte veľmi radi klasické plnkové torty a hľadáte nejakú alternatívu, ktorá bude stále dobre vyzerať, máme pre vás tip.
Jednoduchá perníková torta nasiaknutú marhuľovým džemom a poliatu čokoládou je presne to, čo hľadáte.
Lahodné sladké potešenie, ktoré kombinuje kyslé so sladkým a vytvára tak dokonalú harmóniu chutí. Vyskúšajte náš recept a poďte si ju s nami upiecť!
Budeme potrebovať:
- 3 vajíčka
- 250 g práškového cukru
- 1 dcl oleja
- ½ l mlieka
- 2 PL kyslého džemu
- 1 ČL mletej škorice
- 2 PL kakaa
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 1 prášok do perníka
- 400 g hladkej múky
- marhuľový džem na potieranie torty
- trošku rumu
Poleva:
- čokoláda s vyšším podielom kakaa
- kúsok masla
- trocha mlieka alebo smotany na šľahanie
Bude ťa zaujímať
Postup:
1. Žĺtky oddelíme od bielkov a dáme ich do misy s cukrom. Šľahačom ich vymiešame do hladkého bledého krému. Ak je zmes príliš hustá, pridáme trošku mlieka a šľaháme. Potom po častiach pridávame olej a mlieko.
2. V inej mise zmiešame všetky sypké suroviny, teda múku spolu s práškom do perníka, sódou bikarbónou, škoricou a kakaom. Dobre premiešame a postupne pridávame k žĺtkovej zmesi. Na záver pridáme ešte džem a dobre premiešame.
Odporúčame: Recept: Šťavnatá maková štrúdľa plná višní
3. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh, ktorý do cesta opatrne ručne primiešame. Keďže je cesta veľa, rozdelíme ho do dvoch foriem. Najlepšie je, ak máte doma dve rovnaké tortové formy na pečenie. Ak nemáte, poslúži aj koláčová forma. Formy vystelieme papierom na pečenie, boky vymastíme a vysypeme múkou. Cesto do nich rozdelíme a pečieme v rúre vyhriatej na 180°C približne 30-40 minút.
4. Keďže bežné rúry nie sú tak veľké, aby sa do nich zmestili dve tortové formy vedľa seba, musíme dať jednu vyššie a druhú pod ňu. Aby boli rovnomerne upečené, asi po 15-tich minútach ich vymeníme. Cesto je upečené, ak nám špajľa zostala suchá. Korpusy necháme úplne vychladnúť.
Odporúčame: Recept: Šťavnatá a vláčna bábovka s malinami
5. Ja som dala do tortovej formy viac cesta než do koláčovej, preto som tento korpus rozrezala na polovicu a získala som tak tri diely. Každý z nich som potrela džemom zriedeným teplou vodou a rumom, aby sa cesto dobre napilo a bolo mokrejšie. Boky torty som potrela hustým džemom, aby obalil medzery a mohla na ne ísť čokoládová poleva.
6. Na polevu si v miske nalámeme kúsky čokolády, pridáme kúsok masla a trochu mlieka. Na pár sekúnd dáme misku do mikrovlnnej rúry, premiešame a znova ohrievame, kým sa čokoláda nerozpustí. Potom ju necháme trošku vychladnúť a môžeme tortu poliať. Začneme bokmi, potom zvyšok vylejeme na povrch torty, uhladíme a ak nám ešte poleva steká, znovu prejdeme aj boky torty.
Bude ťa zaujímať
Perníková torta je hotová! Ako dekoráciu môžeme použiť kúsky cesta, ktoré zrežeme, ak máme nerovný korpus. Vôbec to však na torte nemusí byť, prípadne si môžete vymyslieť dekorovanie podľa seba. Tortu ešte necháme aspoň hodinku stuhnúť, a potom už môžeme podávať.
Dobrú chuť!