RECEPT: Lahodná polievka gazpacho na horúce dni

RECEPT: Lahodná polievka gazpacho na horúce dni
  • 17.08.2017
  • Medové Motúzy.sk

V týchto horúčavách poznám jedinú rýchlu a jednoduchú záchranu pre žalúdok a zároveň aj potešenie pre chuťové poháriky. Volá sa GAZPACHO.

Studená polievka z čerstvej zeleniny, olivového oleja a pre mňa neodmysliteľnou trochou suchého bieleho vína.

Príprava: 30 min + chladenie 30 min

Náročnosť: nízka

Potrebujeme na 4 porcie:

  • 600 g paradajok
  • 2 šalotky, 2 papriky, 1 stredne veľkú šalátovú uhorku, 3 strúčiky nového cesnaku, 5 PL olivového oleja
  • 100 ml suchého červeného vína
  • 2 PL červeného vínneho octu
  • soľ, čerstvo zomleté čierne korenie a cukor na dochutenie
  • bazalka
  • 4 plátky celozrnného chleba


Pozri aj: Recept: Grilované kuracie špízy so zázvorom

Studená polievka gazpacho

Zdroj: Shutterstock®

Postup:

  1. Paradajkám navrchu zľahka nakrojíme do tvaru kríža šupku a zalejeme vriacou vodou z rýchlovarnej kanvice. Vyberieme deravou naberačkou, ošúpeme a nakrájame nadrobno. Papriky zbavené jadrovníkov, a šalotku nakrájame nadrobno.
  2. Paradajky, šalotku, papriku a cesnak rozmixujeme na hrubšiu hmotu. Pridáme ošúpanú a nakrájanú uhorku a mixujeme dohladka. Dochutíme soľou, čerstvo zomletým čiernym korením a cukrom. Prelejeme do sklenenej nádoby a dáme do chladničky vychladnúť.
  3. Chlieb nakrájame na kocky a mierne orestujeme na 2 PL olivového oleja. Polievku nalejeme do tanierov, polejeme olivovým olejom, posypeme chlebovými kockami a dozdobíme lístkami bazalky. 

Môj tip: Bazalka je bylinka obľúbená najmä v stredomorskej kuchyni a pre jej blahodarné účinky na zdravie ju mnohé národy uctievali ako posvätnú rastlinku. Dnes vieme, že táto bylina upokojuje nervový aj tráviaci systém. Zlepšuje chuť do jedla a má výrazne antimikrobiálne účinky. Vynikajúci prostriedok na zmiernenie plynatosti. V kuchyni ju používame najmä pri dochucovaní cestovín a pochúťok pripravených z paradajok. Vynikajúca je kombinácia tejto bylinky aj s mäsom či rybami, neodolateľne chutí aj v omáčkach a dresingoch.

Príprava receptu, foto, text: Jana Štrbková, viac mojich skvelých receptov nájdete na mojej stránke www.medovemotuzy.sk

medovemotuzy.sk

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Milka Damašková 17.08.17 01:35

MD
karma
132.00

Bez polievky ani deň- no studenú som ešte nemala. Určite má svoje výhody, veď si uchová väčšinu živín...takže niekedy vyskúšam..

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 17.08.17 07:56

SK
karma
86.00

milujem ju... ja som ju ešte nerobila.... ale moja mamička ju robí často.... máme veľmi radi polievky.... a v lete hlavne studené a ovocné.....

  • 1
Odpovedať

Erika Špacírová 17.08.17 08:59

karma
93.00

to určite stojí za vyskúšanie :)

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 17.08.17 10:14

SK
karma
114.00

na letné dni ako stvorená

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 17.08.17 11:39

MC
karma
109.00

Gaspacho je určite vynikajúca polievka,len ja nie som na takéto polievky .

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 20.08.17 06:12

MR
karma
109.00

raz ju chcem vyskúšať, aj keď som zvyknutá na teplé jedlá..

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 24.08.17 10:29

MF
karma
100.00

jediná studená polievka, ktorá mi chutí...

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 22.06.18 23:07

JK
karma
100.00

Určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 16:52

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 16:52

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní