Recept: Malinový tvarožník – cheesecake

Recept: Malinový tvarožník – cheesecake
  • 14.06.2017
  • Jarkapecie .sk

Tvarožník je niečo, čo mi učarovalo v Nemecku a Rakúsku a tam som aj pátrala po tom, ako ho upiecť. Chrumkavé cesto je skvelým doplnkom k jemnej tvarohovej náplni a úprimne, nedá sa porovnať so zmesou keksíkov a masla, ako je to zaužívané v amerických cheesecakoch. Spôsobov na prípravu tvarožníka je viac, skúste si ho pripraviť podľa tohto receptu.

Na cesto budete potrebovať:

  • 250 g špaldovej hladkej múky
  • 125 g studeného masla
  • 90 g mletého trstinového cukru
  • štipku soli
  • strúhanú kôru z jedného bio citróna
  • 2 žĺtky
  • 1-2 PL studeného mlieka

Do preosiatej múky  pridajte soľ, trstinový cukor a pokrájané studené maslo. Spracujte cesto ako na drobenku, pridajte žĺtky, citrónovú kôru a lyžicu mlieka. Spracujte kompaktné cesto. Ak by bolo drobivé, dajte ešte jednu lyžicu mlieka. Môžete použiť aj klasickú hladkú pšeničnú múku, alebo kombinovať špaldovú aj s celozrnnou. Dno tortovej formy (priemer 20 cm) vyložte nebieleným papierom na pečenie a rukami vtlačte do formy cesto aj po bokoch. Dbajte na to, aby cesto bolo rovnomerne hrubé, všetko sa potom ukáže pri krájaní. Dno poprepichujte vidličkou. Takto pripravenú formu s cestom vložte do chladničky (alebo na pár minút do mrazničky).

Odporúčame prečítať: Krehký koláč s mandľovým krémom a rebarborou

Malinový tvarožník

Zdroj: Shutterstock®

Na náplň si pripravte:

  • 250 g jemného tvarohu (môže byť  tučný, ale aj odtučnený)
  • 200 g bánoveckej nátierky natur (resp. mascarpone)
  • 150 g trstinového cukru
  • 2 čl vanilkového extraktu
  • 100 g roztopeného masla
  • 40 g kukuričného škrobu (Maizena resp. Zlatý klas)
  • 2 vajcia
  • 150 ml mlieka
  • kôra z jednej limetky a aj šťava

Príprava náplne je jednoduchá. Maslo na miernej teplote roztopte a nechajte vychladiť. Do misy dajte tvaroh, nátierku, cukor a vanilkový extrakt. Dobre premiešajte, ale nešľahajte. Pridajte celé vajcia, strúhanú kôru z limetky a aj šťavu z polovice limetky (môžete vynechať). V mlieku rozmiešajte dôkladne škrob, pridajte k zmesi a na záver vmiešajte pripravené maslo. Všetko dôkladne premiešajte. Ak by ste krém šľahali, dostane sa do neho veľa vzduchu a krém vám bude praskať a po pečení padne!

Rúru rozohrejte na 160°C. Tento koláč pečiem na horný a dolný ohrev. Do pripravenej formy na dno nasypte mleté mandle alebo orechy (môžete vynechať). Ja som ešte na dno poukladala maliny. Nalejte náplň do formy, mierne s ňou klepnite o pracovnú dosku, aby neostali vzduchové bubliny a pečte asi 60 minút. Po upečení je torta ešte v strede „trasľavá", vypnite rúru a pootvorte na kúsok dvierka a nechajte tvarožník pomaly chladiť. Tento koláč potrebuje úplne vychladnutie, čo je asi 5-6 hodín. Upečte si ho preto v predstihu. Na povrch som dala pasírovaný malinový džem a čerstvé maliny s mätou a bazou.

Odporúčame prečítať: Rebarborovo - marcipánové tartaletky

Malinový tvarožník – recept

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Lucia Šeptáková 14.06.17 05:56

karma
108.00

Vyzerá krásne,určite tento recept vyskúšam.

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 14.06.17 17:45

DB
karma
117.00

vyzerá úžasne, perfektne a podrobne zverejnený postup...

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 14.06.17 18:11

MD
karma
132.00

Nielenže vyzerá, ale určite aj výborne chutí :)

  • 0
Odpovedať

Jana Uhrová 15.06.17 17:57

JU
karma
103.00

vyzera úžasne a istotne tak aj chutí

  • 0
Odpovedať

monika potheova 18.06.17 16:01

MP
karma
-1.00

rada pečiem,tento recept vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 20.06.17 07:55

MF
karma
67.00

cheescake a ešte k tomu s mojim najobľúbenejším ovocím - malinami je moja srdcovka

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 31.12.17 14:15

SK
karma
114.00

a vyzerá aj chutne

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní