Recept na čerešňový džem: Lepší nikde nenájdeš!

Recept na čerešňový džem: Lepší nikde nenájdeš!

Čerešne môžeme považovať za romantické ovocie. Kým 1. mája sa všetci zamilovaní bozkávajú pod rozkvitnutou čerešňou, romantický je aj ich srdiečkový tvar, ktorý ulahodí každému gastro-umelcovi, nadšencovi fotografovania, ale aj tým, ktorí zbožňujú ich sladkú chuť.

Toto malé červené ovocie je konzumované po celom svete len tak, práve odtrhnuté, v chutnom koláči, ako kompót k hlavnému jedlu alebo, čo milujeme najviac, robia sa z nich domáce džemy. Taký džem, natretý na chlebíku, je neodolateľný, ale čo je hlavné, čerešne majú nielen zdravotné, ale aj skrášľujúce účinky.

Obsahujú množstvo antioxidantov, ako je vitamín C, kartenoidy a flavonoidy, ktoré posilňujú imunitný systém a zároveň pôsobia proti voľným radikálom, čím zabezpečujú mladistvý vzhľad pleti. Obsahujú tú najlepšiu zložku, ktorá je hotovým zázrakom pre naše trávenie, a tou je vláknina. Pokračovať by sme mohli ešte ich účinkami na náš mozog, na náš zrak, sú skvelou prevenciou pred rakovinou či srdcovými ochoreniami, ale vrhnime sa radšej na samotný recept!

Neprehliadni: Recept na mrazený jogurt: Toto je to najzdravšie letné mlsanie!

najlepší čerešňový džem

Zdroj: Shutterstock®

Na najlepší čerešňový džem budete potrebovať:

  • 1 kg odkôstkovaných čerešní
  • 230 g kryštálového cukru
  • šťavu z 1 citróna

V prvom rade si rozmixujeme ovocie ponorným mixérom. Urobte to dohladka alebo nechajte si nerozmixované kúsky, ktoré obohatia každý chlebík alebo koláč. Čerešne preložte do hrnca so širším dnom a nechajte variť 10 minút. Pridajte cukor a šťavu z citróna a nechajte povariť ďalších 20 minút.

Ak máte sladké čerešne, tak sa s množstvom pridaného cukru môžete pohrať – môžete ho pridať menej, poprípade, ak obľubujete veľmi sladké džemy, tak ho môžete pridať vo väčšom množstve.

Pamätajte na zasadnú vec, čím dlhšie budete džem variť, tým bude jeho konzistencia hustejšia. Po uvarení ešte horúci džem naplňte do sterilizovaných zaváraninových pohárov, zatvorte viečkom a otočte smerom nadol. Nechajte vychladnúť a následne skladujte niekde v chlade (najlepšie v pivnici).

Ochutnaj: Najlepšie jablkové pité od babičky


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Ľubica Šťastná 12.06.18 11:34

ĽŠ
karma
100.00

Čerešňový som ešte nerobila, ale plánujem.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 12.06.18 21:19

karma
109.00

Viem si predstaviť taký dobrý čerešňový džem na vianočke... mňam

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 13.06.18 19:25

MM
karma
100.00

mám už navarený čerešňový džem, pridávam do neho mandľové lupienky, máme ho radi

  • 0
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 13.06.18 21:22

HZŠ
karma
102.00

Máme doma čerešne, idem uvariť tento džem.

  • 0
Odpovedať

Lucia Maninová 14.06.18 10:59

LM
karma
-1.00

určite vyskúšam...aj višňový je super....

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 15.06.18 09:05

DB
karma
114.00

máme veľkú čerešňu,každý rok bohato zarodí/aj červíčkov/,tak pečieme koláče,bublaniny,štrúdle a zavárame a džemujeme.do džemu dávam cukor podľa chuti,ale je to približne 1:1.nepoužívam zahusťovadlá/moderné želatíny/ džem sa vždy vydarí a máme ho na celý rok.niekedy ho kombinujem s jahodami.vyskúšajte,je to pochúťka.

  • 0
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 18.06.18 22:13

karma
74.00

v jednoduchosti je krása ,platí to aj u receptov , domáci je najepší ,dakujem

  • 0
Odpovedať

Daniela Revayová 22.06.18 12:22

DR
karma
104.00

Ceresnovy dzem je vyborny.... len keby nebolo tolko roboty s tym odkostkovanim :-)

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 24.06.18 15:08

JK
karma
100.00

Robievam je skvelý

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní