Recept na Domáce opekance

Recept na Domáce opekance
  • 02.01.2015
  • Janka Pačeková

Väčšina z nás si ešte užíva posledné dni voľna. A tak, ak máte čas a chuť pomaškrtiť na na niečom dobručkom, ako od babičky či maminy, máme tu pre vás starý dobrý recept na domáce opekance.

Tieto sú s makom, cukrom a horúcim mandľovým mliekom, no samozrejme si ich môžete ochutiť aj inak. Napríklad takými mletými orechami... :)

Odporúčame vyskúšať:  Raw mini sladké tortičky

Suroviny na prípravu domácich opekancov: 


Kvások

  • 200 ml mlieko sójové
  • 1/3 ks droždie čerstvé
  • 1 ½ PL cukor trstinový nerafinovaný
  • štipka múky

Cesto

  • 200 g múka špaldová celozrnná hladká
  • 100 g múka pšeničná hladká
  • ¾ ČL soľ
  • + múka pšeničná hladká podľa potreby
  • + mlieko sójové podľa potreby

Na vrch

  • horúca voda
  • podľa chuti mak mletý
  • javorový sirup alebo púpavový med
  • podľa potreby mlieko mandľové


Počet poricií: 2 porcie
Čas prípravy: 30 minút príprava
Čas pečenia: 15 - 20 minút na 180 °C
 

Odporúčame vyskúšať:  Apple pies s mandľovou posýpkou

recept na domáce opekance

Zdroj: Janka Pačeková

Postup prípravy domácich opekancov:

1. Najprv si pripravíme kvások, mlieko zohrejeme, rozmrvíme do neho droždie, pridáme cukor, premiešame, zaprášime trochou múky a necháme vzísť kvások (cca 10 min.).

2. V mise si zmiešame oba druhy múky so soľou, pridáme vykysnutý kvások a vypracujeme cesto, podľa potreby pridáme mlieko (ak je cesto príliš hutné) alebo múku (pokiaľ je priveľmi lepivé a nedá sa s ním pracovať). Misu s cestom prekryjeme kuchynskou utierkou a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.

3. Vykysnuté cesto trochu rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske do tvaru placky, pokrájame na pásiky, z ktorých vyformujeme hrubšie valčeky a tie pokrájame na malé kúsky. Takto nakrájané opekance už len preložíme na plech na pečenie, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie a môžeme nechať trochu podkysnúť (približne 10 min.).

Odporúčame vyskúšať:  Zdravé recepty - Mini makové záviny

recept na domáce opekance s makom

Zdroj: Janka Pačeková

4. Opekance vložíme do predhriatej rúry a pečieme 15 až 20 minút.

5. Opekance necháme vychladnúť a preložíme do misky.

6. Pred podávaním opekance prelejeme horúcou vodou a premiešame, aby zmäkli, prípadne ich môžete vhodiť na chvíľku do hrnca s vriacou vodou a o pár minú (cca 2 min.) vybrať, aby neboli premočené.

7. Opekance posypte makom, oslaďte a prelejte horúcim mandľovým mliekom a všetko poriadne premiešajte.

Odporúčame vyskúšať:  Vegánsky recept: Makové kolieska s lekvárom

Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Martina Zahoranová 02.01.15 19:05

MZ
karma
92.00

no veru by som si aj dala :-)

  • 0
Odpovedať

Iveta Ondáková 02.01.15 21:28

IO
karma
96.00

mnam tie vyzerajú fajnovo :)

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 24.02.15 17:06

JK
karma
100.00

máme ich radi robievam roky ja ich dám na 2 minutky povariť do mlieka a hned scediť skvelé sú aj z tvarohom

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 19.12.15 16:11

SK
karma
114.00

makove opekance nerobievam,ale dala by som si ihned

  • 0
Odpovedať

Ľudka Uličná 08.08.18 17:50

ĽU
karma
100.00

vyzeraju dobre

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní