Recept na domáci kečup lepší ako z obchodu

Recept na domáci kečup lepší ako z obchodu
  • 16.09.2023
  • Barbora Vizváryová

Pokiaľ sa vám tento rok urodilo veľa rajčín a neviete, čo s nimi, my vám poradíme! Vyskúšajte náš recept na lahodný domáci kečup, ktorý je zaručene lepší než ten z obchodu. Nielen že je bez umelých farbív a konzervantov, ale má v sebe aj veľa vitamínov.

Kečup sa v kuchyni zíde veľmi často. Vyskúšajte ním ochutiť mäso, použiť ho ako základ na pizzu či ako dresing k hranolčekom.

Hodí sa aj k rôznym grilovaným špecialitám. Garantujeme vám, že s domácim kečupom naberie vaše jedlo nový rozmer!

Odporúčame prečítať: Recept na tradičné domáce zemiakové placky so syrom

Suroviny na domáci kečup:

  • 2 kg rajčín
  • ¼ kg očistenej papriky
  • ¼ kg cibule
  • ¼ kg očistených jabĺk
  • 10-15 dkg mletého cukru (podľa kyslosti rajčín)
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 ČL mletých klinčekov
  • 1 PL soli
  • 1 ČL mletej papriky
  • ½ dl octu

Príprava domáceho kečupu:

  1. Rajčiny, papriku, cibuľu a jablká očistíme, ošúpeme, pokrájame na malé kúsky a dáme spolu do veľkého hrnca variť. 
  2. Za občasného miešania varíme asi 2,5 až 3 hodiny.
  3. Potom zmes poriadne prepasírujeme. Nesmie však byť úplne horúca, ale ani studená.
  4. Do hrnca pridáme všetky ostatné ingrediencie. Cukor a ocot dávame podľa kyslosti rajčín – ak sú sladšie, cukru uberieme a pridáme viac octu a naopak.
  5. Dochutený kečup varíme ešte asi pol hodinu až hodinu. Záleží na každom, akú hustotu vyžaduje. Čím dlhšie ho budete variť, tým viac vody sa z neho vyparí a bude hustejší. Nezabudnite ho miešať!
  6. Hotový kečup nalejeme do pripravených nádob a sterilizujeme.

Odporúčame prečítať: Recept na zdravé cuketové placky, ktoré chutia ako od babky

Recept na ostrý cesnakový kečup

Ingrediencie: 

  • 3 kg paradajok

  • 10 cibúľ
  • 10 červených paprík
  • 8 strúčikov cesnaku
  • 2 čili papričky
  • 100 ml octu
  • 150 g cukru
  • 50 g soli
  • 3 bobkových listov
  • 2 PL zemiakového škrobu

Postup: Cibuľu očistíme a nakrájame na kocky. Taktiež si na menšie kúsky nakrájame papriku a paradajky. Do hrnca dáme cibuľu, paradajky, papriku, tiež nasekané čili papričky a ostatné suroviny okrem škrobu, teda očistené strúčiky cesnaku, ocot, cukor, soľ a bobkové listy. Rozvaríme na kašu. 

Následne zmes rozmixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme cez sitko. Dáme znova variť a zahustíme zemiakovým škrobom, ktorý si rozmiešame v troche vody. Necháme prevrieť a ešte teplý kečup nalejeme do zaváracích pohárov. Uzavrieme a pri teplote 90 °C sterilizujeme asi pol hodiny. Teplé poháre otočíme hore dnom a necháme ich vychladnúť v deke. Potom uskladníme v špajze. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

19 komentárov

Soňa Krátka 26.08.17 07:55

SK
karma
114.00

navaríme - vyskúšame, rajčiniek je veru dosť

  • 1
Odpovedať

Soňa Kelemenová 26.08.17 09:31

SK
karma
86.00

domaci pretlak v kotli vareny uz mame hotovy... este kucup nas caka...dozru paradajky a ide sa na to... neni nad domaci kecup.... robievame podobny recept ... nas je tiez vyborny

  • 1
Odpovedať

Katarína Kusá 26.08.17 09:48

KK
karma
90.00

už roky robíme domáci kečup...podobný recept, ale dávame viac ingrediencií

  • 0
Odpovedať

Monika Červinková 26.08.17 14:13

karma
87.00

my robíme skôr paradajkovú omáčku s bazalkou a tú používame na prípravu jedál ako cestoviny, pizzu a pod...

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 26.08.17 15:12

PV
karma
113.00

Určite zdravé , bez "ečiek" .. Tam kde je škorica a klinčeky , to ja môžem také suprové jedlo .. A isto s týmto kečupom naberie jedlo iný rozmer..!!

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 26.08.17 15:55

MD
karma
132.00

Zatiaľ som ešte neprepadla domácej výrobe kompótov a pochutín, ale už nad tým uvažujem, keďže domáce majú úplne inú chuť, ako tie z obchodu..Recept vyzerá byť super:)

  • 0
Odpovedať

Mária Terefenková 26.08.17 18:54

MT
karma
76.00

Domáci je najlepší, vieme, čo sme tam dali a hlavne je bez konzervantov a éčiek.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 26.08.17 21:12

JK
karma
100.00

Robievam je super

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 26.08.17 21:21

MM
karma
100.00

hlavne bez é-čiek a konzervačných látok

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 27.08.17 15:27

karma
108.00

Niet nad domáci kečup!

  • 0
Odpovedať

maria macejovska 29.08.17 13:57

MM
karma
-1.00

domace je domace

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 30.08.17 11:06

MF
karma
106.00

určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 30.08.17 23:44

JS
karma
-1.00

mňamka

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 31.08.17 08:18

AK
karma
100.00

domáci je oveľa chutnejší

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 01.09.17 15:40

karma
113.00

taky dělávám, ale můj kečup nemá tak pěknou barvu jako kupovaný

  • 0
Odpovedať

Zoran Majkovic 02.09.17 13:00

ZM
karma
87.00

Je hlupost varit vseko naraz min. 3 hodiny a znicit vsetky vitaminy ! Ja to robim tak, ze na 2 siroke panvice dam za 2 naberacky a na striedacku varim max. 10 minut ... jednu varim, z druhej zberam !

  • 2
Odpovedať

Jana Uhrová 03.09.17 11:42

JU
karma
103.00

dávnejšie sme veru robievali, teraz už tak pomenej

  • 0
Odpovedať

Jana Šurkovská 13.09.17 19:54

karma
-1.00

domáci kečup je najlepší a je bez Ečiek

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 04.10.18 13:53

DB
karma
114.00

domáci kečup robíme roky,teraz prevzal štafetu v jeho výrobe zať a darí sa mu.vnučka keď bola menšia chcela iba kupovaný kečup,tak sme jej ho dávali do kečupových fľašiek na ktorých sme nechávali aj nálepku.teraz už chápe,že domáci je najlepší,najmä keď ho robí tatinko.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní