Recept na domácu vegetu: Zdravá, poctivá a vhodná aj pre deti

Recept na domácu vegetu: Zdravá, poctivá a vhodná aj pre deti

Pýtate sa, prečo by ste mali strácať čas prípravou domácej vegety a neuspokojiť sa s tou z obchodu? Odpoveď je jednoznačná. Budete celkom presne vedieť, čo sa v nej nachádza. 

Využijete zdravú a nepostrekovanú zeleninu z vlastnej záhradky a nezahltíte ju žiadnymi zbytočnými konzervantmi, éčkami, vrátane už toľkokrát ukameňovaného glutamanu sodného. Recept na domácu vegetu, ktorý vám dnes prinášame, je plný zdravia a na rozdiel od bežne kupovanej vegety, túto môžu konzumovať aj deti. 

Nijako totiž nezaťaží organizmus a neškodí orgánom tak ako vegeta s toľko diskutovaným glutamanom. Avšak, aby sme boli spravodliví, nie všetci výrobcovia pridávajú do vegety nevyhnutne škodlivý glutaman sodný

V každom prípade ho ale nahrádzajú inými umelými prísadami a chemikáliami, ktoré nášmu zdraviu viac či menej škodia, už len tým, že zabíjajú prirodzené chute všetkého zdravého, v tomto prípade zeleniny. Ako si pripraviť domácu vegetu? Prinášame recept na vegetu so soľou aj bez soli. 

Ingrediencie na zdravé dochucovadlo:

  • 6 mrkiev
  • 6 petržlenov
  • 3 kaleráby
  • 2 zelery
  • 2 cibule
  • 2 červené papriky (alebo 1 červenú a 1 zelenú)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • pór
  • hrsť sušenej petržlenovej vňate
  • hrsť sušenej zelerovej vňate
  • dve hrste sušeného ligurčeka

Zaujme ťa: Vieš, čo škodí obličkám? Týchto chýb sa možno dopúšťaš aj ty!

vegeta bez glutamanu

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa pripravuje zdravá domáca vegeta?

Všetky prísady si očistite a starostlivo umyte. Zeleninu, okrem cibule a cesnaku, postrúhajte a zmiešajte dokopy. Uložte ju na plech, vystlaný papierom na pečenie. Zvlášť si nastrúhajte a nadrobno pokrájajte cibuľu, cesnak a vňate a buď ich uložte na druhý plech alebo odložte na neskôr.

Plech so zeleninou vložte do rúry na 50 – 60 °C, aby sa poriadne vysušila, avšak dvierka rúry nechajte otvorené. Tento proces môže trvať aj niekoľko hodín. Pravidelne premiešavajte, nesmie sa totiž pripáliť. Keď je zelenina usušená, na plech s papierom na pečenie si uložte zmiešanú cibuľu, cesnak a vňate a dajte rovnako sušiť, táto zmes však bude hotová raz dva, takže nech vás to neprekvapí.

Keď sú obe zmesi poriadne vysušené, spojte ich a všetko spolu zomeľte na mäsovom mlynčeku alebo rozmixujte v kuchynskom robote. Ubezpečte sa, že je vegeta naozaj suchá. Ak áno, presypte ju do pripravených nádob, ak nie, ešte ju dosušte. 

Odporúčame: ​Recept na čučoriedkový džem: Odporúčaný všetkými skúsenými gazdinkami

vegeta bez soli

Zdroj: Shutterstock®

Výborná domáca vegeta so soľou a kurkumou

Ingrediencie:

  • 15 veľkých mrkiev

  • 15 veľkých petržlenov
  • 2 veľké zelery
  • 2 veľké póry
  • 3 kaleráby
  • 2 hlavičky kelu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 6 cibúľ
  • podľa chuti zelerová, petržlenová, ligurčeková vňať
  • liečivá kurkuma (asi 1 až 2 PL)
  • 300 g soli

Postup: Všetky zeleninu v zozname očistíme a nadrobno nastrúhame, prípadne nakrájame na tenučké a malé plátky. Dáme vysušiť do sušičky alebo rúry pri teplote do 50 °C. Vňate, ktoré chceme použiť, vysušíme samostatne. Vysušenú zeleninu a vňate pomixujeme najemno. Pridáme soľ a kurkumu a dobre premiešame. Hotovo!

Skladovanie domácej vegety

Sušenú vegetu skladujte v sklenených nádobkách, dobre uzatvárateľných. Vhodná je vzduchotesná nádoba. Odložíme ju na tmavé suché miesto. Dlhá trvanlivosť bude zabezpečená vďaka správnemu uskladneniu. 

Aktualizované na 09. 10. 2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

12 komentárov

Barbora Kubelková 13.09.18 10:22

karma
113.00

My ju robíme a je naozaj chutná. Ale...nesedí mi v niektorých pokrmoch vôňa ligurčeka takže nie vždy ju použijem. MY túto zeleninku sušenú zmiešame s himalájskou soľou rozdrvenou na prášok :)

  • 1
Odpovedať

Soňa Krátka 13.09.18 12:05

SK
karma
114.00

tuším mi čítate myšlienky, práve som rozmýšľala nad jej výrobou, ďakujem za recept

  • 1
Odpovedať

Michal Torzo 13.09.18 15:43

MT
karma
-1.00

A vieme to určiť aj v gramoch na zeleninu? Lebo ks sú relatívne... Aby bol dobrý pomer chuti... Dik

  • 1
Odpovedať

Iveta Moravčíková 14.09.18 21:46

IM
karma
100.00

niet nad domáce dopestované doma

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 23.09.18 18:14

JK
karma
100.00

Určite vyskúšam

  • 1
Odpovedať

Anton Marek 01.10.18 14:47

karma
127.00

Super recept, skúsim doma nahovoriť, nech ho vyskúšame.

  • 1
Odpovedať

Andrea Petrušková 11.10.18 15:48

AP
karma
104.00

Aj mňa už dlhší čas láka spraviť si chutnú domácu vegetu - tak vďaka za recept, ak bude čas určite si ju pripravím.

  • 0
Odpovedať

Andrea Petrušková 11.10.18 15:48

AP
karma
104.00

Aj mňa už dlhší čas láka spraviť si chutnú domácu vegetu - tak vďaka za recept, ak bude čas určite si ju pripravím.

  • 1
Odpovedať

Zuzana Szocsova 30.11.18 21:52

ZS
karma
100.00

no to nie je az take zlozite...kolko je to niekolko hodin?

  • 0
Odpovedať

Peter Maňák 17.02.19 23:40

PM
karma
-1.00

Robievame podobnú, skvelá vec.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 19.12.19 19:29

JK
karma
100.00

Robila som podla receptu a je dobrá a hlavne domáca

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 08.11.21 15:05

KS
karma
133.00

Musím vyskúšať, nakoľko kupovanú vegetu do jedla nepridávam, radšej jedlo okorením iba soľou, korením a rôznymi bylinkami aby bolo chutnejšie a hlavne zdravšie :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní