Recept na francúzske profiterolky z odpaľovaného cesta

profiterolky

Poznáte lahodný francúzsky dezert profiteroles? Označuje sa aj choux à la crème alebo v angličtine cream puffs. Sú to malé guľky z odpaľovaného cesta plnené krémom zo šľahačky poliate čokoládou alebo len poprášené cukrom. Sú obľúbené aj v Taliansku a Spojených štátoch, kde ich plnia vanilkovou zmrzlinou.

 

Ak vám to stále nič nehovorí, myslím, že veterníky všetci dobre poznáme. A práve tie vznikli na našom území inšpirované francúzskymi profiterolkami. Sú si naozaj dosť podobné, cesto je úplne rovnaké, len veľkosť a náplne sa rôznia.

 

Tento dezert je veľmi jemný a krehký zároveň. Cesto, ktoré je po upečení chrumkavé nasiakne vlhkosť šľahačky a čokolády a po vychladnutí je úplne mäkučké. Ich príprava je trochu náročnejšia, no koho baví piecť, ten si príde na svoje. Poďte si s nami pripraviť tieto lahodné a nadýchané profiterolky.

 

Odporúčame prečítať: Šťavnaté CAKE-POPS - Netradičný dezert nielen na párty!

 

Budeme potrebovať:

   Cesto:

  • 100 g masla
  • 250 ml vody
  • ½ ČL soli
  • 200 g hladkej múky
  • 4 vajíčka

   Plnka:

  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 PL práškového cukru
  • pár kvapiek vanilkového extraktu

   Poleva:

  • 200 g tmavej čokolády
  • 150 ml smotany na šľahanie

Postup:

1. Začneme prípravou odpaľovaného cesta. Do hrnca dáme vodu, pokrájané maslo a soľ. Za občasného miešania privedieme k varu, kedy do hrnca nasypeme naraz všetku múku. Stále miešame, aby vzniklo kompaktné cesto. Keď sa už odlepuje od stien hrnca a je hladké, vyklopíme ho do sklenej misy.

2. Cesto necháme trochu vychladnúť, môžeme mu pomôcť miešaním alebo chladením misy v studenej vode. Keď je cesto už len mierne teplé až vlažné, po jednom primiešame vajíčka. Ide to celkom ťažko, preto je dobré použiť elektrický šľahač. 

 

Odporúčame prečítať: Famózne čokoládové brownies

3. Takéto vláčne cesto dáme buď do cukrárskeho vrecka alebo lyžičkou tvarujeme na plech malé kopčeky. Aby sa nelepili, lyžičku si predtým namočte v studenej vode. Nerobte ich veľké, lebo počas pečenia výrazne zväčšia svoj objem. Pečte ich prvých 10 minút na 200°C, potom teplotu znížte na 180°C a pečte ešte asi 20 minút. 

 

Odporúčame prečítať: Viedenská špecialita: Sacherova torta

4. Na plnku vyšľaháme smotanu na šľahanie s cukrom, vanilkovým cukrom a vanilkovým extraktom dotuha. Je vhodné mať dobre vychladenú nielen smotanu, ale aj misu a metličky, ktorými budeme šľahať. Polevu pripravíme tak, že čokoládu nalámeme na menšie kúsky, zalejeme smotanou na šľahanie a dáme na pár sekúnd do mikrovlnnej rúry. Dobre premiešame a znovu dáme na chvíľku zohriať. Musí byť úplne roztopená.

 

Odporúčame prečítať: Recept na svieži pudingovo-tvarohový koláč s malinami

5. Upečené profiterolky môžeme plniť dvomi spôsobmi. Buď si len narežeme kúsok cesta a plnku budeme vtláčať cukrárskym vreckom alebo si ich rozrežeme úplne. Ja som zvolila druhú možnosť, profiterolky som rozrezala nožom na pečivo a lyžičkou som ich naplnila šľahačkovým krémom. Potom som inou lyžicou opatrne poliala vrchnú časť a takto pripravené som ich dala zachladiť.

 

Odporúčame prečítať: Recept na zdravé palacinky z ovsených vločiek a bez cukru

Lahodné francúzke profiterolky máme hotové! Aj keď bola príprava trochu náročnejšia, jemná chuť tohto dezertu vám to všetko vynahradí. Už len uvariť kávičku a relax môže začať.

 

Prajem vám dobrú chuť!

Zdroj foto: Barbora Vizváryová

Čo čítajú ostatní na KAMzaKRÁSOU.sk

17 komentárov

, ak chcete vložiť komentár. V prípade, že nemáte ešte konto na KAMzaKRÁSOU.sk, môžete si ho zdarma vytvoriť.



21.08.17 12:00 | Simona Záhumenská | karma: 86
Vyzerajú famózne, určite vyskúšam :-)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


22.08.17 11:51 | Simona Záhumenská | karma: 86
S maminou sme dnes vyskúšali upiecť profiterolky. Práve sme ich naplnili a dali stuhnúť. Musím sa priznať, že sme neodolali a dali sme si aj po jednej ešte nestuhnutej :-) Sú skvelé :-)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


21.08.17 12:31 | Monika Červinková | karma: 94
Vyskúšam :) možno bez čokolády ale spravím ich :)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


21.08.17 13:07 | Soňa Kelemenová | karma: 97
rýchle a výborné profiterorky sú v Lidli..... síce nie domáce, ale rýchle a výborné...

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


21.08.17 15:14 | Lucia Valková | karma: 70
Vyzerajú mňam ale neviem či by som sa do toho pustila.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


21.08.17 19:55 | maria | karma: neurčená
mnam mnam skusim to urobit este sm odpalovane cesto nerobila

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


21.08.17 22:13 | Erika Špacírová | karma: 92
robievame ich :)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


22.08.17 21:36 | Milka Damašková | karma: 69
Také malé akurátne:) pri najbližšej príležitosti vyskúšam upiecť:)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


24.08.17 15:20 | Mária Frnová | karma: neurčená
vyzerajú lákavo

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


26.08.17 11:13 | Darina Božiková | karma: 82
my robíme z odpaľovaného cesta venčeky a veterníky a keď ich naplníme takouto plnkou a polejeme čokoládou,je to taká istá famózna chuť.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


29.08.17 20:04 | Žofia Mažáriová | karma: 75
Joj, dala by som si!

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


03.09.17 13:54 | Juliana Šurkovská | karma: neurčená
vyzerajú lákavo, len sa do nich zahryznúť:)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


03.09.17 16:19 | monika potheova | karma: neurčená
vyzeraju dobre :)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


27.10.17 23:35 | Jana Komadová | karma: 93
Také mini veterníčky robievam

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


09.11.17 13:49 | Soňa Horáčková | karma: 83
tie vyzerajú báječne, už len sa dať do pečenia

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


16.12.17 12:36 | Soňa Krátka | karma: 72
a urobím ich teraz na Vianoce, rozhodnuté, odpisujem

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


16.12.17 16:21 | Ingrid Šimoniková | karma: 64
fíha podobne veterníkom ale vyzeraju ozaj božsky

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus




Najčítanejšie na KAMzaKRÁSOU.sk

Ako sa prejavuje predávkovanie kávou? Telo ti dáva jasné signály

04.01.2018 LIFESTYLE
Ako sa prejavuje predávkovanie kávou? Telo ti dáva jasné signály

Mnohí z nás nedajú na rannú kávičku dopustiť. V súčastnosti sa však kávičkárstvo pomerne rozrástlo a často len pri rannom voňavom potešení nezostávame.   Ďalšie dve kávičky si dávame v práci...

Zdravé palacinky z 3 ingrediencií: Iné už pripravovať nebudeš!

08.01.2018 GASTRONÓMIA
Zdravé palacinky z 3 ingrediencií: Iné už pripravovať nebudeš!

Mnohí z nás vedú v súčasnosti zdravší životný štýl oproti tomu, ako to bývalo v minulosti. Aj recepty sa  zmenili a inak tomu nie je ani pri palacinkách...

Otlaky na nohách: Neuveríš, ale s týmto ich vyliečiš veľmi rýchlo!

02.01.2018 LIFESTYLE
Otlaky na nohách: Neuveríš, ale s týmto ich vyliečiš veľmi rýchlo!

Blíži sa k nám plesová sezóna, preto začíname oprašovať slávnostné róby, a samozrejme, lodičky, respektíve noblesnejšie topánky na podpätku...

Mamografia: Pomocník alebo vrah? Toto musíš vedieť!

12.01.2018 LIFESTYLE
Mamografia: Pomocník alebo vrah? Toto musíš vedieť!

Rakovina prsníka je ročne diagnostikovaná u viac ako 3 000 Sloveniek. Väčšina žien podcení preventívne vyšetrenie, ktoré dokáže včas odhaliť chorobu. Posledné roky, našťastie...

Nepríjemné pálenie záhy alias reflux: Takto ju porazíš raz dva!

06.01.2018 LIFESTYLE
Nepríjemné pálenie záhy alias reflux: Takto ju porazíš raz dva!

Tak, ako každý zdravotný problém, aj pálenie záhy spôsobuje nesprávne stravovanie a nesprávne fungovanie nášho organizmu.   Pálenie záhy, alebo ľudovo, kyselina, či odborne reflux...

Šokujúce! Časté používanie alobalu škodí nášmu zdraviu!

25.12.2017 LIFESTYLE
Šokujúce! Časté používanie alobalu škodí nášmu zdraviu!

Alobal, alebo inak povedané, hliníková fólia, patrí medzi bežné súčasti každej kuchyne. Využívame ho pri varení, pečení, skladovaní potravín alebo grilovaní...

Horoskop na rok 2018: Aké znamenie bude mať najlepší rok v živote?

28.12.2017 HOROSKOPY
Horoskop na rok 2018: Aké znamenie bude mať najlepší rok v živote?

Horoskop na rok 2018 prináša skoro pre všetky znamenia pozitívne zmeny. Novinky sa budú týkať najmä vnútorného stavu mysle...

Údeniny: Sú naozaj škodlivé pre naše zdravie?

25.12.2017 LIFESTYLE
Údeniny: Sú naozaj škodlivé pre naše zdravie?

Vianoce sú sviatky mieru a pokoja. Je to čas, kedy si konečne môžeme vydýchnuť, sadnúť si s rodinou k televízii a pozrieť si v nej obľúbené filmy, ktoré sme videli už aspoň dvadsaťkrát...

Originálna na Silvestra: Pošli známym najlepšie novoročné vinše!

29.12.2017 LIFESTYLE
Originálna na Silvestra: Pošli známym najlepšie novoročné vinše!

Počas vianočných sviatkov sme si  priania a vinše potrénovali, a na Silvestra to zvládneme ľavou zadnou.   V prípade, že naozaj neviete, čo do SMS, e-mailu či správy napísať svojim kamáratom a blízk...

Už viac nevyhadzuj škrupiny z vajec! Pozri, ako ti pomôžu.

26.12.2017 LIFESTYLE
Už viac nevyhadzuj škrupiny z vajec! Pozri, ako ti pomôžu.

Brušká už máme všetci preplnené vianočným šalátom a teraz si pekne hovieme na gauči, či absolvujeme „povinnú“ jazdu rodinných návštev. Avšak...

Deravé silonky nepatria do koša. Takto ich ešte zužitkuješ!

03.01.2018 LIFESTYLE
Deravé silonky nepatria do koša. Takto ich ešte zužitkuješ!

Dámske silonové pančuchy – kúsok, ktorého význam chápeme len my ženy. Sú tenké, avšak sú moderné a zahaľujú našu kožu. Navyše, sú peknou ozdobou, a to hlavne prípade, že majú na sebe nejaké vzory...

Šokujúce! Nový šialený a nebezpečný trend - raw voda!

07.01.2018 LIFESTYLE
Šokujúce! Nový šialený a nebezpečný trend - raw voda!

V Amerike sa rozrastá nový ošiaľ s názvom raw voda. Zástancovia raw vody veria, že pitná voda z vodovodov je nezdravá. Namiesto toho kupujú vody, ktorým prischla nálepka „surová voda"...

Ako rozoznať zdravé ovocie a zeleninu od chemicky ošetreného? Takto!

20.12.2017 LIFESTYLE
Ako rozoznať zdravé ovocie a zeleninu od chemicky ošetreného? Takto!

Nakupujeme ich takmer každý deň. V obchodoch sa pod nimi prehýbajú pulty, no niekedy je naozaj ťažké rozoznať ovocie a zeleninu, ktorá je, a ktorá nie je chemický ošetrená. Za predpokladu...

Glutaman sodný: Prečo dať ruky preč od tohto jedu?

01.01.2018 LIFESTYLE
Glutaman sodný: Prečo dať ruky preč od tohto jedu?

MSG (monosodium glutamate), E621, či rastlinný alebo bielkovinový hydrolyzát. Pod všetkými týmito názvami sa skrýva starý známy glutaman sodný. Hovorí sa...

Prehnane slané jedlá, o ktorých si ani netušila: Čipsy to nie sú!

09.01.2018 LIFESTYLE
Prehnane slané jedlá, o ktorých si ani netušila: Čipsy to nie sú!

Každý lekár vám povie, že so slanými jedlami by ste mali byť kamárati len sporadicky. A čipsy, soletky či príliš slané údeniny, to sú všetko potraviny...

Ako prať vankúše v práčke? Čistotu a sviežosť získaš jedine takto!

19.12.2017 LIFESTYLE
Ako prať vankúše v práčke? Čistotu a sviežosť získaš jedine takto!

Postupom času všetko stráca svoj pôvodný tvar alebo farbu. A rovnako to platí aj v prípade vankúšov, ktoré nám robia oporu každú noc. Pot...

.

Aktuálne súťaže


INSTAGRAM

    TÝŽDENNÝ HOROSKOP KRÁSY


    ODPORÚČANÉ ČLÁNKY


    ZDRAVÉ RECEPTY


    ODPORÚČANÉ SLUŽBY

    Salon De Luxe, Bratislava

    Salon De Luxe
    Bratislava

    YOGA MAYA, Ivanka pri Dunaji

    YOGA MAYA
    Ivanka pri Dunaji


    Fandite nám

    TOPlist 1s