Registrácia Prihlásenie

Recept na jahodový džem: Keď ho ochutnáš, iný už pripravovať nebudeš!


Leto začína vtedy, keď sa v obchodoch alebo na trhoch začnú objavovať jahody. Naozaj, nie je nič lepšie, ako vychutnať si tie sladké červené plody po dlhej zime. Dokonca si ich môžeme nazbierať aj sami na samozberných miestach. Ozaj, boli ste si ich už nazbierať?

Ak ste sa ich už prejedli, využili ste ich v každom zákusku, pridávali ste si ich do raňajok a myslíte, že pre túto sezónu to už možno aj stačí, tak je načase spraviť si z nich džem. Je to najlepší spôsob, ako si ich vychutnávať počas celého roka.

Jahodový džem je chutný akokoľvek – či už na chlebíku, v zákusku, v jogurte,... Ale základom je fakt, že jahody sú prospešné pre náš organizmus. Sú preplnené vitamínmi (vitamín C a K) a minerálmi (mangán, draslík, horčík). Sú nízkokalorické (šálka jahôd obsahuje len 49 kalórií) a sú bohaté na vlákninu a antioxidanty. Tak ako si pripraviť ten najlepší džem bez želírovacieho cukru?

Vyskúšaj: Jahodová sezóna je tu! Prinášame recept na výborný jahodový likér

jahodový džem

Zdroj: Shutterstock®

Na neodolateľný jahodový džem budete potrebovať:

  • 4 kg čerstvých jahôd
  • 2 kg kryštálového cukru
  • 2 lyžičky kyseliny citrónovej (alebo citrónovej šťavy)

V prvom rade jahody očistíme, preberieme (tie nahnité sa do džemu nepridávajú) a dôkladne ich umyjeme. Ak ste si kúpili alebo nazbierali sladké jahody, tak môžete pridať menej cukru a naopak, ak sú vaše jahody kyslejšie, tak cukrom šetriť nemusíte. Záleží len na tom, aké sú vaše chute.

Umyté jahody začneme vrstviť v nádobe a to tak, že najprv pridáme vrstvu jahôd a zasypeme cukrom, následne pridáme ďalšiu vrstvu jahôd a cukru a pokračujeme dovtedy, kým nepridáme poslednú vrstvu. Takto navrstvené jahody s cukrom zakryjeme a necháme cez noc odležať v komore alebo pivnici (nie v chladničke).

Nasledujúci deň začneme s varením džemu. Jahody preložíme na oheň a na malom plameni necháme pomaly zahrievať. Ak máte radšej hladký džem, tak jahody môžete rozmixovať. Ak chcete svoje zákusky či raňajky ozvláštniť, tak v džeme ponechajte väčšie kúsky ovocia – v takomto prípade stačí len miešať. Do zmesi následne pridajte kyselinu citrónovú alebo citrónovú šťavu a miešajte dovtedy, kým vám nezačne hustnúť. Ešte horúci džem naložíme do čistých zaváraninových pohárov, uzavrieme a sterilizujeme 10 minút. Následne pripravený džem už len postavte dnom hore, nechajte vychladnúť a vychutnávajte si.

Odporúčame: Recept na čokoládový hummus - chutný a zdravý dezert za 5 minút


Návrat hore
Autor článku

13 komentárov

Ľubica Šťastná 18.06.18 08:57

ĽŠ
karma
114.00

Jeden z najlepších džemov vôbec.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 18.06.18 12:10

MC
karma
116.00

Podobný recept používam, džem je výborný.

  • 0
Odpovedať

Lenka Piovarčiová 18.06.18 12:39

LP
karma
70.00

aj ja robim takyto recept, už mám tento rok hotove

  • 0
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 18.06.18 12:58

HZŠ
karma
100.00

Ja sa už teším zo svojho džemíku. je výborný.

  • 0
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 18.06.18 22:11

karma
81.00

jednoduchý a skvelý recept jahodový džem je najlepší

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 18.06.18 23:01

karma
119.00

Milujem jahody a džem z nich je super.Vianočka posypaná mandľovými lupienkami a na nej jahodový džem...mňááám.

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 19.06.18 11:00

MR
karma
91.00

jahody radšej čerstvé, ale ani takým domácim džemom nepohrdnem..

  • 0
Odpovedať

Ľudka Uličná 21.06.18 18:41

ĽU
karma
100.00

vyzera dobrý džem

  • 0
Odpovedať

Daniela Revayová 22.06.18 12:20

DR
karma
104.00

Jahodovy dzem u nas mizne asi najrychlejsie :-) zasoby uz mame urobene :-)

  • 0
Odpovedať

Marta Mihoková 22.06.18 15:13

MM
karma
106.00

jahodový džem je výborný používam ho aj do koláčov

  • 0
Odpovedať

Lenka Geršiová 22.06.18 19:00

LG
karma
-1.00

Taký recept používam a je fakt výborný.

  • 0
Odpovedať

Peter Gavlas 27.06.18 23:54

PG
karma
92.00

Sami si doma vyrábame a je skvelý, ale rád vyskúšam aj tento, lebo jahodového džemu nikdy nie je dosť :)

  • 0
Odpovedať

Jana Džavanová 06.08.18 20:15

JD
karma
105.00

jahodovy dzemik robim pravidelne, tento rok je uz navareny a teim sa na neho pocas studenych zimnych dnoch, kedy si navarim kakao a natriem na vianocku, pripomenie mi to detske casy a je to pochutka. raz som skusala recept, kedy sa dzem varil tri dni po sebe na nejaky cas a na to sa dal schladit do chladnicky, bol to ten naj recept, avsak neviem sa k nemu viac dopracovat. jahody su top.

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Používaš v kuchyni ryžový olej aj ty? Pozri sa na jeho plusy a mínusy!
Zdravie

Používaš v kuchyni ryžový olej aj ty? Pozri sa na jeho plusy a mínusy!

  • 114
  • 1
  • 05.08.2019
Vieš, čo znamená diera v melóne? Nenechaj sa nachytať!
Zdravie

Vieš, čo znamená diera v melóne? Nenechaj sa nachytať!

  • 113
  • 3
  • 10.08.2019
Gazdinky, pozor! Viete, čo v domácnosti čistiť každý deň?
Domácnosť

Gazdinky, pozor! Viete, čo v domácnosti čistiť každý deň?

  • 34
  • 4
  • 17.08.2019
TOPlist