Recept na lekvár z muchovníka: Dostane ťa svojou chuťou!

Recept na lekvár z muchovníka: Dostane ťa svojou chuťou!

Poznáte muchovník? Ak nie, ide o rastlinu s plodmi, známymi tiež ako kanadská čučoriedka. Sú plné vitamínov, antokyánov,  vápnika, železa a horčíka a keďže muchovník dozrieva práve v tomto období – druhá polovica júna, prinášame vám skvelý tip, ako ho môžete spracovať a využívať počas celého roka. Recept na lekvár z muchovníka bude odteraz vo vašej domácnosti silnou konkurenciou tomu klasickému – slivkovému. Tak čo, vyskúšate?

Čo to ten muchovník vlastne je?

Keďže muchovník (Amelanchier) nie je v našich končinách príliš známy, skôr, než sa vrhneme na varenie vynikajúceho a zdravého lekváru, prizrime sa bližšie týmto plodom! Muchovník ako krík sa zvykne pestovať  za účelom živého plotu – navyše jedlého. Tento krík je veľmi nenáročný, páči sa mu takmer všade a za každých okolností. Či už sa rozhodnete využiť plody na priamu konzumáciu alebo si ich vysušíte či zamrazíte, pripravíte z nich čaj (z listov), džem, sirup, kompót, víno, mušt, destilát, želé, ako aj lekvár, na ktorý vám dnes prezradíme skvelý a jednoduchý recept, muchovník vám bude blahodarne pôsobiť na tráviaci systém v každej forme. Výborne takisto posilní imunitu, bude prevenciou proti žalúdočným ťažkostiam a detoxikuje telo, pravdaže, pri pravidelnej konzumácii.

Prečítaj si: Recept na marhuľový džem: Skús netradičné variácie, ktoré ťa dostanú!

plody muchovníka

Zdroj: Shutterstock®

Na prípravu lekváru z muchovníka budete potrebovať:

  • 2 kg čerstvých plodov muchovníka
  • ½ kg trstinového cukru (alebo medu)
  • 2 citróny
  • 1 dcl likéru (ideálne feniklového, ale môže byť aj iný bylinný)
  • 2 ČL mletej škorice
  • 1 ČL vanilky
recepty z muchovníka

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy lekváru z muchovníka je nasledujúci:

Plody z muchovníka, ktoré, mimochodom, vôbec nemusíte umývať, vložte do hrnca a popučte. Pridajte šťavu z dvoch citrónov, cukor (alebo med), škoricu a nechajte odstáť približne sedem hodín. Po uplynutí siedmich hodín priveďte zmes k varu, pridajte vanilku a na miernom ohni varte asi 45 minút. Ešte horúci lekvár poriadne rozmixujte, pridajte likér a naplňte čisté fľašky.

Posledný krok už dobre poznáte – fľašky s lekvárom otočte hore dnom a takto nechajte, až kým nevychladnú. TIP: Lekvár si pokojne pripravte len z polovičnej dávky.

Zaujme ťa: Poznáš exotický tamarind? Pozri, aké má účinky a ako sa konzumuje!

krík muchovníka

Zdroj: Shutterstock®

Tieto fakty o muchovníku vás zaujmú:

  • Chuťou sú jeho plody podobné čučoriedke, avšak sú ešte o čosi sladšie.
  • Keďže plody muchovníka nájdete len v máloktorom obchode či trhu (dovolíme si tvrdiť, že skôr v žiadnom), neváhajte, zájdite do najbližšieho záhradkárstva a vypestujte si tento vzácny a nenáročný krík samy.
  • Ker sa dožíva až neuveriteľných 70 rokov, pričom rodiť začína približne na druhý až tretí rok.
  • Muchovník je krásny napohľad dokonca aj v zime.
  • Na Slovensku sú najznámejšími odrodami muchovníka Thiessen, Prince William a Altaglow.
  • Plodmi muchovníka môžete nahradiť hrozienka pri pečení koláčov.
  • Pozor – konzumácia nezrelých plodov vám môže nepríjemne potrápiť črevá aj žalúdok. Že sú zrelé, spoznáte podľa typickej tmavomodrej farby.
- Anketa

POZNÁTE MUCHOVNÍK?

Odpovedalo 320 ľudí  

Áno, pestujem ho
93%
Áno, ale len z počutia
3%
Nie, je to pre mňa novinka
3%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Ľubica Šťastná 28.06.18 07:12

ĽŠ
karma
100.00

Takýto lekvár som ešte nemala možnosť ani ochutnať, nieto ešte robiť, no veľmi rada by som to zmenila.

  • 1
Odpovedať

Marta Bujdošová 28.06.18 09:34

MB
karma
98.00

Ja som este o n om nepocula a ani o lekvare, ale urcite by som ho ochutnala.

  • 1
Odpovedať

Darina Božiková 28.06.18 14:08

DB
karma
114.00

muchovník nepoznám a prekvapilo ma,že plody netreba umývať. nebývajú prachové,alebo oblozené od hmyzu?

  • 0
Odpovedať

Ivana Riljaková 28.06.18 18:24

karma
100.00

Tento tip pochádza od jednej zo skúsených pestovateliek muchovníka, avšak zrejme vychádzala z predpokladu, že ide o plody kríkov, ktoré nie sú v bezprostrednej blízkosti prašných miest a tiež z predpokladu, že sa na plodoch nevyskytuje žiadny hmyz. Ak si nie ste istá, samozrejme, radšej plody pred prípravou lekváru premyte.

  • 1
Odpovedať

Alžbeta Stanková 08.09.18 08:43

AS
karma
108.00

žiaľ hmyz a červíky sú skoro všade už v plodoch- minule u nás bolo plno červíkov v černiciach-ani sme to nezjedli

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 28.06.18 20:16

DB
karma
117.00

zaujímavý názov, ešte som o tom nepočula, všeličo sa veru dozviem :-)

  • 1
Odpovedať

Ľudka Uličná 05.07.18 16:21

ĽU
karma
100.00

zaujímavý recept

  • 1
Odpovedať

Marianna Rajniaková 18.07.18 12:23

MR
karma
109.00

určite chutí fajn

  • 1
Odpovedať

Peter Gavlas 01.09.18 23:18

PG
karma
93.00

O muchovníku počujem prvýkrát, ale dal by som si povedať.

  • 1
Odpovedať

Marta Kendrová 07.09.18 09:49

MK
karma
100.00

Ja ho mám v záhrade, doteraz som si myslela, že je to odroda čučoriedky:)

  • 1
Odpovedať

Alžbeta Stanková 08.09.18 08:40

AS
karma
108.00

rada by som mala tento ker v mojej záhrade, určite pozisťujem, kde by som ho kúpila

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní