Recept na minestrone: Chutná polievka, ktorá zasýti a pohladí dušu

Recept na minestrone: Chutná polievka, ktorá zasýti a pohladí dušu

Talianska polievka, ktorá sa preslávila po celom svete! Minestrone je pravidelnou a obľúbenou súčasťou jedálnička mnohých ľudí, a to aj na Slovensku. Recept na polievku minestrone však nie je len jeden a môžete ho obmieňať podľa toho, čo doma nájdete v chladničke, alebo podľa toho, akú zeleninku máte práve vo vašej záhradke.

Najlepšia je, ak sa pripravuje z čerstvých a sezónnych surovín, vtedy chutí naozaj znamenite. Dôležité je, aby bola minestrone dostatočne hustá. Minestrone totiž znamená v preklade niečo ako „veľká polievka" a Taliani ju konzumujú ako hlavné jedlo na večeru. Zaujímavosťou je, že si ju naservírujú v ten najhorúcejší deň, pretože veria, že ich to ochladí.

Vyskúšaj aj: Jednoducho, rýchlo a chutne: 5 fantastických dresingov na šaláty

Ešte ste nikdy Minestrone neskúsili, alebo stále hľadáte ten pravý recept? Ponúkame vám jeden rýchly, jednoduchý a najmä osvedčený postup.

Ingrediencie na Minestrone

Zdroj: Shutterstock®

Čo budete potrebovať?

Pravá minestrone obsahuje veľa čerstvej zeleniny, ale aj slaninku, ktorá dodá polievke tú správnu chuť. Ak ste však vegetariáni, alebo proste len mäsko neobľubujete, slaninu pokojne vynechajte. Polievke to na chuti neuberie. Keďže nie je vždy sezóna na čerstvú zeleninku, v zime môžete všetky prísady nahradiť aj mrazenými či zaváranými alternatívami.

Na minestrone budeme potrebovať:

  • olivový olej a trochu masla
  • 50 g oravskej alebo anglickej slaninky
  • 2 stonky celeru
  • 3 mrkvy
  • 1 väčší zemiak (nemusí byť)
  • 100 g zelených fazuliek
  • 100 g cukety
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g paradajok (normálnych, cherry alebo v konzerve)
  • 100 g paradajkového pretlaku
  • 1 konzerva hnedých fazulí (red kidney beans) alebo dve hrste fazule (namočenej deň vopred)
  • za hrsť cestovín podľa obľuby
  • zväzok bazalky (alebo 2 lyžičky sušenej bazalky)
  • 1,5 l zeleninového vývaru (alebo vodu a pol kocky zeleninového bujónu)
  • parmezán na posypanie

Bude ťa zaujímať: Štrikovanie je IN. Toto ťa dostane, rovno do obchodu!

polievka minestrone

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy minestrone

  1. Najprv si všetku zeleninku nakrájame na malé kúsky, alebo tak, ako to máte radi. Cuketu nekrájajte úplne nadrobno, skôr na menšie kocky, aby sa úplne nerozvarila. Cibuľku, cesnak a slaninku si nakrájame nadrobno.
  2. Na troške oleja a masla speníme cibuľku a cesnak, potom pridáme slaninku a opekáme, kým nebude rozvoniavať celý byt. V prípade, že ste vegetariáni, alebo len slaninku nemusíte, minestrone je vynikajúca aj keď tento krok vynecháte a na cibuľku dáte rovno zeleninu.
  3. Na opečenú slaninku dáme najprv zeleninku, ktorá je tvrdšia a potrebuje viac času na prípravu. Pridáme teda mrkvu, zeler a zemiak, ak ste sa rozhodli ich do receptu pridať. Opekáme niekoľko minút.
  4. Potom pridáme postupne zelené fazuľky, paradajky a cuketu. Všetko spolu restujeme na miernom ohni. Potom zmes prikryjeme a necháme dusiť asi 10-15 minút, občas však premiešame, ak je to nutné, pridajte aj vodu, no zelenina by mala pustiť šťavu a dusiť sa v nej.
  5. Teraz prichádza rad na vývar a paradajkový pretlak. V prípade, že ste použili namiesto čerstvých paradajok konzervu, pretlak pridajte len symbolicky. Osolíme a okoreníme podľa chuti, pridáme aj bazalku a fazule z konzervy a privedieme k varu.
  6. Bublajúcu polievočku varíme asi 30 minút pod pokrievkou.
  7. Po pol hodinke pridáme vybranú cestovinu a varíme do zmäknutia asi 10 minút alebo podľa návodu na obale.
  8. Polievku naberáme do misiek a podávame posypanú nastrúhaným parmezánom.

Želáme vám dobrú chuť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

13 komentárov

Zdena Paňková 29.11.17 08:06

ZP
karma
100.00

Až mi slinka vybehla, v tomto nevľúdnom počasí by som si veru aj dala jednu porciu :). Poznám túto polievočku a naozaj pri jej príprave sa medze nekladú, je možné použiť všetky obľúbené ingrediencie a výsledok je famózny a majú ju radi všetci...

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 29.11.17 13:44

MD
karma
132.00

Už na prvý pohľad sýta a výživná polievka. Také ja neodmietam :)

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 29.11.17 13:55

MF
karma
-1.00

milujem polievky... jeseň a zima sú ideálny čas na takéto husté horúce polievočky

  • 0
Odpovedať

Marcel Maňák 29.11.17 23:46

MM
karma
-1.00

Polievky zbožňujem, len tejto som akosi stále neprišiel na chuť.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 11.12.17 15:19

SK
karma
114.00

dala by som si

  • 0
Odpovedať

Ľuba Reháková 12.12.17 19:31

ĽR
karma
-1.00

Bez tej slaniny určite mňamka :))

  • 0
Odpovedať

Vlasta Tóthová 18.12.17 20:55

VT
karma
-1.00

Vyzerá to veľmi dobre.
A celkom sýto. To by som už druhé ani nevládala :P

  • 0
Odpovedať

Anna Bútorová 08.01.18 10:18

AB
karma
100.00

som polievkový typ, aj táto patrí k mojim obľúbeným

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 21.06.18 18:23

JK
karma
100.00

Máme radi varievam občas

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 21.08.18 08:22

AS
karma
108.00

ja zvyknem pridať aj cícer a konzumujeme bez cestovín- je to diétnejšie

  • 0
Odpovedať

Matej Varga 25.12.19 17:15

MV
karma
108.00

Výborná polievka

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 17:00

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 17:00

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní