Recept na púpavový med: Takto si ho pripravíš rýchlo a jednoducho!

Recept na púpavový med: Takto si ho pripravíš rýchlo a jednoducho!

Apríl sa nám pomaly končí, to však neznamená, že už nie je správny čas na nazbieranie si púpav. Pýtate sa, na čo by vám doma boli púpavy? No predsa na výrobu sladkého a veľmi cenného medu. Púpavový med je nesmierne nedocenený a pritom má toľko pozitív. Detoxikácia pečene, čistenie krvi, poriadna dávka železa. A to sme ich stále vymenovali len pár.

Pre niekoho sú púpavy burinou, no táto milá rastlinka je plná vitamínov A, B, C a D, minerálov, železa, draslíka a zinku. V kuchyni je púpava používaná rovnako v hojnom množstve. Napríklad vegetariáni jej listy používajú v šalátoch, sendvičoch či čajoch. Jej korene sa používajú v niektorých náhradách kávy. Kvety sa používajú na výrobu vína, medu a sirupu. A my si dnes jeden púpavový med spoločne pripravíme.

Odporúčame: Raňajky deluxe: Recept na avokádové košíčky s vajíčkom

med z púpavy

Zdroj: Shutterstock®

Na prípravu potrebujeme:

  • 400 ks kvetov púpavy
  • 2 ks citrón
  • 1,5 kg kryštálového cukru
  • 1,5 l vody
med z kvetov púpavy

Zdroj: Shutterstock®

Na dávku medu potrebujeme 400 ks púpav a najlepšie takých, ktoré nemusíme umývať. To znamená, že sa nenachádzajú v znečistených oblastiach. Príprava sa možno zdá náročná, no verte nám, zbieranie púpav na slnečnej lúke dokáže pôsobiť ako hotový balzam na dušu. Kvety následne poodtŕhame od stoniek, a poumývané citróny nakrájame na tenké plátky. Takto pripravené kvety a plátky citróna dáme do 1,5 litra vody a necháme zovrieť. Pozor, po zovretí ich nechávame ešte 24 hodín odstáť, takže si na prípravu medíku rezervujte aspoň 2 dni.

Zmes kvetov a citróna precedíme cez gázu, poriadne vytlačíme všetku tekutinu a ak sme si istí, že sme zo zmesi dostali všetko, pridáme do hrnca s tekutinou 1,5 kg kryštálového cukru. Niektorí ľudia pridávajú údajne aj hnedý cukor či miešajú kvety s plátkami pomaranča, no nám sa osvedčil tento recept. Následne med varíme hodinu a pol na miernom ohni a dávame pozor, aby síce neustále vrel, no nesmie nám samozrejme vykypieť.

Takto pripravený med ponaberáme do pohárov, ktoré musia byť čisté a vyhriate. Poriadne ich pozatvárame a postavíme na bezpečné miesto hore dnom tak, aby nám ho nezjedli hladoši skôr, ako bude hotový. :-) Med musí byť totiž poriadne hustý. Jeho sladkú chuť si po výrobe môžete vychutnávať na čerstvom chlebíku, prípadne jeho liečivé vlastnosti využiť pri nádche či chrípke. Uvidíte, že sa stane vaším najlepším priateľom!

Bude sa ti páčiť: Recept na nízkosacharidový chlieb: Poznáš oopsies?

ako sa vyrába med

Zdroj: Shutterstock®

- Anketa

JEDLI STE UŽ MED Z PÚPAV?

Odpovedalo 97 ľudí  

Áno
88%
Nie
12%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

12 komentárov

Marie Gutmannová 29.04.18 08:20

MG
karma
104.00

Presne tento medík som nedávno pripravovala a ozaj je super, lahôdka pre mlsné jazýčky, ale aj liek.

  • 1
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 29.04.18 15:15

PV
karma
113.00

Ešte som tento púpavový med nejedla .. Ale keby mi ho niekto spravil ,určite by som chcela ochutnať . ;-)

  • 1
Odpovedať

Ivana Riljaková 29.04.18 16:43

karma
100.00

Už sa varí. ;-)

  • 1
Odpovedať

Michaela Recht 29.04.18 18:36

karma
109.00

Jeeeej, to sa teším, že som ťa tak rýchlo namotivovala :) Potom poprosíme hlásenie, že ako vyšiel a či si nenašla náhodou nejaký tip alebo fintu, ako ho ešte vylepšiť! :)

  • 1
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 29.04.18 17:02

HZŠ
karma
102.00

Púpavový med som varila, keď boli moje deti malé a boli častejšie choré. Zaberalo to. Už ho veľmi nepotrebujeme, tak som s tým prestala.

  • 1
Odpovedať

Michaela Recht 29.04.18 18:37

karma
109.00

Medíku nie je nikdy dosť. Moja maminka s ockom mi pravidelne pripomínajú, aby som si dala každý deň lyžicu medu, nemusí byť ani púpavový. Je to ako balzam pre telo a imunitu. :)

  • 2
Odpovedať

Elena Švachová 29.04.18 21:12

karma
109.00

Púpavový medík varím každý rok.Mám presne tento recept,len ešte pridávam k citrónom aj 2 pomaranče.Je suprovo dobrý.Obyčajne varievam z dvoch dávok :-)

  • 1
Odpovedať

Milka Damašková 01.05.18 16:49

MD
karma
132.00

Sme rodina alergikov - tiež aj na púpavu- tak výrobu tohto medu musíme oželieť. Celkovo si teraz dávame na med pozor a kupujeme len horský. Je mi to trochu aj ľúto, pretože med považujem za výborný liek. No po tej reakcii, čo som z medu mala, už neriskujem..

  • 1
Odpovedať

Tomáš Holubík 02.05.18 10:38

TH
karma
-1.00

zaujímavý recept, určite motivujúci a vyskúšania hodný :-)

  • 1
Odpovedať

Marianna Rajniaková 03.06.18 10:40

MR
karma
109.00

pekne nafotený a podrobný recept, také obľubujem..

  • 0
Odpovedať

Ľudka Uličná 11.06.18 16:57

ĽU
karma
100.00

zaujímavy recept

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 19.01.20 12:16

KS
karma
133.00

Mám rada púpavový medík, aj ho robím, ale takto som ho ešte nerobila, takže určite vyskúšam, keď nám vykvitnú prvé púpavy :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní