Recept na slivkový koláč s mrveničkou: Ako od babičky!

Recept na slivkový koláč s mrveničkou: Ako od babičky!

Hoci žijeme v dobe muffinov, cupcakov, brownies a cheescakov, predsa len každému z nás zapiští srdce, keď sa povie maková štrúdľa, oškvarkový pagáč alebo slivkový koláč s mrveničkou, je tak? Sú to dobroty, na ktorých sme vyrastali, vždy s láskou a poctivo pripravené rukami našich mám a babičiek, preto je v nich zároveň veľký kus nostalgie. Preto, ak ste aj vy dostali chuť na niečo klasické a tradičné, dnes vás potešíme. Recept na slivkový koláč s mrveničkou, ten najtradičnejší, najpoctivejší, najchutnejší, aj bez prívlastkov raw, bezlaktózový či bezlepkový, jednoducho musíte vyskúšať.

Slivkový koláč s mrveničkou alebo, ak chcete, s posýpkou či drobenkou, síce nepatrí do zoznamu dezertov v redukčnej diéte, ale dopriať si ho raz za čas nie je žiadny hriech, práve naopak – dobre a poctivo upečený je doslova gastrozážitkom. A hoci v poslednej dobe býva tento tradičný koláč vytláčaný novodobými dezertami, ktoré na fotkách foodblogerov predsa len žiaria o čosi viac, než táto klasika našich starých mám, doprajte mu svojich päť minút slávy aj u vás doma a pripravte si ho podľa toho najtradičnejšieho a osvedčeného receptu! Navyše si vystačíte aj bez váhy, pretože ide o obľúbený hrnčekový recept (odporúčame použiť hrnček s objemom 250 ml). Nech sa páči, tu je.

Pozri aj: Recept na bábovku trochu inak: Takto jej dodáš sviežosť!

slivkový koláč s drobenkou

Zdroj: Shutterstock®

Na prípravu slivkového koláča s mrveničkou budete potrebovať:

  • 3 hrnčeky sliviek (pokrájaných nadrobno alebo na polky)
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 2 vajíčka
  • 1 hrnček práškového cukru
  • 1 hrnček vlažného mlieka
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • ½ hrnčeka roztopeného masla
  • Na posýpku: hrubá múka, maslo, kryštálový cukor
koláč s drobenkou

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

Múku s práškom do pečiva, vajcia, práškový cukor, mlieko a vychladené roztopené maslo spolu dôkladne premiešame. Zmes vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, navrch poukladáme slivky a posypeme mrveničkou (rozmrvíte ju prstami). Tú si pripravíte zmiešaním 4 PL hrubej múky, 5 PL kryštálového cukru a 100 g studeného masla (ideálne z mrazničky).

Niektoré gazdinky majú osvedčenú prípravu posýpky v mixéri alebo v kuchynskom robote, niektoré ju vymiešavajú rukou, základ však je, aby maslo zostalo studené. Ak si pripravíte mrveničku vopred, do času, kým ňou posypete koláč, uskladnite ju v chladničke. Koláč pečte pri teplote 180 °C, približne pol hodinu. Dobrú chuť!

Zdroj - úvodná foto: flickr.com

Zaujme ťa: Recept na bublaninu bez cesta: Lahodná s akýmkoľvek ovocím!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Martina Zahoranová 05.09.18 19:18

MZ
karma
92.00

toto je úžasný koláčik a už som ho robila dva krát za posledný týždeň, chutí každému a teraz keď je sezóna sliviek ho určite ešte budem piecť

  • 2
Odpovedať

Mária Maxianová 05.09.18 19:31

MM
karma
100.00

tento klasický jesenný koláčik nemá chybu, ani nepoznám nikoho, kto ho nemá rád

  • 2
Odpovedať

Martina Putoráková 06.09.18 11:41

MP
karma
97.00

Uzasny kolac, ktory chuti snad kazdemu...:) jednoduchy a perfektny!!!

  • 2
Odpovedať

Jana Komadová 06.09.18 21:15

JK
karma
100.00

Je neskutočný robievam často už 32 rokov mam tento recept

  • 2
Odpovedať

Daniela Bieliková 06.09.18 21:33

DB
karma
117.00

slivkový koláč je môj najobľúbenejší, mňam

  • 1
Odpovedať

Alžbeta Stanková 07.09.18 19:40

AS
karma
108.00

tento koláč je lepší, ako hocijaká torta

  • 1
Odpovedať

Soňa Kozáková 08.09.18 16:00

SK
karma
92.00

Mnam :) urcite vyskusam

  • 1
Odpovedať

Ján Komada 23.11.18 16:54

JK
karma
103.00

mám ho rád mamina ho pečie často a skvelý

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní