Hoci žijeme v dobe muffinov, cupcakov, brownies a cheescakov, predsa len každému z nás zapiští srdce, keď sa povie maková štrúdľa, oškvarkový pagáč alebo slivkový koláč s mrveničkou, je tak? Sú to dobroty, na ktorých sme vyrastali, vždy s láskou a poctivo pripravené rukami našich mám a babičiek, preto je v nich zároveň veľký kus nostalgie. Preto, ak ste aj vy dostali chuť na niečo klasické a tradičné, dnes vás potešíme. Recept na slivkový koláč s mrveničkou, ten najtradičnejší, najpoctivejší, najchutnejší, aj bez prívlastkov raw, bezlaktózový či bezlepkový, jednoducho musíte vyskúšať.
Slivkový koláč s mrveničkou alebo, ak chcete, s posýpkou či drobenkou, síce nepatrí do zoznamu dezertov v redukčnej diéte, ale dopriať si ho raz za čas nie je žiadny hriech, práve naopak – dobre a poctivo upečený je doslova gastrozážitkom. A hoci v poslednej dobe býva tento tradičný koláč vytláčaný novodobými dezertami, ktoré na fotkách foodblogerov predsa len žiaria o čosi viac, než táto klasika našich starých mám, doprajte mu svojich päť minút slávy aj u vás doma a pripravte si ho podľa toho najtradičnejšieho a osvedčeného receptu! Navyše si vystačíte aj bez váhy, pretože ide o obľúbený hrnčekový recept (odporúčame použiť hrnček s objemom 250 ml). Nech sa páči, tu je.
Pozri aj: Recept na bábovku trochu inak: Takto jej dodáš sviežosť!
Na prípravu slivkového koláča s mrveničkou budete potrebovať:
- 3 hrnčeky sliviek (pokrájaných nadrobno alebo na polky)
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 2 vajíčka
- 1 hrnček práškového cukru
- 1 hrnček vlažného mlieka
- 1 balíček prášku do pečiva
- ½ hrnčeka roztopeného masla
- Na posýpku: hrubá múka, maslo, kryštálový cukor
Bude ťa zaujímať
Postup prípravy:
Múku s práškom do pečiva, vajcia, práškový cukor, mlieko a vychladené roztopené maslo spolu dôkladne premiešame. Zmes vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, navrch poukladáme slivky a posypeme mrveničkou (rozmrvíte ju prstami). Tú si pripravíte zmiešaním 4 PL hrubej múky, 5 PL kryštálového cukru a 100 g studeného masla (ideálne z mrazničky).
Niektoré gazdinky majú osvedčenú prípravu posýpky v mixéri alebo v kuchynskom robote, niektoré ju vymiešavajú rukou, základ však je, aby maslo zostalo studené. Ak si pripravíte mrveničku vopred, do času, kým ňou posypete koláč, uskladnite ju v chladničke. Koláč pečte pri teplote 180 °C, približne pol hodinu. Dobrú chuť!
Zdroj - úvodná foto: flickr.com
Zaujme ťa: Recept na bublaninu bez cesta: Lahodná s akýmkoľvek ovocím!