Recept na tatarák z cukety: Na nerozoznanie od toho pravého!

Recept na tatarák z cukety: Na nerozoznanie od toho pravého!

Tatársky biftek alebo, ak chcete, tatarák, je pochúťka, na ktorú mnohí nedáme dopustiť, ale zároveň sa nájde aj množstvo jeho odporcov, ktorým prekáža fakt, že je vyrobený zo surového mäsa. Ak patríte medzi nich, tento recept vás bude určite zaujímať, pretože ide o tatarák z cukety, chuťovo na nerozoznanie od toho pravého – mäsového. Tak čo, vyskúšate?

Zásobte sa cuketou – poďakuje sa vám rozpočet aj zdravie

Cuketová sezóna je práve teraz v plnom prúde, preto predtým, než sa pustíme do prípravy „falošného“ tataráku z tejto obľúbenej zeleniny, pripomeňme si, prečo by mala byť cuketa súčasťou nášho jedálnička. Nuž, v prvom rade preto, že je to zdravá a pritom chuťovo ideálna náhrada takmer akejkoľvek potraviny. Cuketou totiž môžete nahradiť tak grilované mäso, zemiaky v plackách, akúkoľvek omáčku na cestoviny, ako aj ovocie v koláči (takisto vie dokonale zjemniť bábovku). Môžete ju variť, grilovať, zavárať, piecť,...

Neprehliadni: Toto sú chutnejšie a zdravšie varianty bežných potravín

recept na cuketový tatarák

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com, shutterstock.com

Pri cukete sa fantázii medze nekladú

Keďže sama o sebe je cuketa chuťovo pomerne nevýrazná, môžete ju v kuchyni kreovať, ako sa vám len zachce – vynikajúca bude tak s cesnakom, ako aj nasladko. Je zároveň základnou surovinou na prípravu celosvetovo obľúbeného jedla ratatouille. Cuketa je doslova „multifunkčná“ potravina, ktorá navyše neobsahuje takmer žiadne kalórie, naopak, obsahuje veľké množstvo vitamínu A, vlákniny a draslíka.

Avšak dôležité je si uvedomiť, že najviac živín sa nachádza v cuketovej šupke, ktorú preto skutočne netreba vyhadzovať. 91 % obsahu cukety tvorí voda. Prispeje k detoxikácii vášho organizmu a ak sa snažíte schudnúť, práve táto zelenina by mala tvoriť gro vášho jedálnička. Mimochodom, cukete sa hovorí aj cukina a oba názvy pochádzajú z talianskeho zucca (tekvica).

#cuketovytatarak #obed #bezmasa #sezonacuket

Príspevok, ktorý zdieľa S (@ssabcaa),

Recept na tatarák z cukety

Na prípravu tataráku budete potrebovať:

  • väčšiu cuketu (alebo 2 menšie)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • cibuľu
  • 100 g postrúhaného syra (ideálne parmezán)
  • horčicu (ideálne dijónsku)
  • soľ, mleté čierne korenie a sladkú papriku

Postup prípravy:

Cuketu umyte, odkrojte konce a nahrubo nastrúhajte aj so šupkou. Šupky sa zbavte len v prípade, že už je cuketa staršia. Vtedy vykrojte aj semienka. Nastrúhanú cuketu v mise osoľte, nechajte postáť asi desať minút a medzitým opečte na panvici cibuľu. Vodu z cukety zlejte, zmes vyžmýkajte a pridajte na panvicu k opečenej cibuli. Restujte spolu približne päť minút, napokon pridajte roztlačený cesnak. Keď cuketová zmes vychladne, dochuťte ju syrom, horčicou a okoreňte. Poriadne premiešajte.

Do zmesi môžete, ale nemusíte pridať kečup, sójovú omáčku, tabasco, citrónovú šťavu, nasekanú petržlenovú vňať, nadrobno pokrájané kyslé uhorky, rovnako pokrájanú papriku alebo pomleté mandle. Všetko závisí na vašich chutiach a preferenciách, pokaziť určite nemáte čo. :-) Napokon si pripravte opečené hrianky s cesnakom, s ktorými bude cuketový tatarák chutiť úplne dokonalo.

- Anketa

JEDLI STE UŽ CUKETOVÝ TATARÁK?

Odpovedalo 421 ľudí  

Áno, robievam ho
26%
Nie, ale teraz ho už vyskúšam
58%
Nie, tatarák má byť z mäsa
16%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

20 komentárov

Marta Kendrová 18.07.18 07:23

MK
karma
100.00

Vyskúšam:)

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 18.07.18 07:54

ĽŠ
karma
100.00

Super, vďaka za recept!

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 18.07.18 08:04

MM
karma
100.00

vyskúšame, skoro každý deň máme niečo z cukety, keďže je zrovna sezóna a urodilo sa

  • 1
Odpovedať

Marianna Rajniaková 18.07.18 10:28

MR
karma
109.00

vyzerá to dobre, zbieram takéto recepty, mäso moc nemusím

  • 1
Odpovedať

Martina Varhaníková 18.07.18 13:17

karma
110.00

wau...určite vyskúšam...cuketa je výborná zeleninka...vďaka za recept. :o)

  • 1
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 18.07.18 17:57

PV
karma
113.00

Dakujem za recept, je to skvelý nápad. Určite to raz vyskúšam ,cuketu mám rada .Akurát som robila cuketové fašírky..

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 18.07.18 22:35

karma
109.00

No toto určite vyskúšam...už si idem recept zapísať.

  • 1
Odpovedať

Mária Liščinská 19.07.18 01:44

karma
132.00

Skvelý tip! Tento rok bol a vyzerá to, že ešte stále je a bude veľmi plodný na cuketu, hokaido, patizóny a ďalšie odrody tejto skvelej zeleninky. Ak ste z východu (okres Bardejov) napr. alebo z blízkosti Raslavíc, ozvite sa mi na mail, lebo už s maminkou nevieme čo robiť, darujeme naozaj hocikomu. Kľudne si príďte aj osobne, ... :)

  • 3
Odpovedať

Blažena Sádovská 19.07.18 13:28

BS
karma
100.00

Ešte som z cukety neskúšala, ale musí byť výborný, určite vyskúšam z našej domácej cukety:))

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 19.07.18 13:42

MC
karma
109.00

vyskúšam, tento vegetariansky recept.

  • 1
Odpovedať

Jana Uhrová 19.07.18 18:17

JU
karma
103.00

keďže cuketu rada obľubujem, aj toto musí byť skvelé

  • 1
Odpovedať

Milka Damašková 20.07.18 00:27

MD
karma
132.00

Vyzerá to naozaj zaujímavo :) Už aj si píšem recept :)

  • 1
Odpovedať

Daniela Šurláková 20.07.18 11:39

karma
97.00

Cuketu tiež robievam na iks spôsobov,ale toto určite vyskúšam,lebo tatarák máme doma všetci radi.A keďže cukiet mám teraz plnú záhradu,tak aspoň budem obmieňať recepty.Niečo podobné robievam aj z húb.

  • 1
Odpovedať

Ľudka Uličná 25.07.18 14:46

ĽU
karma
100.00

vyzera dobre

  • 1
Odpovedať

Angela Gavlasová 26.07.18 04:34

AG
karma
105.00

Mňam, tak toto vyzerá božsky, vyskúšam :)

  • 1
Odpovedať

Marta Bujdošová 02.08.18 10:37

MB
karma
98.00

určite vyskusam, vyzera lakavo

  • 1
Odpovedať

Jana Čipková 03.08.18 22:42

karma
106.00

určite vyskúšam

  • 1
Odpovedať

Alžbeta Stanková 08.09.18 18:09

AS
karma
108.00

škoda, že my už v záhrade nemáme cukety, bolo ich neúrekom, aj susedkám som rozdávala celé leto.Takto som ju ešte nepripravovala -na budúci rok vyskúšam. Z cukety je výborný prívarok, s udusenou ciubuľkou a batatmi je výborná ako príloha k mäsu alebo rybe

  • 1
Odpovedať

Zuzana Szocsova 01.12.18 10:18

ZS
karma
100.00

tento recept sa mi paci, klasicky tatarsky som nikdy nejedla a bola by som ozaj zvedava ci tento je na nerozoznanie od praveho :)

  • 0
Odpovedať

Alena Hocková 16.01.19 15:39

AH
karma
-1.00

Toto musím vyskúšať. Toóóľko veľa cukety máme každý rok na záhrade, až mi je ľúto, že som na tento recept nenatrafila skôr, ale hneď ako bude sezóna, vyskúšam. Ďakujem za tip.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní