Recept: Pohánkový sladký chlieb

Recept: Pohánkový sladký chlieb
  • 16.02.2017
  • Jarkapecie .sk

Recept na pohánkový chlieb sa teší veľkej obľube. Príprava je veľmi jednoduchá a stačí dodržať postup.

Tentokrát sme tento chlieb ozvláštnili o netradičné suroviny ako je čokoláda, sušené ovocie, či orechy. Aj po pridaní ovocia a čokolády je to stále pohánkový chlebík, nie je sladký ako koláč, má len jemnú sladkú príchuť a to dáva možnosť na obohatenie jedálnička. Chutí k bielej kávičke, ale aj s tvarohom a zrniečkami granátového jablka je skvelý.

Budete potrebovať:

  • 500 g pohánkovej múky (doporučujem BIO DM)
  • 12 g psylia
  • 3 polievkové lyžice trstinového (kokosového) cukru
  • 1 čajová lyžičky soli
  • 100 g vlašských orechov (alebo podľa vašej voľby)
  • 100 g sušeného ovocia (marhule, brusnice, goji…)
  • 100 g kvalitnej čokolády
  • 1 liter vlažnej vody

Odporúčame prečítať: Recept: Ražno – pohánkový kváskový chlieb

Pohánkový sladký chlieb

Zdroj: Shutterstock®

Do misy vsypte múku, psylium, cukor, soľ a premiešajte. Pridajte nakrájané umyté sušené ovocie, nasekané orechy. Orechy je dobré aspoň na pár hodín namočiť. Do zmesi pridávajte postupne vodu a premiešavajte. Na záver pridajte nasekanú čokoládu.

Vypracujte cesto aspoň  7-10 minút. Cesto má mať konzistenciu treného cesta (ako na bábovku). Cesto v mise zarovnajte, misu prikryte a nechajte ju 24 hodín fermentovať. Jenskú misu dajte do rúry nahriať na 230°C, vyberte ju, vložte do nej papier na pečenie a opatrne vložte cesto. Upravte jeho povrch, zakryte vrchnákom a pečte 60 minút pri teplote 230°C. Po tomto čase odokryte vrchnák, znížte teplotu na 200°C a pečte ešte 15 – 20 minút. Upečený chlebík vyberte na mriežku, zakryte kuchynskou utierkou a nechajte celkom vychladiť.

Odporúčame prečítať: Recept na tradičné bryndzové halušky


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Soňa Krátka 20.02.17 22:25

SK
karma
114.00

...môže byť dobrý

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 21.02.17 08:03

MF
karma
-1.00

Určite vyskúšam, vyzerá zaujímavo a netradične

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní