Recept: Šťavnaté talianske hubové rizoto

Recept: Šťavnaté talianske hubové rizoto
  • 01.08.2017
  • Medové Motúzy.sk

Dlho som si myslela, že pripraviť výborné talianske rizoto je veda. Na vlastnej koži som sa ale presvedčila, že je to celkom jednoduché.

Ale len vtedy, keď si zoženiete čerstvé dubáky, taliansku ryžu Arborio a pri varení sa od svojho rizotového hrnca ani nehnete smiley.

Príprava: 35 minút

Potrebujeme na 4 porcie:

  • 500 g čerstvých lesných húb
  • 1 kg ryže typu Arborio
  • 200 g šalotky
  • 40 g cesnaku
  • 4 PL olivového oleja
  • 2 vetvičky čerstvého tymiánu
  • 6 dl zeleninového vývaru
  • 5 dl bieleho vína
  • 5 g soli
  • 1 g mletého bieleho korenia
  • 250g masla
  • 100 g nastrúhaného parmezánu

Odporúčame: Recept: Poctivá dubáková krémová polievka

Talianske hubové rizoto

Zdroj: Shutterstock®

Postup:

Huby očistíme a nakrájame nahrubo. Šalotku nakrájame nadrobno a spolu s jednou vetvičkou čerstvého tymiánu speníme na 2 PL olivovom oleji. Keď bude šalotka orestovaná vyberieme tymián a pridáme ryžu, trochu orestujeme. Potom prilejeme biele víno, miešame, kým sa alkohol neodparí. Potom prilejeme len toľko vývaru, aby tekutina len mierne presahovala množstvo ryže. Pridáme soľ a biele korenie. Talianske rizoto je iné v tom, že v hrnci čoskoro začnú dochádzať tekutiny, preto sa počas varenia musí dolievať vývarom. A počas varenia kontrolujeme, či je ryža al dente, teda polotvrdá, podobne, ako keď varíme pravé talianske cestoviny. Kým čakáme, nakrájané huby orestujeme na 2 PL olivového oleja. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a vetvičku čerstvého tymiánu, ktorý huby krásne prevonia, potom ho z hrnca vyberieme. Medzitým ryžu miešame a prilievame vývar, až kým nemá rizoto tú správnu konzistenciu. Keď už bude len krôčik od toho, aby bola ryža hotová, primiešame orestované huby a necháme ešte asi päť minút pod pokrievkou dôjsť. Potom skontrolujeme konzistenciu. Ak ryža vsiakla zvyšok oleja a vývaru, pridám e ešte trochu vývaru, parmezán, maslo, odstavíme a môžeme podávať.

Moje tipy: Na prípravu talianskeho rizota potrebujeme stredomorskú ryžu typu Arborio, ktorá obsahuje omnoho väčšie množstvo škrobu ako klasická ryža. Používame len cibuľu šalotku, pretože príjemne zosladne a zmäkne, v rizote chutí veľmi lahodne.

Príprava receptu, text, foto: Jana Štrbková, viac mojich skvelých receptov nájdete na mojej stránke www.medovemotuzy.sk

medovemotuzy.sk

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Mária Chromíková 01.08.17 10:08

MC
karma
109.00

Rada by som som ho ochutnala.

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 01.08.17 11:52

SK
karma
86.00

ja by som si ho už aj teraz dala....

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 02.08.17 20:36

MD
karma
132.00

Huby mám veľmi rada, ale v rizote som ich ešte nemala :)

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 24.08.17 10:19

MF
karma
67.00

rizoto patrí k mojim najobľúbenejším jedlám, obzvlášť s hubami, parmezánom a rukolou...mňam

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní